Jump to content



Λειτουργικο για fileserver. Ποιο?


nickthegreek

Recommended Posts

Ποιο λειτουργικο να βαλω στον fileserver μου? Σκεφτομαι για καποια διανομη του λινουξ αλλα ειμαι εντελως ασχετος απο λινουξ και δεν θα ηθελα να κατσω να μπλεχτω για το μαθω.. Υπάρχει καποια διανομη απλη, σταθερη και ευχρηστη? Θελω να το στησω και να μην ασχολουμαι καθε τρεις και λιγο..

Θελω το λειτουργικο να μου δινει την δυνατοτητα να ορισω διαφορετικα δικαιωματα για καθε χρηστη. Στο σπιτι εχω 4 pc με XP PRO SP2 και ενα mac..

Φιλικά :)

ΥΓ Δεν σκεφτομαι τα xp pro οχι για το κοστος γιατι τα εχω ειδη 2 φορες γνησια αλλα γιατι πρεπει να εχω antivirus, firewall και ολα τα σχετικα..

Link to comment
Share on other sites

επειδή ψάχνω και εγώ αυτό τον καιρό κάτι τέτοιο, δηλαδη ετοιμη λυση για ασχετους από linux εχω καταλήξει στις παρακάτω λύσεις

http://www.clarkconnect.com/ (έχει τις περισσότερες δυνατότητες, web server, firewall, dns dhcp, database server, album server ktl)

http://cryptobox.org/ (απλό file server με κύριο προσόν την κρυπτογράφηση)

http://www.freenas.org/ (φοβερό interface, 1002 δυνατότητες για raid soft/hardware και στην beta έκδοση και κρυπτογράφηση)

http://ebox-platform.com/ (? )

http://www.serverelements.com/ (μόνο η παλιά έκδοση είναι free αλλά φαίνεται να είναι το πιο γρήγορο)

ακόμα δεν εχω επιλέξει αλλά μπορείς να δεις ποιο ταιριάζει στην περίπτωση σου

Link to comment
Share on other sites

Αν θές να φτιάξεις μαμώ τους fileserver καταρχήν μην εγκαταστήσεις desktop. Προτίμησε την ftp install του archlinux και χτίσε το σύστημα σου όπως το θές. Χωρίς το Χ θα τρέχεις ένα σωρό κέρατα γρήγορα και απροβλημάτιστα.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από aspirin

Παιδειά δε χρειάζεται desktop για το fileserver. Θα τρώει άχρηστους πόρους. Ενώ χωρίς αυτό δε θα παλεύεται το μηχάνημα

Και για πες πως στο καλο θα τον στήσει αν δεν εχει γραφικά εργαλεία? Γιατι το παιδί λεει οτι ειναι άσχετος απο linux....

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από jogi

Και για πες πως στο καλο θα τον στήσει αν δεν εχει γραφικά εργαλεία? Γιατι το παιδί λεει οτι ειναι άσχετος απο linux....

όσα λινκ έδωσα παραπάνω δεν έχουν gui στον server, μέσα από web όμως μπορούν να γίνουν όλες οι ρυθμίσεις σε γραφικό περιβάλλον, γενικά ένας απλός web server τρώει σχεδόν τίποτα από cpu και ram ενώ ένα γραφικό περιβάλλον θέλει cpu και το βασικότερο μνήμη τουλάχιστον 256

όλα οι παραπάνω distro παίζουν άνετα με 128ram και 256 πετάνε

Link to comment
Share on other sites

Και γραφικά να βάλει, θα τα βρεί μπαστούνια. Δε θα τον βοηθήσουν σε τίποτα. Επιμένω σε μια διανομή αξιόπιστη όπως archlinux-debian. Για το archlinux που ξέρω, δές τα παρακάτω. Είναι απλά βήματα.

http://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners_Guide

Για να εγκαταστήσει samba, δίνει pacman -S samba και για να το ρυθμίσει

http://wiki.archlinux.org/index.php/Setting_up_Samba

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.