Jump to content



Βοήθεια για dual boot ΧP/VISTA σε laptop


bezdim

Recommended Posts

Πρώτα από όλα χαιρετίσματα από τη βροχερή αγγλία!

Επίσης σας εύχομαι καλά να περάσετε το προσεχές Σάββατο με τον hipro και τα υπόλοιπα παιδιά!

Στο θέμα μας όμως:

Έχω πάρει ένα laptop με windows vista home premium αυθεντικά. Το σύστημα που έχω είναι σχετικά αδύναμο (Τ2350 στα 1.83GHz, GeForce Go 7300 κλοκαρισμένη στα 445/900, 2GB DDR2 5300, και τα υπόλοιπα δεν μας πολυενδιαφέρουν!).

Τα vista λοιπόν το βαραίνουν ακόμα περισσότερο στα παιχνίδια που παίζω, υπάρχουν όμως και κάποια άλλα προβλήματα:

1)τα win media player, vlc, gom player, WoW, msn messenger δεν παίζουν.

2)κάποια προγράμματα, όπως το winrar, winace, και πολλά άλλα είτε δυσλειτουργούν, είτε δεν εκκινούν καν.

3)το ίδιο ισχύει και με αρκετα anti-spyware-virus.

Γενικά τα windows πεθαίνουν σιγά σιγά!

Επειδή αφενώς δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ μαζί τους, και αφετέρου δεν θέλω να τα αποχωριστώ, σκοπεύω να καταφύγω στη λύση του dual boot.

Αλλά επειδή εχω ακούσει για κάποιο κρυφό partition στους φορητούς, και επειδή ούτε την ευχέρεια του desktop έχω, ούτε στην ελλάδα βρίσκομαι, έχω τις αναστολές μου.

Επίσης, δεν έχω ξαναστήσει dual boot σύστημα, και δεν ξέρω πως θα αντιδράσει και ο φορητός. Ο 120άρης δίσκος που έχει χωρίζεται σε δύο partitions, το ένα 58.5 GB και το άλλο 54.4GB.

Aκόμα έχω στη διάθεση μου έναν εξωτερικό 120άρη σκηρό των 2.5 και ένα 250άρη των 3,5 εξωτερικός και αυτός, καθώς και ένα CD των XP.

Περιμένω τις απαντήσεις σας

edit: Με λίγα λόγια πείτε μου τι να κάνω, για να μην τη πατήσω και μείνω ξαφνικά χωρίς φορητό απο λάθος στην εγκατάσταση ή τουλάχιστον δώστε μου ένα λινκ. Στο lab μέσα δεν βρήκα κάτι παρόμοιο...

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς δημιουργείς το recovery DVD και το application & drivers DVD από τις επιλογές του recovery application manager που έχει το laptop.

Αυτά σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά.

Στην συνέχεια παίρνεις backup αυτά που θες.

Επίσης θα πρέπει να βρεις drivers για XP πριν κάνεις οτιδήποτε από το site του κατασκευαστή αλλιώς αν δεν δίνει πρέπει να ψάξεις από δω κι από κει για να τους βρεις.

Εκτός του cd των XP θα χρειαστείς και το DVD με έκδοση των VISTA home premium καθώς το recovery DVD δεν μας κάνει (εκτός και αν έχεις Fujitsu-Siemens φορητό).

Από την στιγμή που όλα αυτά είναι εντάξει προχωράς.

Θα κάνεις εγκατάσταση πρώτα τα XP και μετά τα VISTA.

Kατά το format πρόσεχε μην σβήσεις το hidden partition το οποίο περιέχει το recovery του φορητού.

Κάτι τελευταίο είναι να δεις αν ο δίσκος είναι πάνω σε SATA controller, οπότε θα χρειαστείς είτε USB FLOPPY για να περάσεις τους drivers είτε να τους ενσωματώσεις με το nLite σε ένα cd των XP.

Link to comment
Share on other sites

Όπως κατάλαβες από την παραπάνω περιγράφή πάντως πρέπει πρώτα να φάς τα vista, μετά να περάσεις τα ΧΡ και στο τέλος να ξαναβάλεις τα vista.

Όλα αυτά εννοείτε ότι θα είναι χειροκίνητα, αν πας να ξαναπεράσεις τα vista από το recovery του φορητού πιθανότατα να σου σβήσουν τα ΧΡ από μόνα τους.

Link to comment
Share on other sites

Μπορει να βαλει κατευθειαν τα ΧΡ. Αλλα οπως περιεγραψε ολη την διαδικασια πολυ σωστα ο manik θα χρειαστει dvd των vista για να κανει repair.

Επισης χρειαζεται και αυτο:

http://neosmart.net/dl.php?id=1

Η πιο ευκολη λυση σουταρε τα vista και βαλε μονο ΧP.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από bezdim

1)τα win media player, vlc, gom player, WoW, msn messenger δεν παίζουν.

2)κάποια προγράμματα, όπως το winrar, winace, και πολλά άλλα είτε δυσλειτουργούν, είτε δεν εκκινούν καν.

3)το ίδιο ισχύει και με αρκετα anti-spyware-virus.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως το καταφέρνεις αυτό...?

1. Εκτός από το WoW τα έχω όλα τα άλλα εδώ και μήνες και παίζουν άριστα. Επίσης παίζουν τα matroska player, win classic mp, WinDVD, PowerDVD, google talk, yahoo messenger, msn plus. Για το WoW δεν το έχω για να σου πω, αλλά αν ψάξεις θα δεις ότι παίζει και καλύτερα στα Vista από ότι στα ΧΡ... :...:

2. WinRAR, WinACE, MagicISO, PowerISO, κι άλλα, επίσης παίζουν χωρίς πρόβλημα. Φρόντισε να βρεις τελευταίες εκδόσεις γιατί πρέπει να έχεις πολύυυυυ παλιές. Το WinRAR για παράδειγμα, έχει βγάλει συμβατή έκδοση από το Φεβρουάριο...

3. Νοd32, Avast, Kaspersky, Trends, Norton παίζουν απροβλημάτιστα. Στα sites τους το αναφέρουν κανονικά. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ το Nod32 και λειτουργεί άριστα.

Αν παρόλα αυτά θέλεις να τα βγάλεις γιατί δε σου αρέσουν, τότε μπορείς να κάνεις κανονικά format με το cd/dvd των ΧΡ και να τα βάλεις. Πρόσεξε όμως ΜΗΝ σβήσεις ένα 2ο partition που λογικά θα βρεις στο laptop έτσι ώστε αν το χρειαστείς να μπορείς να το φέρεις στην κατάσταση που ήταν την 1η μέρα που το αγόρασες.

Link to comment
Share on other sites

Μα και εγώ Wizard δεν καταλαβαίνω πως έχουν γίνει όλα αυτα!

Ειδικά στο φορητό δεν υπάρχει ούτε ένα παράνομο πρόγραμμα, πόσο μάλλον crack και τέτοια πράγματα.

Όλα μα όλα τα updates είναι περασμένα, και κάθε φορά τα windows εκκινούν/τερματίζουν κανονικά.

Κάτι άλλο που θα ήθελα να αναφέρω είναι πως έχω ξεχάσει το recovery disk της toshiba στην Ελλάδα. Κανείς δικός μου δεν έχει καταφέρει να το εντοπίσει και μάλλον θα το βρώ μόνος μου σε δύο μήνες που θα κατέβω.

Μέχρι τότε τι μπορώ να κάνω για να αποκατασταθεί η λειτουργία των windows. Και αν τελικά δε βρώ το recovery disk, μένω τελείως ξεκρέμαστος;

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.