Jump to content



Greek geeks get fibre network (απο το ιnquirer)


Vasot

Recommended Posts

Οι κυριοι του Inquirer κανουν αναφορα για την νεα αναβαθμιση του network που θα γινει στην Ελλαδα

Παρολα αυτα αναφερει οτι μονο το 12% των Ελληνων χρησιμοποιει ιντερνετ μεγαλης ταχυτητας

και οτι ειμαστε αρκετα πισω σε οτι αφορα την ανάπτυξη internet σε σχεση με αλλες χωρες

http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/09/04/greek-geeks-fibre-network

THE GREEK GOVERNMENT has decided that it would be a wizard wheeze to invest in a new fibre optic network that will drastically upgrade the country's broadband and cable television capabilities.

Minister George Alogoskoufis told a news conference that the government needed to invest in a modern fibre optic network that will change the daily life of Greek citizens.

It will cost €2.1 billion and take seven years to build the network. Once it is done, it will provide high-definition TV, video telephony, quicker Internet connections and other high-bandwidth services.

The network will be developed through a public-private partnership and is eligible for funding from the European Investment Bank.

Alogoskoufis said that an international tender for the network will be issued in the second half of 2009. It will involve the construction, maintenance and operation of a dark fibre network for 30 years.

Greece has fallen behind the rest of the world with its development of the internet. The problem is that many people simply do not want high-speed access. ISPs have had to slash subscription prices and improve connections just to get 12 per cent of the population online. µ

Επισης μερικες χωρες που ηδη εχουν αρχισει αναβαθμιζονται σε fibre ειναι

ΑΜΕΡΙΚΗ

ΚΟΡΕΑ

ΙΑΠΩΝΙΑ

ΓΑΛΛΙΑ

ZAMΠΙΑ

Link to comment
Share on other sites

μακαρι και ευχομαι να παει οσο πιο γρηγορα μπροστα γιατι ειναι απο τα πιο φιλοδοξα σχεδια που εχω δει τελευταια. Και εχω πιστη οτι μπορει να γινει αν αναλογιστει κανεις οτι πριν 4 χρονια adsl ειχαν μονο τα βυσματα και τωρα ακομη και το χωριο μου θα παρει 24mbps Adsl2+.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί μας βρίζει αυτός ρε ? Άκου geeks. Στα μουτρα σου, να σκάσεις από την ζήλεια. Που εμείς θα βλέπουμε το internet (optical) και δεν θα το ακούμε μόνο (δισύρματο τηλεφώνου)

:p

Link to comment
Share on other sites

Σιγά μην πιστέψω την Τατιάνα.

Ότι της κατέβει λέει.

Ούτε πίσω είμαστε στο Internet (υπάρχουν διεθνείς έγκυρες μελέτες που τις αγνοεί η Τατιάνα), ούτε έχουμε ανάγκη από οπτικές ίνες.

Οι οπτικές ίνες αποτελούν παρελθόν.

Καταλληλότερο για την Ελλάδα που έχει πολλά νησιά είναι το WiMax (Ασύρματη δικτύωση).

Για άλλη μια φορά θα μας μοσχοπουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Και θα μου χρεώνουν και τον αέρα που αναπνέω με τα νέα τεκμήρια, πέρα από το 40% των εσόδων μου που πάει στην εφορία.

Δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ, είμαι άρρωστος αυτή τη στιγμή, αλλά δεν το βάζω κάτω και τρέχω σαν το Βέγγο χαπακωμένος για να μην πονάω και ίσα ίσα καταφέρνω να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου.

Η Επανάσταση του 1821 έγινε για να αποτινάξουν οι Έλληνες τον Τούρκικο ζυγό, επειδή η δεκάτη (το 10%) που πληρώναμε φόρο ήταν αβάσταχτη για τον Έλληνα.

Link to comment
Share on other sites

Σέβομαι τη γνώμη σου, Γιώργο και οφείλω να εξηγήσω τι θέλω να πω.

Οπτικές ίνες χρησιμοποιούμε για backbone, εδώ και χρόνια στην Ελλάδα.

Ακόμα και οι ιδιωτικές εταιρίες όπως η Forthnet έχει από παλιά δικές της οπτικές ίνες.

Για αντικατάσταση όμως όλου του δικτύου των χάλκινων γραμμών με οπτικές ίνες, το κόστος είναι τεράστιο. Η λύση με ασύρματο WiMax είναι καλύτερη και οικονομικότερη. Τουλάχιστον αυτό βλέπω να κάνουν οι προηγμένες τεχνολογικά χώρες όπως η Taiwan.

Η intel πούλησε το κομμάτι της που ασχολείται με οπτικές ίνες και προωθεί αποκλειστικά το WiMax.

Με αυτή την έννοια νομίζω ότι το μέλλον είναι το WiMax, ενώ οι οπτικές ίνες διατηρούν την ίδια θέση που είχαν εδώ και χρόνια. Με λίγα λόγια, εμείς θα χρυσοπληρώσουμε τις οπτικές ίνες τώρα και θα ξαναπληρώσουμε στη συνέχεια το WiMax.

Εδώ είμαστε, θα είμαστε και θα το δείτε.

EDIT

Αυτή την κατάσταση την είχα προβλέψει παλιότερα.

Το είχα γράψει πολύ καιρό πριν ανακοινωθεί η συμφωνία για οπτικές ίνες, ότι θα είναι μεγάλη βλακεία, κοροιδία και περιττά έξοδα, για όσες χώρες πάνε σε οπτικές ίνες και όχι σε WiMax.

Αυτή ήταν και συνεχίζει να είναι η δική μου άποψη.

Μπορώ όμως και να την τεκμηριώσω σταδιακά με κουβέντα και links.

Link to comment
Share on other sites

Τα οποία τι θα τα κάνει ακριβώς ο οικιακός χρήστης?

Ειδικά για τις περιπτώσεις που περιγράφει Μάριος το WiMax ίσως να είναι καλύτερη επένδυση. Αλλά Μάριε, ξεχνάς και το ιστορικό της χώρας μας με το Βασίλη Πόρτα?

Εξάλλου, οπτική ίνα δε θα βάλουν στο νησί. Στην Αθήνα θα βάλουν

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω τη συμφωνία που υπογράψαμε για τις οπτικές ίνες. Αν τη βρει κανείς μας δίνει link. Αλλά σε μια περίοδο παγκόσμια οικονομικής ύφεσης, το να συμπεριφερόμαστε ως νεόπλουτοι και να ξοδεύουμε €2.1 δισ. για να έχουμε στην Αθήνα οπτικές ίνες σε κάθε σπίτι, μου φαίνεται σπατάλη. Κάτω από αυτό το πρίσμα, τα τελευταία φοροεισπρακτικά μέτρα είναι υπερβολικά. Δεν φτάνουν όσα παίρνουν? Αν είναι να τα δίνουν απλόχερα για οπτικές ίνες και για προγράμματα της M$, με πειράζει. Αν είμαστε φτωχοί και πρέπει να σφίξουμε το ζωνάρι μας, να το κάνουμε σε όλα τα επίπεδα.

Link to comment
Share on other sites

μονο που πας να κανεις εκπτωσεις σε λαθος τομεις μαριε , οι οπτικες πλεονεκτουν συντριπτικα εναντι του wimax το οποιο ναι μεν ευελικτο αλλα δε παρεχει την

1.αξιοπιστια

2.ταχυτητα

3.δυνατοτητες

που παρεχουν οι οπτικες. Εαν δεις πως παει η ζητηση για bandwith πριν μια δεκαετια οι χρηστες ειχαν 28-33 kbps και οι ISPs backbones με το εξωτερικο 30-40 mbps.

Σημερα οι χρηστες εχουν 4-24 mbps και οι ISPs εχουν αθροιστικο backbone > 50 gbps.

Υπολογισε τωρα σε 10 χρονια τη ζητηση και τις δυνατοτητες του ασυρματου. Επισης υπολογισε οτι η οπτικη ειναι συμμετρικη , οσο κατεβαζει τοσο ανεβαζει. Επισης υπολογισε οτι μεσω της οπτικης θα εχεις ολοκληρωμενο πακετο υπηρεσιων απο HDTV τσοντα μεχρι τηλειατρικη, οτι θες you name it. Υπολογισε τωρα οτι μονο για HDTV και ιντερνετ θες μια 40ρα για να μην πω 50ρα στο νερο (γραμμη εννοω). ΕΠισης δες ποιος επηρεαζεται πιο πολυ απο καιρικες συνθηκες , η ινα ή το ασυρματο? να πουμε για την επιπλεον επιβαρυνση απο ακτινοβολιες που ειναι αθροιστικη?

αλλα το πλεον λυπηρο ειναι οτι κατι παει να γινει και αμεσως τα μιζερα ποστ ξεκινανε , ειμαστε η πρωτη χωρα στην ΕΕ με σχεδιο για εθνικη καλυψη με οπτικες και εσεις γκρινιαζετε οτι συμπεριφερομαστε σαν νεοπλουτοι...γκρινια γκρινια γκρινια ατελειωτη γκρινια φορεβα.

τελος παντων ο καθενας εχει τις αποψεις του , το εργο αυτο καλο θα ειναι να εχει τη συμπαρασταση μας διοτι ΜΟΝΟ καλα θα φερει, αλλωστε ας μην ξεχναμε οτι αυτα τα 2,1 δις αν δε πανε στις οπτικες θα πανε αλλου δλδ σε cayenne βιλες και κοτερα δλδ στην υψιστη μορφη νεοπλουτιμου νεολληνικου τυπου πρωτης ποιοτητας

Επισης νομιζω οτι αλλο πραγμα το wimax και αλλο το FTTH , εξυπηρετουν διαφορετικες αναγκες

Link to comment
Share on other sites

Lol. Με έπιασε λίγο η μιζέρια μου. Φταίει αυτός ο &%$#@ πόνος που δεν λέει να περάσει. Μπορεί και να έχεις δίκιο.

Αλλά γιατί μου μυρίζει κάτι? Γιατί χωρίς να ξέρω τη συμφωνία, υποθέτω (από διαίσθηση) ότι πρόκειται για αγορά οπτικών ινών με σκοπό τη δημιουργία δικτύου τύπου last mile (μέσα σε πόλεις και για μικρές αποστάσεις) και όχι για backbone?

Αν μια εταιρία αγοράσει υπολογιστές με xeon διετίας σε τιμές nehalem για server (μελλοντικά), ενώ χρειαζόταν απλά τερματικά, τι θα υποθέσεις για όποιον έκλεισε τη συμφωνία?

Due to much lower attenuation and interference, optical fiber has large advantages over existing copper wire in long-distance and high-demand applications. However, infrastructure development within cities was relatively difficult and time-consuming, and fiber-optic systems were complex and expensive to install and operate. Due to these difficulties, fiber-optic communication systems have primarily been installed in long-distance applications, where they can be used to their full transmission capacity, offsetting the increased cost.

Από το wiki

Link to comment
Share on other sites

απο τα λιγα που εχω δει στο awmn δεν νομιζω το wimax(η οποιαδηποτε ασυρματη τεχνολογια) ναναι σε θεση να απειλησει τις οπτικες ινες...θελω δηλαδη να πω πως δεν μπορω να φανταστω πως μπορει να συναγωνιστει τα πινγκς πχ της οπτικης ινας ουτε το μπαντγουιντθ (ειδικα οσο θα πυκνωνουν στα αστικα περιβαλλοντα οι ζευξεις-στο awmn με 5-6 χιλιαδες ατομα σε ολη την αθηνα+τα σπιτισια ρουτερ υπαρχει προβλημα,ποσο μαλλον αν χρησιμοποιηθει ασυρματη τεχνολογια σε τοσο μεγαλη κλιμακα),κι οσο η καθε κουτση μαρια θα παιρνει στο σπιτι ρουτερ με γουιμαξ-γιατι αν προχωρησει θα εξαπλωθει ακαριαια οπως και το wifi- και θα "μπουκωνει" η ατμοσφαιρα θα δυσκολεψει πολυ το πραγμα...φυσικα το θεωρω ανεκδοτο να λειτουργησει στους 2,4 (ευτυχως αποτι διαβασα εχει κι αλλες συχνοτητες)...ειδικα στο ελλαντα που εχουμε αυτο το κουσουρι δαιμονοποιησης καθε τεχνολογιας,πολυ δυσκολο να περπατησει κατι τετοιο...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.