Jump to content



Υπερθέμανση CPU


BraVeHeartGR

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλη τη παρέα. Χρειάζομαι την πολύτιμη βοήθεια σας.

Έχω τον Core 2 Quad 6600 @ 2.40Ghz υπερχρονισμένο μόλις στα 3.00Ghz. Αν και δεν μου παρουσιάζει προβλήματα (πχ. reboots, crashes κλπ) το πρόγραμμα HWMonitor, τρέχοντας το πρόγραμμα OCCT (το οποίο κάνει test το overclocking του CPU), μου δείχνει θερμοκρασία 95-98 βαθμούς κελσίου. Η θερμοκρασία του CPU, όταν είναι σε χαλαρά επίπεδα (πχ. όταν σερφάρω) είναι από 70-80 βαθμούς κελσίου (αρκετά υψηλά κατά την γνώμη μου). Χρησιμοποιώ σύστημα ψύξης CPU της Zalman (δεν θυμάμαι ακριβή μοντέλο, 50+ ευρώ είχα δώσει πριν 1 χρόνο) και έχω VCore Voltage στα 1.35V και Memory Voltage στα 2.1V. Το Case είναι αρκετά καλό από πλευράς ψύξης (2x8cm fans & 2x12cm fans) και ευρύχωρο.

Απ' όσο γνωρίζω, οι 98 βαθμοί κελσίου είναι αρκετοί και επικύνδυνοι, έτσι δεν είναι; Έχετε να μου προτείνεται κάποια λύση; Μήπως δεν κάνω κάτι καλά με το overclocking;

Το σύστημα είναι

MB: P5W DH Deluxe της Asus

GPU: HD2900XT της Sapphire

RAM: 2x1GB 800άρες της OCZ και 2x1GB 800άρες της Corsair

HDD: WD 74GB Raptor

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! :)

Link to comment
Share on other sites

Λες ε; Δεν μπορεί σε load 7% να έχει 75βαθμούς! Θα το δοκιμάσω και θα σου πω.

Έχετε να προτείνετε κάποιο πρόγραμματάκι για full load για να δοκιμάσω την θερμοκρασία;

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ παίδες. Ξανατοποθετώ την ψύκτρα, κάνω τα tests και σας ενημερώνω σύντομα.

EDIT:

Ξανατοποθέτησα την ψύκτρα, τσέκαρα και για τυχόν προβληματάκια, αλλά τσίφος. Το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι η ειδική αλοιφή που μεταφέρει την θερμότητα έχει ξεραθεί εντελώς και πιάνει λίγο μέρος της επιφάνειας του cpu (έχει δηλαδή κάποια κενά). Λέτε να φταίει αυτό;

Το Orthos με το που ξεκινάει σε 20 δευτερόλεπτα ανεβάζει την θερμοκρασία του CPU στους 95+ βαθμούς. Το σταματάω αμέσως για να μην έχω προβλήματα. Πάντως, αυτήν την στιγμή που γράφω το post, δεν κάνω τίποτα άλλο και η θερμοκρασία είναι 80 - 83 βαθμοί κελσίου. Houston we have problem. Πάω να τον ξε-overclock-άρω να δω τι παίζει.

Ελπίζω να βγάλουμε άκρη...

EDIT2:

Λοιπόν, έφερα τον CPU στα defaults (266 από 333) και δοκίμασα το Orthos. Η θερμοκρασία αν και έπεσε κατά 10 - 15 βαθμούς, παραμένει πολύ υψηλή (85 - 88 βαθμούς σε 100% load). Οπότε δεν φταίει το overclocking για αυτήν την ζέστη. Ακούω λοιπόν προτάσεις...

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν παίδες. Πήγα στο Πλαίσιο και αγόρασα νέα ψύκρα. Πήρα την Noctua ΝΗ-U12P στα 59€. Τρομερή διαφορά! Η θερμοκρασία του CPU (με overclocking) είναι σταθερά στους 52-55 και σε full load το μέγιστο είναι 70 βαθμούς (είναι και καλοκαίρι). Χωρίς overclocking παίζει να είναι και 35-40 βαθμούς.

Τις παραπάνω θερμοκρασίες τις είδα από το core temp. Στο Bios όμως οι θερμοκρασία του cpu είναι περίπου 10 με 15 βαθμούς λιγότερη. Αυτό είναι φυσιολογικό έτσι;

Και κάτι τελευταίο, οι 70-75 βαθμοί, με overclocking + καλοκαίρι + full load είναι ΟΚ; Μήπως να χαμηλώσω το ρεύμα;

ΥΓ: Σας έχω πρήξει, i know....:red:

ΥΓ2: Αν ξαναπάρω εγώ Zalman, να με χε... φτύσετε...:rant:

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αρχικά κοιτάω και BIOS και προγράμματα. Συνήθως το BIOS είναι παρακάτω, οπότε κοιτάω πλέον μόνο τα προγράμματα. Τα ανοίγω όλα και η... πλειοψηφία κερδίζει :D Συνήθως πάντως core temp και everest είναι τα ίδια σχεδόν.

Link to comment
Share on other sites

Ρε συ φίλε, πρώτε έπρεπε να δώσεις 5 ευρώ για κανούρια πάστα και αν συνέχιζες να έχεις προβλήματα, ας άλλαζες ψύκτρα. Sorry, αλλά εγώ δεν θα έδινα έτσι 60 ευρόπουλα!

Link to comment
Share on other sites

Ειτε εισαι πολυ ατυχος και επεσες σε κακο κομματι (μιλαω για τον q6600) ειτε δεν τοποθετεις σωστα τις ψυκτρες.

Για να σου δωσω ενα μετρο συγκρισης , με εναν q6600 που εχω στα 3.6 με 1.4v , οι θερμοκρασεις αυτες τις μερες σε idle ειναι 33-34 και σε full load φτανει εως 65. Στη μεση του καλοκαιριου η θερμοκρασια idle δεν ξεπερασε τους 42.

Χρησιμοποιησε το coretemp και δες αν ο q6600 που εχεις ειναι G0 η' B3. Αν ειναι B3 τοτε απλα θα πρεπει να συμβιβαστεις με τις υψηλες θερμοκρασιες , αν ειναι GO τοτε κατι δεν παει καλα. Παρεπιμπτοντως , αν το κομματι σου ειναι GO θα περιμενα να ετρεχε στα 3ghz χωρις παραπανω ρευμα , δηλ. ισο με το VID του επεξεργαστη σου που φαινεται στο coretemp.

Το bios δεν δειχνει τη θερμοκρασια των πυρηνων (αυτο ειναι που μας ενδιαφερει και σε μερικες μητρικες , οπως στις καινουργιες asus , παρατηρουνται αποκλισεις). Να εμπιστευεσαι το coretemp η' το realtemp (to realtemp δειχνει παντα 5βαθμους λιγοτερο).

Οπως ειπαν και τα παιδια πιο πανω , το πιο απλο πραγμα που μπορεις να κανεις ειναι να τοποθετησεις καινουργια παστα και αφου το κανεις αυτο σιγουρεψου οτι εχεις κουμπωσει σωστα τη ψυκτρα.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.