Jump to content



Overclocking Core i7 (D0)


wacko_gr

Recommended Posts

δεν διαφωνω!

απλα ρωταω με βαση την μητρικη μου και γιατι δεν εχω ασχοληθει ποτε με overclocking!

να φανταστεις ουτε το multiplier δεν μπορω να βρω αν αλλαζει σε αυτην την μητρικη! :tomato:

ακόμα χειρότερα. ούτε εγώ είχα γνώσεις απo i7και διαβάζοντας κατάλαβα παρα πολλα και μετά πήρα την βοήθεια του κείνου.είναι ποιο εύκολο να πετύχεις τον στόχο σου αν βελτιώσεις τις γνώσεις σου διότι ακόμα και έτοιμες ρυθμίσεις να σου δώσει κάποιος με την ιδια μητρική, είναι πολυ απίθανον να μην δουλέψει σε σένα. θέλει πολύ ψάξιμο...

Link to comment
Share on other sites

μπηκα και γω στο κλαμπ με Ι7!

μπορειτε να μου πειτε καποια settings?

εχω το συστημα που φαινεται στην υπογραφη.

στο 20Χ200 μου crashαρει με διαφορες δοκιμες στο ρευμα.

τωρα τρεχω 20Χ180 αλλα ρευμα 1.28 και ψιλοψηνεται,max temp 72!

εχω βλεψεις για 4GHZ αλλα stable για gaming κτλ...!

Αν δεν σου κάνει κόπο, διάβασε "αυτό"(είναι στα αγγλικά) :)

Link to comment
Share on other sites

Τώρα συνειδητοποίησα ότι έχω πολύ καιρό να γράψω. Αφορμή μου έδωσε ο φίλος Ρ70.

Φίλε Ρ70, με τη μητρική που έχεις υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Ο πολλαπλασιαστής δεν κλειδώνει στο 21 σε full load, οπότε θα πρέπει να παίξεις με 20. Κοινώς, αν θέλεις να πας στα 4 θα χρειαστείς 20χ200. Αν ενεργοποιήσεις το turbo ή βάλεις χειροκίνητα τον πολλαπλασιαστή 21, κάθε φορά που θα τρέξεις κάτι όπως linx, occt, prime95 κτλ. θα πέφτει ο πολλαπλσιαστής πάλι στο 20. Έτσι, θα νομίζεις ότι είσαι σταθερός στα 4,2 π.χ ενώ στην πραγματικότητα είσαι σταθερός στα 4. Επίσης, όπως έχω αναφέρει ξανά στο παρελθόν και όπως το είπε και ο φίλος stilatos, με έτοιμες ρυθμίσεις που σου είπε κάποιος άλλος, δεν υπάρχει ποτέ πιθανότητα να σταθεροποιήσεις σύστημα. Το overclocking έιναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο και υπομονή. Αν δεν έχεις κάτι από τα δύο δε χρειάζεται να προσπαθήσεις, γιατί μάλλον θα σου προκαλέσει σύγχυση παρά καλό. Αφού κάνεις κάποιες προσπάθειες μόνος σου, εδώ είμαστε εμείς μετά να σε βοηθήσουμε.

Link to comment
Share on other sites

τωρα τρεχω 20Χ180 αλλα ρευμα 1.28 και ψιλοψηνεται,max temp 72!

Καλο ψαξιμο, μην απογοητευτεις με αρχικα fails και να κρατησεις τον ενθουσιασμο σου.

Οσον αφορα θερμοκρασιες και οπως θα δεις και σε παλαιοτερα ποστς, οτιδηποτε κατω απο 90 C σε stress tests ειναι ευκαταφρονητο και μην σε αγχωνει.

:hi:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
μια ερωτηση παιδες και ειδικα σε αυτους με το gigabyte ex58 ud5 mobo.οταν τρεχετε linx με φουλ ραμ και κουνησετε πονιτκι,το βελακι λαγκαρει ή κουνιεται ομαλα??

Σε εμένα πάντως λαγκάρει(αν και δεν έχω gigabte ud5) όταν είναι σε φάση που φορτώνει όλους τους πυρήνες στο 100%, λόγικά θα λαγκάρει σε όλους ανεξαρτήτως motherboard...

Πρέπει να είναι από τα πιό βαριά το linx. Σε prime95 δεν λαγκάρει καθόλου...

Link to comment
Share on other sites

με linx και εμένα λίγο γιατί χρησιμοποιεί την ραμ ... σε παλιό υπολογιστή το καταλαβαίνεις καλύτερα όταν πας να κάνεις extract με το winrar και έχει 2gb ραμ ψιλό κολλάει όλο το σύστημα

τελικά ο 920 τα σπάει από Ο/C .... οι καινούργιοι θέλω να είναι στα 4,2 μαμά και να τους πηγαίνουμε στα 5+ ...

τελικά η megahalem :T:

Έγινε επεξεργασία από ARMAGEDDON
Link to comment
Share on other sites

οκ τοτε παιδια.ευχαριστω.ειχα φαει σκαλωμα γτ ετρεξα linx σε ενα συστημα με q8400 και 4GB RAM και ενω χρησιμοποιουσε τα 3,9 δν κολλαγε και λεω καποια μαμακια εχω κανει στο δικο μου.

Έγινε επεξεργασία από Gregorypeg1000
bad words..sozzz
Link to comment
Share on other sites

Φιλε για αρχη βαλε vcore στην επιλογη "normal", και δωσε απο 170 εως 185 στο bclk.

Intel turbo enabled.

A και qpi/vtt δωσε 1.3. (μπορεις και χαμηλοτερα εδω αλλα με 1.3 εισαι οκ)

Και στο vRAM δωσε 1.66.

Α, και επειτα διαβασε το thread. ;)

Link to comment
Share on other sites

Η i7 πλατφορμα, καλως ή κακως εχει πολλες τασεις να πειραξεις, και αν αρχισεις να πειραματιζεσαι χρειαζεσαι απειρο χρονο για να παιζεις με καθε μια μεμονομενα (ωστε να εισαι σιγουρος αν η δυγκεκριμενη βοηθησε ή οχι). Η συνταγη που βοηθησε εμενα να παω εκει που ηθελα στον ελαχιστο δυνατο χρονο ηταν η εξης :

1) Θετουμε το στοχο, στην περιπτωση μου τα 4GHz. Μετα κοιταμε τι parts εχουμε και κρινουμε ποσο εφικτο θα ειναι να επιτευχθει. Υποθετοντας πως εχουμε τα καταλληλα parts για 21χ191=4011 βαζουμε αυτο σαν στοχο.

2) Προσπαθουμε να κανουμε το συστημα σταθερο στα 191 bclk, δηλαδη mobo-uncore-memory να γινουν ολα σταθερα εκει με τον cpu να μην λαμβανει μερος στη διαδικασια. Για να γινει αυτο βαζουμε ενα πολλαπλασιαστη γυρω στο 15. Βαζουμε και τους minimum αποδεκτους πολλαπλασιαστες σε μνημη/uncore/qpi (συνηθως 8-16-36) και καποια λογικα timmings στις μνημες μας (οτι ειναι rated για τη συχνοτητα που τους ζηταμε). Και αρχιζει η δοκιμη στα windows με memtest for win.

3)Υπο κανονικες συνθηκες, δε θα χρειαστει τιποτα παραπανω απο πειραγμα των vQPI και vDimm για να γινουμε σταθεροι εδω. Εδω παιζει ρολο ο κανονας vdimm-qpi <= 0.5 . Ο συντομοτερος τροπος για να βρουμε τα ελαχιστα ειναι να ξεκινησουμε απο vQPI 1.175 και vdimm 1.65 και να τα ανεβαζουμε ταυτοχρονα διατηρωντας αυτην την διαφορα τους (0.475). Μπαινουμε windows και τρεχουμε memtest 1 φορα για καθε πυρηνα μας (4 χωρις HT, 8 με HT) και βαζουμε την ιδια ποσοτητα ram σε καθε ενα, ετσι ωστε το αθροισμα να φτανει την ελευθερη που βλεπουμε στο resource manager με το που μπουμε windows. Πχ με HT enabled και 6gb ram, μπαινοντας στα windows βλεπουμε οτι εχουμε περιπου 5250mb ελευθερα....ε βαζουμε 650mb στο καθε memtest (650x8=5200). Και το αφηνουμε. Θελουμε να φτασουν ολα στο 1000% coverage χωρις error/restart. Αν δε γινει, αυξανουμε ταυτοχρονα vqpi-vdimm κατα 0.25 το καθενα (ή οποιο ειναι το βημα της μητρικης μας). ΟΤΑΝ φτασει το στοχο μας (1000% coverage σε ολα) τοτε κραταμε σταθερο το vqpi και αρχιζουμε να μειονουμε vdimm μεχρι να γινει ασταθες και να βρουμε το ελαχιστο vdimm που ειναι επαρκες για 1000% coverage.

4) Αφου βρηκαμε τα vdimm/vqpi παραπανω, καλο ειναι να τρεχουμε ενα ολονυκτιο linx σε αυτες τις συνθηκες για να επιβεβαιωσουμε 100% οτι το memtest εκανε σωστη δουλεια και δεν ηταν λιγο τυχερο οτι βγαλαμε 1000% coverage. Αλλωστε η διαδικασια του βηματος 3 δε θα μας παρει πανω απο 1 μερα αρα καλο ειναι να κανουμε αυτο το βημα το βραδακι που θα παμε για υπνο.

5) Εχοντας ολα παει καλα και αν ξυπνησουμε και βρουμε το linx να τρεχει ακομα, προχωραμε να ανεβασουμε το CPU. Αν δε μας ενδιαφερει το scaling του και απλα θελουμε τη συχνοτητα του στοχου μας, βαζουμε κατευθειαν τον πολλαπλασιαστη που μας χρειαζεται (21 εδω) και δινουμε και μια "λογικη" vcore για να μπορεσει σιγουρ ανα bootαρει και μην κανουμε clear cmos και ολες τις ρυθμισεις παλι κλπ. Ας πουμε 1.3v για τα 4GHz. Και εκει αρχιζει το τεστ με linx.....τρεχουμε συνεχεια και οσο αποτυγχανει αυξανουμε ταση....αν βλεπουμε οτι αποτυγχανει ταχυτατα δε χρειαζεται να πθγαινουμε και βημα βημα μπορουμε να πηδηξουμε 2-3 τασεις στις επιλογες της μητρικης για να γλιτωσουμε χρονο. Απλα αν το κανουμε αυτο, ΟΤΑΝ γινει σταθερο θα δοκιμασουμε και με λιγο λιγοτερη για να βγουμε την σιγουρα ελαχιστη. Στοχος ειναι να βγαλει κανα 10ωρο και επειδη οσο πλησιαζουμε προς την απαιτουμενη ταση θα βγαζει ολο και πιο πολλη ωρα (μπορει να κανει fail στις 5 ωρες πχ οταν ειμαστε κοντα) αυτο μπορει να παρει και 2-3 μερες, αλλα το σημαντικο ειναι οτι εχοντας προηγηθει τα προηγουμενα βηματα ειμαστε 100% σιγουροι οτι θελει vcore και οχι οποιαδηποτε απο τις απειρες αλλες τασεις....

Αυτο ειναι πολυ σημαντικο γιατι αλλιως τρελενεσαι αν πρεπει να περιμενεις 5 ωρες για να κανει fail και να μη ξερεις τι να πρωτοπειραξεις για να βγαλει παραπανω...θελεις απειρο χρονο.

6) Οταν βρουμε και το ελαχιστο vcore πλεον το αφηνουμε και 24 αμα θελουμε να ειμαστε 100000% σιγουροι. Κατα 95% εχουμε πετυχει το στοχο μας, εκει μπορουμε να αρχισουμε να παιζουμε και με τα ψιλολογια που θα δωσουν ελαχιστη αποδοση, πχ timmings μνημων, λιγο μεγαλυτερο uncore multi κλπ...

Εγω αυτα εκανα , μια φορα για να βρω που ειναι σταθερο στα 21χ191 και αλλη μια για τα 20χ200 και δε με απογοητευσε. Προηγουμενως ειχα πελαγωσει με τοσες τασεις...

Δεν ειναι καμια φοβερη ινδιανικη σοφια, οποιος διαβασει το thread απο την αρχη, λιγο πολυ εχουν αναφερθει απο τα παιδια τουλαχιστον 5 φορες....περισσοτερο τα εγραψα για το βημα 3 που πραγματικα με εσωσε στο θεμα του απαιτουμενου χρονου δοκιμων...ωστε να βοηθηθουν και αλλοι...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.