Jump to content



Eco Computing


Recommended Posts

Από τη μία η δίψα για επιδόσεις, από την άλλη οι τύψεις και η γκρίνια της οικολογικής μας συνείδησης…

"πόσο διοξείδιο του άνθρακα να φόρτωσα στο περιβάλλον μετά από 4 ωρίτσες COD;;;"

ή "που να κατέληξε τελικά το κάδμιο της παλιάς μου οθόνης;;;"

Ας αναλογιστούμε παρέα τι μπορούμε να κάνουμε για να συμβιβάσουμε τις δύο «φωνές» που δίνουν την αέναη μάχη μέσα μας…

Για αρχή η ανακύκλωση και οι αρχές της…τα 3R:

Repair – επισκευάζουμε – πολλά πράγματα έχουν αξία ακόμα και μετά από μια βλάβη – ίσως όχι για εμάς αλλά για κάποιον άλλο.

Reuse – Ας το ξανασκεφτούμε πριν το πετάξουμε – υπάρχουν φτωχότεροι από εμάς ή άνθρωποι με λιγότερες απαιτήσεις – θυμάστε την κυρία απέναντι που πασχίζει να μάθει να στέλνει email; ας της κάνουμε ένα δώρο που σίγουρα θα εκτιμήσει…

Recycle – Δεν πετάμε ηλεκτρονικά εξαρτήματα στους κάδους! Δεν εξαφανίζονται διά μαγείας…καταλήγουν στα πιάτα και τα ποτήρια μας!!! Και είναι ιδιαίτερα τοξικά.

Και ακόμη…βρίσκουμε τρόπους να μειώσουμε τις εκπομπές του εξοπλισμού μας. Όπως αυτό...

http://co2saver.snap.com/

και σίγουρα υπάρχουν κι’ άλλοι τρόποι…

Τι λέτε να το συζητήσουμε;

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ να το συζητήσουμε γιατί σηκώνει πολύ συζήτηση το θέμα,να ανοίξουνε και τα μάτια κάποιων.

Η καλύτερη λύση για παλιό hardware κτλ,αν δεν βρεις κάποιον που να τα χρειάζεται,τα πας σε κέντρο ανακλύκλωσης συσκεύων και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Πάντως δεν πιστεύω να δούμε ενδιαφέρον γιατί όπως γράφω και στην υπογραφή περί άθλιων χρήστων:Όλοι θέλουν το πιο δυνατό να έχουν πάντα ακόμα και αν στέλνουν email μόνο.Λες έχεις pc με pentium επειδή το θες για web browsing και msn,πάρε i7 σου λένε και κάνε crossfie,γιατί έτσι λειτουργούν,δεν δίνουν δεκάρα για το περιβάλλον,παρά μόνο να πέρνουν νέα συστήματα με high-end κάρτες και να λιώνουν με τις ώρες σαν χαζά χωρίς να τους ενδιαφέρουν καν τα kWh που καίει ένα pc σε load,και χωρίς να ξέρουν ότι όσο το κάνουν αυτό,άλλες 100 φορές παραπάνω καπνίζει η ΔΕΗ για να παράγει ρεύμα.(χωρίς παρεξήγηση αν θίγω κάποιον,αλλά η αλήθεια είναι)

Ένα high-end pc που καίει κοντά στα 1000w την ώρα σε σκληρό load,αν υπολογίσεις πόσο χρησιμοποιείται την ημέρα,καίει πιο πολύ ρεύμα και από το ψυγείο και από το air condition και από τον θερμοσίφωνα.

Και πριν πει κανείς κάτι για αυτό:Οι θερμοσίφωνες που έχουν όλοι στα σπίτια τους,έχουν average κατανάλωση 3kw-4kw,πόσο θα τον ανάψεις 5-10 λεπτά; Πόσο θα κάψει; Το pc είναι αναμένο λίγο πολύ όλη μέρα...

Τέλος πάντων,να πω και εγώ τις συμβουλές μου για green pc όσο και red να είναι:

1)Βάλτε χρονοκαθυστέρηση 15 με 30 λεπτά μέχρι να μπει σε αναμονή σε idle το pc,και την οθόνη να κλείνει σε 5 λεπτά αχρηστίας.Θα μπαίνει σε αναμονή και θα πατάτε ένα πλήκτρο σε το πολύ 20 δεύτερα θα είναι όπως πριν.

2)Κλείστε εντελώς το pc όταν δεν χρειάζεται ή όταν λείπετε.Ακόμα και να θέλετε να κατεβάζετε torrents,πάρτε ένα asus router w500-w600 να περάσετε custom firmware να κατεβάζει torrents σε εξωτερικό σκληρό μέσω usb.Θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους και εσάς και την φύση.

3)Μην παίρνετε high-end επεξεργαστές και κάρτες γραφικών ότι και δουλειά να κάνετε,γιατί παίζεις σωστά και όλα τα games είναι 100% playable και με 9800gtx και με gtx295.Δεν χρειάζεστε παραπάνω από 30-35fps γιατί και 1000 να βγάζετε το μάτι σας δεν βλέπει διαφορά απ'τα 30,αλλά και να έβλεπε,η οθόνη θα προλάβαινε τα fps στο refresh?

4)Πάρτε netbook ή notebook.Τις everyday εργασίες τις καλύπτουν πλήρως,και δεν έχουν και υψηλή κατανάλωση.Αν συνδέσετε την οθόνη σας όλα θα πάνε ρολόι και θα μπορείτε να σερφάρετε και να μιλάτε σε IMs.Τα καλά pc για gaming μόνο.

5)Τα τροφοδοτικά που βάζετε να κοιτάτε να έχουν καλό efficiency ακόμα και αν χρειαστεί να πληρώσετε διπλάσια.

Αυτά από εμένα.:T:

Link to comment
Share on other sites

.......Δεν χρειάζεστε παραπάνω από 30-35fps γιατί και 1000 να βγάζετε το μάτι σας δεν βλέπει διαφορά απ'τα 30,αλλά και να έβλεπε,η οθόνη θα προλάβαινε τα fps στο refresh?...

Διαφορα βλεπεις, και σε αρκετα game(online fps κυριως) θες 125+ κολλημενα για smooth gameplay.

Link to comment
Share on other sites

Recycle – Δεν πετάμε ηλεκτρονικά εξαρτήματα στους κάδους! Δεν εξαφανίζονται διά μαγείας…καταλήγουν στα πιάτα και τα ποτήρια μας!!! Και είναι ιδιαίτερα τοξικά.

Τι λέτε να το συζητήσουμε;

Ξέρεις πιστεύω που καταλήγουν για ανακύκλωση τα ηλεκτρονικά ε? Μπορεί όχι στο πιάτο σου, αλλά στο πιάτο κάποιων ανθρώπων στην Ασία. Αυτό δεν είναι ανακύκλωση. Είναι δολοφονία.

Μην γελιόμαστε. Αν θες να συμβάλεις, σταματάς να αγοράζεις καινούργια εξαρτήματα μόνο κ μόνο για την κ@β#α σου (σορρυ αλλά έτσι είναι). Προφανώς δεν το έχετε αντιληφθεί αλλά όσο πιο πολύ γραμμένα τα έχουμε όλα, ή βλέπουμε τον εαυτό μας "εκτός προβληματος" ή σαν μηδαμινή δύναμη επίλυσης του τότε RIP...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνήθως στα review σου λένε το avg fps. Άρα μπορεί να έχεις κατά ΜΟ 30fps, αλλά σε κάποιος δύσκολες σκηνές το fps να είναι 15. Και ειδικά τώρα που υπάρχουν τηλεοράσεις (αλλά και οθόνες) με 2εκ pixles, δυστυχώς θα πρέπει να έχεις και μια ενεργοβόρα κάρτα. Γιατί ναι μεν σε ένα παιχνίδι μπορεί να σου βγάζει 100fps, αλλά στο άλλο μπορεί να έχεις 20.

Link to comment
Share on other sites

Η καλύτερη λύση για παλιό hardware κτλ,αν δεν βρεις κάποιον που να τα χρειάζεται,τα πας σε κέντρο ανακλύκλωσης συσκεύων και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Mοναστηρακι νομιζω υπαρχει ενα μαγαζι που αγοραζει ολα τα παλια σε φτηνες τιμουλες.

Διαφορα βλεπεις, και σε αρκετα game(online fps κυριως) θες 125+ κολλημενα για smooth gameplay.

Kαι παλι δεν χρειαζεσαι την "υπερκαρτα" .Επιασα 600 fps με μια 9800gt 512mb στο CSS.Και οντως αυτο που λες για τα online ειναι απαραιτητα τα πολλα fps.Με μια 8800gt τα χεις ανετα τα 100 ομως!:cool:

Το θεμα μας ομως ειναι η εξοικονομηση ενεργειας.Υπαρχουν κατασκευαστες που κατι παν να κανουν ,οπως η GB με το Dynamic Energy Saver στις μητρικες της.Εγω εχω μια τετοια.

Περα απ'αυτες τις προσπαθειες που γινονται ,θα πρεπει εμεις να δρασουμε και υπαρχουν απειροι τροποι,μερικους εκ των οποιων ανεφερε ο φιλος Γιαννης.

Μπορουμε επισης να μειωσουμε τη φωτεινοτητα της οθονης μας.

Και οπως ειπε και ο CENTRAL μπορουμε να αξιοποιησουμε τα παντα και δεν ειναι αναγκη να τα πεταμε στα σκουπιδια.Εγω πχ. ενα παλιο ανεμηστιρακι το χω βιδωσει πανω απο το μοντεμ (Siemens CL-110) γιατι ζεματαγε συνεχως. :)

Link to comment
Share on other sites

μειωση καταναλωσης??? το πιο απλο και ευκολο πραγμα που μπορουμε να κανουμε ολοι μας προς αυτη την κατευθυνση ειναι να επαναφερουμε τα συστηματα μας σε στοκ ρυθμισεις!

Link to comment
Share on other sites

To ξερω ,αλλα δεν ειναι αυτο το θεμα .Το θεμα μας ειναι πως ανετα παιζω στα 1920χ1080 4χΑΑ , 2χΑF χωρις να παιφτουν τα fps κατω απο 30 και χωρις να κρασαρει το NFS:Shift για παραδειγμα τωρα...

Ποιος ο λογος για gtx295 κτλπ???8800 αλλα τη κανει τη δουλεια της με ενα 450αρι/500αρι τροφοδοτικο και δεν καις ενα σωρο...

Link to comment
Share on other sites

Αυτο μου διεφευγε,μπορεις να μας εξηγησεις το γιατι ομως? :)

EDIT:Μια χωματερη ανακυκλωσης στο Περιστερι που υποτιθεται οτι εκει πανε ολα τα ανακυκλωσιμα (χαρτια η αλουμινιο δε θυμαμαι) ηταν κλειστο για 3 3 χρονια και ακομα δεν γνωριζω αν ανοιξε.Που πηγαιναν τα "ανακυκλωσιμα" ???

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω ακριβώς γιατί τι λες αυτό,αλλά πέτα-πέτα γεμίζουν οι χωματερές,βρομίζει και η ατμόσφαιρα των τριγύρο περιοχών,και παράλληλα πάνε τζάμπα και πράγματα που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Αλλά εξήγησε το γιατί μου έχει διαφύγει και εμένα.:p

@hydra's edit: στα σκουπίδια.:shout:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.