Jump to content



Intel SSD - Μαθήματα Τεχνολογίας και Ηγεσίας


Recommended Posts

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία της τεχνολογίας που αξίζει να αξιολογούμε προσεκτικά και να θυμόμαστε ως καθοριστικές στο μέλλον.

Μια τέτοια ήταν η παρουσίαση των Core 2 Duo με πυρήνα Conroe στα μέσα του 2006. Ακόμη ζούμε καθημερινά υπό την επίδραση αυτής της τεχνολογίας!

Δύο χρόνια αργότερα η ίδια εταιρία (Intel) θα έγραφε μια νέα λαμπρή σελίδα με την παρουσίαση των SSD δίσκων της.

Υπερβολή; Δε νομίζω…

Ας δούμε γιατί!

Αν και η Intel δεν ανακάλυψε τους SSD. Και όμως το δικό της όνομα έχει συνδεθεί πλέον άρρηκτα με αυτούς.

Οι δίσκοι SSD βασίζονται σε τεχνολογία του 1949, http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_core_memory , η οποία δεν βρήκε εμπορική εφαρμογή λόγω της εξέλιξης (και χαμηλότερου κόστους) ανταγωνιστικών μαγνητικών τεχνολογιών data storage.

Η έρευνα της IBM και άλλων εταιριών τους έφερε πάλι στο προσκήνιο τη δεκαετία του 70, αλλά και πάλι το υψηλό κόστος αποτελούσε τροχοπέδη στην εμπορική τους εκμετάλλευση.

Link to comment
Share on other sites

Το πρώτο δείγμα Δίσκου στερεάς κατάστασης – Solid State Drive – μας ήρθε το 1978 από την Storage Tek με χωρητικότητα 1 Megabit.

Η τεχνολογία αυτή αξιοποιήθηκε σε πολλές πλατφόρμες τη «χρυσή» δεκαετία του 1980 με την ονομασία RAM Disk, και αφορούσε ένα μικρό αποθηκευτικό χώρο που χρησιμοποιήθηκε σαν virtual drive επιτρέποντας γρηγορότερο και οικονομικό boot σε πολλές δημοφιλείς μηχανές (Amiga, Apple κλπ).

Ακόμα μια δεκαετία χρειάστηκε να περάσει ώσπου Solid State Drives να αξιοποιηθούν από την πολεμική βιομηχανία αναλαμβάνοντας ρόλο σκληρών δίσκων σε πολύ ευαίσθητες εφαρμογές που απαιτούσαν εξαιρετικές αντοχές σε κραδασμούς και θερμοκρασίες.

Επόμενος σταθμός των SSD η αγορά των φορητών υπολογιστών στη μορφή που τους γνωρίζουμε σήμερα, προσφέροντας ανταγωνιστικές επιδόσεις, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και αντοχή. Εσχάτως και λογικές τιμές.

Τι έκανε όμως η Intel για να αξίζει όλη τη συζήτηση που έχει προκαλέσει;

Το αυτονόητο θα έλεγα…

Link to comment
Share on other sites

Η Intel (που έχει σαν core business τους κεντρικούς επεξεργαστές) είχε από καιρό αντιληφθεί πως τα υποσυστήματα που πλαισιώνουν το προϊόν της σε μεγάλο βαθμό αποτελούσαν τροχοπέδη στις πωλήσεις της. Απλά γιατί δεν συμβαδίζανε με την εξέλιξη αυτών…

Τραγική περίπτωση οι αποθήκες δεδομένων (σκληροί δίσκοι) που ξεχασμένοι από το χρόνο απέδιδαν μόλις το 1/3 της δυνατότητας των σύγχρονων πρωτοκόλλων SATA II φρενάροντας ουσιαστικά τους πολυπύρηνους επεξεργαστές που έμεναν idle περιμένοντας τα δεδομένα να διαβαστούν.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της λοιπόν αλλά και την παραγωγική της ικανότητα αποφάσισε να ανατρέψει το σκηνικό σε μια αγορά που μαστιζόταν από ανώριμα και προβληματικά προϊόντα (JMicron based SSDs) και που σε τελική ανάλυση της κόστιζαν σε πωλήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Έτσι γεννήθηκαν 2 αστέρια. Ο mainstream X25-M και ο high end X25-E.

Αν δε μιλάμε για ηγέτη της αγοράς εδώ, ο όρος είναι ανούσιος…

Με τον X25-M η Intel ουσιαστικά δίδαξε πως πρέπει να κατασκευάζονται τα αποθηκευτικά μέσα στο μέλλον. Βασισμένα σε φτηνή μνήμη (MLC) και ταχύτατα. Με τους X25-E απλά έδειξε πόσο βαθιά μπορούμε να πάμε.

Και φυσικά τους κοστολόγησε ανάλογα…

Αξίζει να σκεφτούμε αν σήμερα θα είχαμε την ίδια εικόνα (και εκτίμηση) για αυτά τα προϊόντα αν η αρχική τους τιμή ήταν τα 100 δολάρια και όχι τα 1000…

Κάθε κίνηση μελετημένη στην εντέλεια!

Σας ευχαριστώ για το χρόνο και την προσοχή σας. Κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο!

Link to comment
Share on other sites

πολυ καλος.... :T:

Μια μικρη διορθωση μονο. Στο τελευταιο ποστ, εκει που λες "Με τον Intel X25-E....... μέσα στο μελλον". Μαλλον εννοεις X25-M και οχι Ε, γιατι μετα αναφερεσαι σε MLC.

Πολύ σωστά!!!

Thanx!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.