Jump to content



Πυρηνες, τασεις και θερμοκρασιες.....


jax7480

Recommended Posts

Κατ'αρχην να αναφερθω αλλη μια φορα στην θαυμασια δουλεια που εχει γινει στο thelab.gr. Ελπιζω και ευχομαι το καλυτερο για ολους κατι που ειλικρινα το αξιζετε.....

Το συγκεκριμενο thread το ανοιξε με αφορμη το προβλημα που αντιμετωπιζω αυτες τις μερες και τους προβληματισμους που απασχολουν το μυαλο μου.......

Η παλτφορμα που εχω αυτη την στιγμη ειναι η εξης:

P4 2.4C 800FSB L310A

Asus P4P800 απλη με vmem mod....

2χ256 DDR466 TwinMOS

VGA Τι4200

και καποια ακομα πραγματα τα οποια δεν νομιζω να παιζουν ρολο στην συγκεκριμενη περιπτωση........

Θελω να ρωτησω το εξης. Εχει ακουστει κατα καιρους στα διαφορα φορα του εξωτερικου οτι οι νεοι northwood D1 stepping ειναι περισσοτερο ανεκτικοι με το ρευμα. Εξηγουμε: δεν παρουσιαζουν προβλημα με τα μεγαλα ρευματα οταν οι θερμοκρασιες ειναι χαμηλες.

Κατα ποσο ισχυει κατι τετοιο?

Στην μητρικη που εχω και που και αλλοι εδω μεσα διαθετουν παρουσιαζεται το γνωστο φαινομενο της Asus οταν το συστημα ειναι σε idle του overvolting. Το προβλημα ομως με την συγκεκριμενη μητρικη ειναι οτι σε full load κανει τρομερο undervolting.

Λαμβανοντας υπ'οψιν οτι εγω για να δουλεψω στα 300FSB με τον επεξεργαστη μου πρεπει να δωσω ταση 1.825 στο BIOS κατα ποσο αυτο ειναι λογικο, ασφαλες για τον επεξεργαστη μου σε σχεση παντα με την εν λογω μητρικη. Δηλαδη αν η μητρικη σε idle δινει 1.85 και σε full load 1.728 τι προβλημα υπαρχει περιπτωση να δημιουργηθει??? Αν υπαρχει περιπτωση.

Τελος να αναφερω οτι επειδη δοκιμασα να δωσω ταση μεχρι και 1.775 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ δηλαδη στο BIOS 1.9 περιπου (σε full load παντα) οι θερμοκρασιες με την υδροψυξη μου δεν ξεπερασαν σε καμια περιπτωση τους 32 βαθμους στον επεξεργαστη σε full load.

Συμφωνα με τα λεγομενα πολλων η Asus δειχνει περιπου 7-8 βαθμους κατω. Ας υποθεσουμε οτι το παραπανω ισχυει. Εγω δηλαδη στον επεξεργαστη μου εχω περιπου 40 σε full load.

Ποσο καιρο μπορει το μηχανημα να αντεξει να δουλευει με αυτες τις τασεις και αυτες τις θερμοκρασιες? υπαρχει εστω και 5% πιθανοτητα να ακουσω κανενα "μπαμ" την ωρα που κανω divx?????

ελπιζω να μην κουρασα.

Περιμενω τις αποψεις ΟΛΩΝ επι του θεματος γιατι ειναι κατι το οποιο θα ηθελα να συζητησω και κατι το ποιο πιστευω απασχολει αρκετους.....

Ευχαριστω εκ των προτερων ολους οσους απαντησουν

Φιλικα,

Ζαχαριας :cool:

Link to comment
Share on other sites

Από την δική μου εμπειρία, αλλά και πολλών μελών άλλων φόρουμς, φαίνετε να ισχύει ότι οι νέοι πυρήνες είναι ποιο ανεκτικοί στις μεγάλες τάσεις σε σχέση με τους παλιότερους.

Δεν παρουσιάζετε δηλαδή το φαινόμενο northwood death syndrome.

Επίσης, μην ξεχνάμε ότι, το "πρόβλημα" παρουσιάζεται σε μεγάλα φορτία στην full-load κατάσταση του επεξεργαστή, και όχι στην idle.

Τα 1.728V που έχεις εσύ, είναι λίγο τσιμπημένα μεν, αλλά με υδρόψυξη δεν νομίζω ότι αποτελούν πρόβλημα.

Το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί σε μένα, είναι ότι σε μεγάλες συχνότητες (περί των 4.1GHz) με τάση πάνω από 1.825 στο bios, όταν στρεσάρετε ο επεξεργαστής, η μητρική κλείνει... Δεν κολλάει ο επεξεργαστής, το prometeia αντέχει, αλλά η μητρική κλείνει...

Σε αυτές τις συχνότητες, προφανώς λόγω περισότερου ζορίσματος, έχω λίγο μεγαλύτερο undervoltage από εσένα....

Αν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα (όσο ασφαλές μπορεί να είναι αυτό - με κριτήρια τις εντυπώσεις διαφόρων χρηστών σε διάφορα φόρουμς) αυτό θα ήταν ότι δεν υπάρχει ο γνωστός τουλάχιστον κίνδυνος που αφορούσε τους παλαιότερους πυρήνες... Αδυναμία δηλαδή του επεξεργαστή να "τρέξει" στην σύνηθη από εμάς oced ταχύτητά του, πτώση της ταχύτητας αυτής με το πέρασμα του χρόνου (μιλάμε 40-50MHz το διήμερο) μέχρι το κάψιμο του επεξεργαστή.

Περιμένουμε βέβαια και άλλες εντυπώσεις/εμπειρίες σχετικά με το Θέμα, από μέλη που είτε έχουν παρόμοι setup είτε γνωρίζουν κάτι επί του θέματος. :)

Link to comment
Share on other sites

Originally posted by RootX on 16-09-2003 at 10:53

Αδυναμία δηλαδή του επεξεργαστή να "τρέξει" στην σύνηθη από εμάς oced ταχύτητά του, πτώση της ταχύτητας αυτής με το πέρασμα του χρόνου (μιλάμε 40-50MHz το διήμερο) μέχρι το κάψιμο του επεξεργαστή.

Ηταν πολλα τα 1.85 στον 1.8, ε Φανη???????

Περιμενω κι εγω και αλλους να μας πουν τις εμπειριες τους. Ξερω οτι δεν αξιζει για 2FSB παραπανω να δινω 0.025 volt περισσοτερα στον επεξεργαστη αλλα πιστευω οτι την τρελα την εχουμε ολοι μεσα μας. Και επειδη μου εχει καρφωθει στο κεφαλι εκεινο το 300 πρεπει να το κανω να δουλεψει.....

Link to comment
Share on other sites

δυστυχώς οι ASUS μητρικές τουλάχιστον όσες έχω δει, έτσι συμπεριφέρονται και ακόμα χειρότερα σε AMD platformες (δεν υπάρχει ο +12V connector, και δε ξέρω αν παίζει και αυτό το ρόλο του).

Αν η μητρική σου σου δίνει επιλογή agressive CPU interface δοκίμασε να το ενεργοποιήσεις, δίνει λίγο πιο σταθερές τάσεις από normal.

Tώρα αν ο Northwood αντέχει σε μεγάλες τάσεις δεν το γνωρίζω για΄τι δεν έχω δουλέψει P4 σε ο/ced καταστάσεις αλλά σίγουρα η μεγάλη ψαλίδα στο vcore δεν είναι ότι ιδανικότερο.

Μπορεί με το mod στο Vcore να σου δώσει σταθερότερη τάση αλλά θέλει να το ψάξεις το θέμα.

’ντε κουράγιο και τα 300FSB δεν είναι μακριά :cool:

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπαρχει τετοια επιλογη στο BIOS που λες Endura. Βασικα δεν θυμαμαι να πεφτει παρα πολυ το vcore στους athlon. Μιλαμε στον P4 η κατασταση ειναι τραγικη. η πτωση της τασης ειναι αρκετα μεγαλη.

Το vcore mod δεν δουλευει αρκετα καλα. Δηλαδη ναι μεν σταθεροποιει λιγο τις τασεις αλλα οχι σε ολες τις επιλογες του BIOS.

Δηλαδη....υπαρχει περιπτωση να δωσεις στο BIOS 1.6 και να εχεις se full load 1.58

αλλα μπορει να μπεις στο BIOS να δωσεις 1.625 και παλι να εχεις full load 1.58.

Οποτε προτιμω να το αφησω ετσι.

Οσο για τα 300 με 1.825 στο BIOS βγαζει prime95 αλλα το xmpeg οταν κανω divx βγαζει error και σε πεταει απο το προγραμμα. Οποτε το μηχανημα δεν ειναι απολυτα σταθερο. 3D Mark2001 και 2003 βγαζει κανονικα οπως επισης και PCMark2002.

Link to comment
Share on other sites

Η ψηλή τάση, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία σε ένα βάθος χρόνου θα βλάψει τον επεξεργαστή. Αυτό είναι δεδομένο. Το θέμα είναι κατά πόσο η τάση σου σε full load (με το undervolting δηλαδή) μπορεί να χαρακτηριστεί ψηλή. Προσωπικά τη βρίσκω αρκετά μεγάλη. Μέχρι 1.7 βαριά βαριά ναι, αλλά παραπάνω... Anyway, η μόνη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω αυτή τη στιγμή είναι να κρατάς μόνιμα τον επεξεργαστή σου σε κάποιο load (με το folding ή κάτι παρεμφερές) ώστε να αποφύγεις τουλάχιστον τις τρελές τάσεις σε idle.

Link to comment
Share on other sites

Mε 1,725 απο bios, κοιταχτε ποσο πεφτει το Vcore απο Full load(super pi 16mb,2 fold gromacs,seti driver) σε ιdle. Δεν νομιζω να υπαρχει μητρικη(Αbit κτλ) που να τα καταφερνει καλυτερα. Το Vcore Mod για την Asus βεβαια ξερετε που θα το βρειτε. :cool:

FULL LOAD :

post-40-1416070548,9894_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ζαχαρια ντροπη. Σου εδωσα το σπλαχνο μου και θες να το ψησεις καλα,καλα. Δεν εχεις τσιπα πανω σου? Τι ψυχη εχει ενας 2.4C να μου πεις.:rolleyes: Προηγουμενη μου εμπειρια απο 1.8Α εδειξε οτι πανω απο 1.65 εχει μικρο χρονο ζωης.

Link to comment
Share on other sites

Πιθανόν σε βάθος χρόνου η μεγάλη τάση να βλάπτει τον επεξεργαστή πράγμα που δν είναι ακόμη τεκμηριωμένο. Μετά μην ξεχνάτε και την διαφορά μεταξύ ίδιων επεξεργαστών. Ο δικός μου πχ μπορεί να δεχθεί τάση μέχρι 1,8V χωρίς να μπουκώσει (όπως θα μπορούσε να πει κάποιος) ενω άλλοι μόλις ξεπεράσουν τα 1,75V κολάνε ( έχω αυτήν την εμπειρία). Τώρα αν έχεις καλή ψύξη δεν νομίζω οτι υπάρχει πρόβλημα (εκτός απο το να τρέμεις να δώσεις παραπάνω τάση). Και βέβαια πάντα να προσπαθείς να μην έχεις τρελές θερμοκρασίες με την ανεβασμένη τάση.:cool:

Link to comment
Share on other sites

Παιδια καλως σας βρηκα.. Ολα καλα ευχομαι... :)

Εγω σε 3 κομματια που εχω δοκιμασει προσφατα ολα νεας ..εσοδίας :) συμπεριλαμβανομενου και ενος 2,8 L321 ..παρουσιαζουν το ιδιο.. απο τα 1,7 -1,75 και πανω μαλον χειροτερευει η κατασταση τους παρα καλυτερευει...

Link to comment
Share on other sites

Αυτοι οι καινουργιοι Ρ4 ειναι λιγο μυστηριοι... Παλια ξεκινουσες με default και ανεβαζες... αμα σου κολαγε η εβγαζε μπλε οθονη, εδινες κι αλλο ρευμα.. και ξανανεβαζες.. και παλι τα ιδια.. κλπ....

Τωρα αλλα...ηθη αλλα εθιμα !!! Πανε οσο πανε με default... Οσο και να δωσεις συνηθως στους περισοτερους δεν κερδιζεις σε fsb.. αντε να οφελιθεις λιγο σε σταθεροτητα.. και αυτο μεχρι τα 1,625 αντε 1,650- 1,7 βια.. Απο εκει κι απανω.το περνει ο δι@ολος το πραγμα.. :) οσο ανεβαζεις vcore τοσο ..στριτζονεται ο επεξεργαστης και κανει τα δικα του... :)

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω μαζι σου Axilleas. Ελλαξα τον 2.4C μου με εναν καινουριο SL6WR. Με default vcore παει μεχρι 3530(294 fsb). Για να πιασω τα 3600 χρειαστηκε 1.575. Απο εκει και περα το θεμα γινεται αισχρο καθως ο επεξεργαστης μουλαρωνει. Maximum fsb ειδα και 316 αλλα απολυτως ασταθες, μονο για κανενα benchmark κανει. Τι να κανουμε. Αφου γουσταρει default εκει θα παιζουμε.:)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.