Jump to content



Poor man�s tank..


chroma

Recommended Posts

Το τανκ του φτωχού πλην (-) τίμιου νερουλά.

by chroma, vagouridis, photos hosted by thelab.gr

1.jpg

Οι πρόσφατες εμπειρίες πάνω στο θέμα της υδρόψυξης, κυρίως στο στήσιμο αλλά και τη συντήρηση του συστήματος, ανέδειξαν τη σημασία του δοχείου συλλογής ύδατος, συχνά αποκαλούμενο και ως «τανκ». Ο υπογράφων μαζί με άλλο ένα μέλος των Aggourex labs, ανέλαβαν το έργο της εύρεσης ή και κατασκευής ενός τέτοιου δοχείου, κρατώντας το κόστος προσιτό με σεβασμό στο ταλαιπωρημένο πορτοφόλι του φτωχού πλην τίμιου νερουλά.

Προετοιμασία:

2.jpg

Υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

Α) Δοχείο πλαστικό ή τάπερ (συναντάται σε είδη οικιακής χρήσης, παντοπωλεία, σουπερ μαρκετ κλπ.)

Β) Πλαστικά ή μεταλλικά ρακόρ fittings (είδη κήπου, ποτιστικά, αρδευτικά κλπ.)

Γ) Μονωτικές φλάτζες (υδραυλικά, μονώτικά)

Δ) Σιλικόνη (όπου βρείτε και φλάτζες)

Ε) Ταινία διπλής όψεως (χρωματοπωλεία κλπ.)

Λίγα λόγια για τα υλικά

3.jpg

Τα δοχεία που επιλέχθηκαν είναι διαφανή ώστε έτσι να παρακολουθείται εύκολα η στάθμη του νερού, με σχετικά λεπτά αλλά σκληρά τοιχώματα και μεγάλο καπάκι για ευκολία στη κατασκευή αλλά και στη πλήρωση του δοχείου. Σημαντικό να διαθέτουν κάποιες επίπεδες επιφάνειες αλλιώς η στήριξη των ρακόρ γίνεται πολύ δύσκολη εώς ακατόρθωτη. Το μέγεθος παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς ένα σχετικά μικρό τανκ επιτρέπει τη τοποθέτηση μέσα στο κουτί αλλά πολύ μικρό παύει να είναι και λειτουργικό.

6.jpg

Τα ρακόρ επιλέχθηκαν πλαστικά από άποψη βάρους, κόστους και αντοχής στο χρόνο. Η διάσταση είναι ½ ίντσα, αν και ο καθένας τα προσαρμόζει ανάλογα στο σύστημα του. Ρακόρ με βάση σπείρας είναι προτιμητέα καθώς με το βίδωμα εξασφαλίζεται η στεγανότητα του δοχείου. Μεταλλικά ρακόρ θα ήταν καλύτερα για μεγαλύτερα τανκ με παχύτερα τοιχώματα καθώς προσθέτουν αρκετό βάρος στη κατασκευή.

Η ύπαρξη φλάτζας είναι απαραίτητη για τη σωστή στεγανοποίηση των ρακόρ και η ύπαρξη σιλικόνης εξασφαλίζει ακόμα περισσότερο πως το νερό μέσα στο τανκ θα παραμείνει μέσα και όχι κάπου γύρω από αυτό.

Με αυτά κατά νου και όλα τα υλικά ανά χείρας, περνάμε στη κατασκευή:

Κατασκευή:

4.jpg

Επιλέγουμε το δοχείο - θύμα μας και μαρκάρουμε σε ποια σημεία επιθυμούμε την είσοδο και την έξοδο (tip: η είσοδος καλύτερα να βρίσκεται σε ψηλότερο σημείο της εξόδου για καλύτερη εξαέρωση του κυκλώματος αλλά ποτέ πάνω από την ελεύθερη επιφάνεια του νερού). Εφόσον γίνει η επιλογή, κόβουμε τις τρύπες στη διάσταση της σπείρας των ρακόρ που έχουμε προμηθευτεί, λειαίνοντας κατόπιν τις τρύπες με γυαλόχαρτο.

5.jpg

Περνάμε στα ρακόρ και τις φλάτζες, όπου πρέπει να τοποθετηθεί η φλάτζα κατάλληλα πριν τη σπείρα του ρακόρ. Εν ολίγοις το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι το παρακάτω:

7.jpg

Αν και η φλάτζα κατά 99% είναι αρκετή, περνώντας με ένα στρώμα σιλικόνης το σπείρωμα εξασφαλίζουμε το στεγανό της επαφής.. Κατόπιν ξαναπιάνουμε το δοχείο τανκ θύμα και προσαρμόζουμε τα ρακόρ

10.jpg

Αρχικά εξωτερικά..

9.jpg

μετά βιδώνουμε το παξιμάδι στο εσωτερικό πάνω στο σπείρωμα.

8.jpg

Και φυσικά η διαδικασία επαναλαμβάνεται και για το 2ο ρακόρ

Εδώ ολοκληρώνεται και η κατασκευή του δοχείου που θα χρησιμοποιήσουμε ως τανκ. Αφήνουμε μια νύχτα να δέσει η σιλικόνη και μετά είναι έτοιμο για χρήση! Απολαύστε υπεύθυνα..

11.jpg

Μερικά ρητορικά ερωτήματα και φιλοσοφικές ανησυχίες:

1) Γιατί να βάλω τανκ; Μια χαρά είναι και το κλειστό κύκλωμα!

Επιτρέπει (κατά τη γνώμη του υπογράφων) καλύτερη ευκολότερη εξαέρωση και πλήρωση του κυκλώματος. Αν αυτό δεν ισχύει στη περίπτωση όλων.. και τι να λέει.

2) Το τανκ είναι επιεικώς άθλιο, ο τρόπος κατασκευής αισχρός κλπ.

Το άρθρο στοχεύει στη κατασκευή του φθηνότερου μεν, λειτουργικού δε τανκ για υδρόψυξη. Τα υλικά κοστίζουν κάτω από 2 (δοχείο, 2 πλαστικά ρακόρ, 2 φλάτζες) ούτε καν ένας καφες..

3) Η ταινία διπλής όψης..;

Κάπως, κάπου πρέπει να στηριχθεί το τανκ.

Bonus level: moddin da tank!

Αν αποφασίσουμε να ξοδέψουμε λίγα παραπάνω στο τανκ (άλλο 1.5 περίπου) κάτι μπορεί να γίνει και με το θέμα της καλαισθησίας

Υλικά:

4 κόκκινα bright led και 4 αντίστοιχες αντιστάσεις για 12V τροφοδοσία

θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι 1.6χιλ και 3.2χιλ

1 μέτρο δίκλωνο καλώδιο (μαύρο-κόκκινο)

μονωτική ταινία

1 molex

Εργαλεία:

Κολλητήρι και καλάι

Θερμοπίστολο

Βασικά θα κολλήσουμε 4 led στο πάτο του δοχείου τα οποία φωτίζουν προς τα επάνω

13.jpg

Έχοντας το τανκ ανάποδα, στερεώνουμε 4 led στο πάτο (έξω από το δοχείο) με θερμοκόλλα. Κολλάμε αντιστάσεις στα θετικά pin (τα μακρύτερα) και ενώνουμε παράλληλα τα led, με θερμοσυστελλόμενο όπου χρειάζεται

12.jpg

Από τα 2 άκρα, τραβάμε μια γραμμή η οποία καταλήγει σε molex, στο κίτρινο και στο μαύρο (12V). Περί συνδέσεων αυτά τα ολίγα.

Μετά επιβάλλεται να μονωθεί άριστα, μη ξεχνάμε ότι ακριβώς από πάνω υπάρχει νερό. Απομένει να δημιουργηθεί μια υποτυπώδης βάση γύρω από το κύκλωμα ώστε να πατά καλά το τανκ. Συνδέουμε το molex σε ένα ελεύθερο βύσμα του τροφοδοτικού και ..τσάφ..! Ελέγξτε δύο και τρείς φορές τις συνδέσεις! Αν έχουν πάει όλα ρολόι τότε το τανκ πρέπει να κατέληξε καλύτερο από ό,τι ξεκίνησε

15.jpg

14.jpg

Όλα τα παραπάνω εκτός από πλήρως εφαρμόσιμα, έχουν και ένα χιουμοριστικό χαρακτήρα. Αλλά δεν θα είμαι υπαίτιος αν καταλήξετε με κατεστραμμένο pc, καμμένο σπίτι ή ψυχικά ασταθείς. Πράττετε υπό το βάρος της δικής σας ευθύνης και μόνο. Δε φταίει αυτός που ανοίγει το παράθυρο, μόνο αυτός που πηδά. :D

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 47
  • Created
  • Last Reply

Για αλλη μια φορα η "Aggourex team" εδειξε την αξια της!!!!!!!

Μονο μια παρατηρηση , αν βαζετε ενα πιο ομορφο ταπερακι θα ηταν πολυ πιο ομορφο το τελικο αποτελεσμα...Το κιτρινο (αν δεν κανω λαθος) καπακι με τα κοκκινα λεντ, δεν ταιριαζει και τοσο πολυ.. ...Βεβαια ολο αυτα ειναι λεπτομερειες.. !!!!

Μπραβο παιδια...! :)

Link to comment
Share on other sites

Το ταπεράκι είναι το αιώνιο πρόβλημα.. Χωρίς υπερβολή, αυτά που βλέπετε είναι και τα καλύτερα δείγματα που βρέθηκαν, χτενίζοντας τη Θεσσαλονίκη και ανταλλάζοντας πολλά στραβά βλέματα με καταστηματάρχες. Δε ξέρω που τα βρίκουν στο εξωτερικό (βλέπε tips στο overclockers.com) αλλά εδώ δύσκολα..

Link to comment
Share on other sites

μπράβο παιδιά πολύ καλός οδηγός!!!!! :woot:

Αν εβρήσκα και έγώ ένα παγούρι σαν του 11 θα έκανα θαυματα και πράματα :'(

πολύ δύσκολο όντως, να βρεις τον περιέκτη που θες στις μέρες μας...

Keep modding ;)

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο αν και για να κάνεις τις τρυπες πρεπει να πιανουν τα χερια σου. Αυτο με το κουτι και η αντλία μέσα είναι καλή ιδέα μιας και ή θα κάνει την αντλία αθόρυβη ή θα λειτουργήσει σαν "ηχείο"

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.