Jump to content



ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ RAID0


istrios

Recommended Posts

Σας ανακάλυψα. Είπα και γω που εξαφανίστηκαν όλοι.Μου το σφυρίξανε και είπα να δοκιμάσω και εδώ την τύχη μου. Καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας.

Θα ξεκινήσω με κάτι που με ταλιπωρησε πολύ. Το στήσιμο RAID 0. Πως έχουν λοιπόν τα πράγματα:

Μετά από αρκετό χρόνο αναμονής κατάφερα να βρω το Αsus P4c800 e deluxe το οποίο εξοπλίστηκε με μια fx5900 ultra , 1gb kinkston , 2 sata maxtor 120gb. Η συναρμολόγηση έγινε με επιτυχία και φτάσαμε στο σημείο για την δημιουργία raid0. Ακολούθησα τις οδηγίες του manual της mobo αλλά δυσκολεύτηκα αφάνταστα.Ξεκίνησα με την ενότητα PROMISE RAID CONFIGURATIONS αντέγραψα όπως ανέφερε το manual το promise fasttrak 378 driver σε μια δισκέτα και έκανα CREATING A RAID 0 ARRAY(Perfomance) μετα fdisk και format σαν ένα δίσκο .Εγκατάσταση των winxp πατάω F6 για εγκατάσταση RAID CONTROLLER ζητάει την δισκέτα που έφτιαξα στην αρχή και ολοκλήρωσα την εγκατάσταση. Οι δίσκοι συνδεμένοι στο RAID1 & RAID2 και δηλωμένοι ως Master. Eλπίζω μέχρι εδώ να το έκανα καλά και ο λόγος που γράφω την ανάλυση είναι να μου πείται αν ακολούθησα σωστά τα βήματα.Εκεί που δεν κατάφερα τίποτα ήταν στην ενότητα ΙNTEL RAID FOR SERIAL ATA. Μπήκα στο bios και έκανα τις ρυρμίσεις όπως όριζε το manual. Set the IDE configuration items as follow :

Onboard IDE operate mode [Enhanced Mode]

Enhanced Mode Support On [s-ATA]

Configure S-ATA as RAID [YES]

Serial ATA BOOTROM [Enabled]

Press F10 to save your changes and exit the Setup utility

Μέχρι εδώ καλά..........................................................

Πάω στην και διαβάζω μετά την ενότητα στο Manual Creating, Deleting, and Resetting RAID Sets.

Διαβάζω λοιπόν:

Use the Intel Integrated RAID for Serial ATA-RAID Configuration Utility to configure your Serial ATA hard disks as RAID. Launch the utility by pressing <Ctrl-I> when the message "Press <Ctrl-I> to enter RAID Configuration Utility" appears during the Power-On Self Test (POST)

Pressing <Ctrl-I> displays the Main Menu of the RAID Configuration Utility.

Λοιπόν δεν κατάφερα τίποτα. Ούτε pressing <Ctrl-I> when the message έβγαλε ούτε κατάλαβα το σημείο "Press <Ctrl-I> to enter RAID Configuration Utility" appears during the Power-On Self Test (POST)

Pressing <Ctrl-I> displays the Main Menu of the RAID Configuration Utility.Εχει και φωτογραφίες με τα menu που βγάζει μετά αλλά αυτα δεν τα είδα ποτέ. Ισως και να φταίνε τα πολύ κακά αγγλικά μου αλλά οι οδηγίες ειναι λεπτομερής συνοδεύονται με φωτογραφίες και έπρεπε λογικά να μην δυσκολευτώ.Πάντως το RAID όπως το έκανα στην αρχή φαίνεται να δουλεύει. Tα WINXP τον βλέπουν ως ένα δίσκο 240 gb. Mήπως το ΜΟΒΟ έχει δύο διαφορετικόυς controllers για RAID ένα τον Promise και ένα το ΙCH5R και είναι δύο διαφορετικοί τρόποι εγκατάστασης? Αλλά πάλι πριν κάνω αυτό που περιέγραψα στην αρχή γιατί δεν εφμανίζει πουθενά Launch the utility by pressing <Ctrl-I> when the message "Press <Ctrl-I> to enter RAID Configuration Utility" appears during the Power-On Self Test (POST)

Pressing <Ctrl-I> displays the Main Menu of the RAID Configuration όπως αναφέρει το Manual? Παιδιά έχω μπερδευτεί πολύ κοιμήθηκα μονο 2 ώρες και έχω και την εντύπωση οτι δεν το έκανα σωστά. Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη....

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχην να σου πω οτι η μητρικη σου εχει 2 controllers S-ATA επανω. Εναν τον ενσωματωμενο με το ICH5R και εναν Promise.(μοντελο δεν θυμαμαι) εσυ που εχεις συνδεσει τους 2 δισκους σου? Πανω σε ποιον απο τους 2 controllers? Ελπιζω μονο να χρησιμοποιησες τον ενσωματομενο με το ICH5R γιατι αν δεν κανω λαθος(αν λεω παπαριες ας με διορθωσει καποιος) ειναι πιο γρηγορος.

Link to comment
Share on other sites

Κατά μεγάλη πιθανότητα τους έχω συνδέσει με τον promise controller εφόσον μου δίνει μόνο αυτή την επιλογή συστοιχίας των σκληρών . Θα δοκιμάσω να συνδέσω τους σκληρούς στις αλλες δύο θύρες κάτι που νομίζω δοκίμασα αλλά δεν ταιριάζανε τα βύσματα. Ευχαριστώ για την βοήθεια σου.

Link to comment
Share on other sites

Δε ξέρω αν ισχύει για τους maxtor (wd χρησιμοποιώ μόνο εδώ και χρόνια) αλλά στους western digital για να παίξουν μόνοι τους σε ένα κανάλι θέλουν να είναι σεταρισμένοι ως single και όχι ως master (χωρίς jumper δηλαδή). Ισχύει κάτι ανάλογο και για τους maxtor;

Link to comment
Share on other sites

Ξεκίνησα με την ενότητα PROMISE RAID CONFIGURATIONS αντέγραψα όπως ανέφερε το manual το promise fasttrak 378 driver σε μια δισκέτα και έκανα CREATING A RAID 0 ARRAY(Perfomance) μετα fdisk και format σαν ένα δίσκο .

Οπως είπες, η μητρική έχει 2 SATA controllers. Προφανώς τους έβαλες πάνω στον Promise και οχι στον INTEL.

Τα settings που προσπαθείς να αλλάξεις στο BIOS έιναι για τον INTEL controller (ΙCH5R).

Το έχεις στήσει μια χαρα, απλώς στον πιο αργό (?) απο τους δύο.

Οποιος έχει συγκρίνει την απόδοση των 2 αυτών ας μας διαφωτίσει για την διαφορά ταχύτητας...

Link to comment
Share on other sites

Γεια σε όλους,

Σχετικά με την απόδοση των εν λόγω RAID controllers:

Ο Intel RAID Controller είναι σαφώς πιο γρήγορος για έναν απλούστατο λόγο: Είναι ενσωματωμένος στο SouthBridge (ICH5R), που σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν χρειάζεται να περάσουν μέσα από το PCI Bus -όπως συμβαίνει με οποιονδήποτε "τρίτο" ελεγκτή RAID. Σε θεωρητικό επίπεδο, το PCI Bus προσφέρει peak bandwidth 133ΜΒ/sec το οποίο, θεωρητικά πάντα, είναι λίγο για τα 150+150=300ΜΒ/sec peak bandwidth ενός S-ATA RAID 0 array. Λέω θεωρητικά γιατί, μπορεί το S-ATA ως πρωτόκολλο να υποστηρίζει διαμεταγωγή δεδομένων 150MB/sec ανά συσκευή αλλά στην πράξη κανείς σκληρός δίσκος δεν μπορεί να προσφέρει τέτοιο transfer rate. Στην καλύτερη περίπτωση, στιγμιαία, το transfer rate των ταχύτερων δίσκων φτάνει με το ζόρι τα 50-55 ΜΒ/sec. Πάντως, το πλεονέκτημα του S-ATA Raid παραμένει μεγάλο γιατί πρέπει να σκεφτείτε ότι η cache του δίσκου (8MB για τα S-ATA μοντέλα) "μιλάει" πλέον στην μέγιστη ταχύτητα με τον controller, οποία είναι τα 300MB/sec στην περίπτωση του RAID 0. Συνοψίζοντας, τα πλεονεκτήματα του ICH5R είναι:

1. Δεν φορτώνει το PCI bus.

2. Εξαιτίας αυτού του γεγονόντος, έχει χαμηλότερο CPU Utilization

3. Επιπλέον, έχει μεγαλύτερο bandwidth, ως "γνήσιος" S-ATA controller.

Προσωπικά, μπορώ να σας παραθέσω νούμερα από τα RAID που έχω στήσει στα 2 μηχανήματα μου, ένα nForce2 της AOpen με 2 ΙΒΜ 40GB 7200rpm stripped στον Promise Fastrak TX2, ένα 865PE επίσης της ΑΟpen με 2 Maxtor 80GB 8MB 7200 ATA/133 πάνω στον Silicon Image S-ATA RAID (PCI) χρησιμοποιώντας Serial to Parallel converters και τέλος ένα array με 2 Maxtor 80GB S-ATA stripped στον Intel ICH5R:

1. Promise: 42.000 MB/s στο Sandra 2003 MAX3 diskbench

2. Silicon Image & ATA/133 HDDs: 49.000 στο ίδιο bench

3. ICH5R & SATA HDDs: 62.000 στο ίδιο bench.

Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι. :innocent:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.