Jump to content



Αξιόπιστες μάρκες SSD?


geogeoland

Recommended Posts

Αυτό που λέει ο τίτλος. ΑΥΤΗ την εποχή, ποιές εταιρίες παράγουν αξιόπιστους SSD δίσκους και ποιές πρέπει να αποφύγει κανείς?

Προφανώς αντικειμενική και απόλυτη απάντηση δεν υπάρχει, αλλά σε γενικές γραμμές... :)

Link to comment
Share on other sites

H εμπειρία μου μέχρι στιγμής...:

1. Πάνω κάτω, είναι η Intel και οι άλλοι...

2. Η Intel είναι πρώτη ανά μεταξύ των, από την κυκλοφορία του πρώτου της ssd μέχρι και σήμερα, με το ίδιο σχεδόν προϊόν...

3. Σχεδόν όλοι οι άλλοι άλλοι, φοράνε τον ίδιο controller της Indilinx...

4. Πάνω κάτω, οι άλλοι* δεν είναι πολύ μακρυά από την Intel στις επιδόσεις και έχουν καλούς δίσκους, αλλά είναι υποδιέστεροι στο random r/w σε μικρά blocks...

5. Αν δεν έχεις τουλάχιστον έναν ssd, δεν έχεις δει τίποτα..

6. Σαν Perf/Price/Χωρητικότητα, οι καλύτεροι νομίζω είναι οι Intel Χ25Μ-80 και o OCZ Vertex 120GB

*όσοι χρησιμοποιούν Indilinx controller

Link to comment
Share on other sites

5. Αν δεν έχεις τουλάχιστον έναν ssd, δεν έχεις δει τίποτα..

Μην εισαι τοσο απολυτος. Μπορει ο intel να κανει την διαφορα , αλλα η εμπειρια που ειχα με εναν ocz vertex με εκανε να εκτιμησω ακομη περισσοτερο τον velociraptor. Ελαχιστες διαφορες , αμελητεες για εναν μεσο χρηστη. Σε καμμια περιπτωση δεν ειναι αυτο που λεμε click @ run , τα προγραμματα ανοιγουν λιγο πιο γρηγορα αλλα οχι ακαριαια , κατι που με απογοητευσε πληρως.

Επισημαινω οτι τα παραπανω ισχυουν για εναν μεσο χρηστη , αν χρησιμοποεις photoshop η' αλλα "βαρια" προγραμματα τοτε μαλλον αξιζει.

Υ.Γ. Σιγα σιγα ξεπερνιεται ο ενθουσιασμος ενος νεου προιοντος (και η προσπαθεια να δικαιολογηθουν τα χρηματα που δαπανηθηκαν για την αγορα ενος ssd) και βλεπω πως δειλα δειλα εμφανιζονται και χρηστες που δεν εντυπωσιαστηκαν απο τους ssd. Ειναι οι χρηστες που δεν ανοιγουν ενα εκαττομυριο προγραμματα μαζι , ουτε ενδιαφερονται αν ο υπολογιστης τους bootαρει 5sec πιο γρηγορα (αλλωστε ειδικα με τα Windows 7 , περισσοτερο χρονο παιρνει το bios της μητρικης παρα το φορτωμα του λειτουργικου).

Link to comment
Share on other sites

Ο απλός χρήστης που δεν ξέρει τι είναι σκληρός δίσκος και τι χρειάζεται, εννοείται ότι δεν θα δώσει 200€ για κάτι το οποίο μπορεί να πάρει με 50€... Επίσης αυτός που έχει υπολογιστή μόνο για να τρέχει word/excel, facebook και να γράφει cd, πάλι δεν θέλει ssd, αλλά αυτός επίσης δεν χρειάζεται πάνω από 1GB ram, και πάνω από 1 πυρήνα στην cpu...

Δεν ξέρω που δοκίμασες τον vertex, αλλά στο laptop που έχω έναν είναι ακαριαία η εκτέλεση ακόμα και βαριών εφαρμογών... μήπως είχε πρόβλημα ο δίσκος που δοκίμασες...?

Ο vertex πάντως σε αίσθηση (συγκρίνοντας από τα setup που έχω), είναι λίγο καλύτερος από 2x Mtron σε raid0 και λίγο χειρότερος από τον X25-M... προσωπικά το raid με τους raptor το απέσυρα τελείως μετά από λίγο καιρό και για άφησα ένα raid5 με 3x WD6400 για τα δεδομένα...

[ΟFFTOPIC]

mathewgx, η διαφορά των ssd με τους συμβατικούς είναι οι δυο εικόνες παρακάτω, από έναν x25-m και έναν 2x veliciraptor (raid0) και οφείλεται στην μεγάλη διαφορά του access time, κάτι όμως το οποίο είναι πολύ εμφανές και στην "αίσθηση" της ταχύτητας και της απόκρισης...

http://www.legitreviews.com/images/reviews/1022/intel_34nm_hdtune3.jpg

http://i237.photobucket.com/albums/ff89/mariosalice/HDTune_RandomRead_Access_NVIDIA__ST.png

[/OFFTOPIC]

Link to comment
Share on other sites

Σε desktop δοκιμασα τον vertex , σε windows 7 με ολα τα tweaks για τον συγκεκριμμενο δισκο. Τα benchmarks που ειχα ηταν λιγο καλυτερα απο αυτα που εχουν δημοσιευτει σε φιαφορα forums.

Δεν λεω οτι ειναι αργος. Δεν ειναι τοσο γρηγορος σε σχεση με εναν velociraptor που να δικαιολογει την αγορα του. Σε σχεση με εναν συμβατικο δισκο οι διαφορες θα ειναι μεγαλυτερες αλλα και παλι , επιμενω , σε καμμια περιπτωση δεν ειδα instant response.

Το αναφερω απλα για να ενημερωσω τους υποψηφιους αγοραστες πως αν δεν εκτελουν βαριες εργασιες (π.χ. encoding) δεν θα δουν σημαντικες διαφορες.

Οσο αφορα τα laptops , εκει σιγουρα αξιζει και με το παραπανω.

Πηρα τον ocz vertex 32gb πριν ενα μηνα , δοκιμασα τον δισκο σε ide και σε ahci , εκανα 2-3 εγκαταστασεις των windows 7 και των προγραμματων που χρησιμοποιω πιο συχνα (office , convertxtodvd , nero , cyberlink powerdvd κ.τ.λ. , τον χρησιμοποιησα για 2μερες και τον επεστρεψα πισω. Αυτη την στιγμη ειμαι με τον velociraptor και ο ssd δεν μου λειπει καθολου.

Χαρακτηριστικα , να αναφερερω οτι η εγκατασταση των windows 7 RTM x64 πηρε 13 λεπτα στον velociraptor και 12 λεπτα στον vertex , ενω το boot time (μετρημενο με το bootimer) ηταν 15sec και 13,4αντιστοιχα.

Link to comment
Share on other sites

Στο boot γενικά δεν είναι μεγάλες οι διαφορές, καθώς ο περισσότερος χρόνος είναι η ανίχνευση των συσκευών, η εκκίνηση των services και η παραμετροποίηση του λειτουργικού, δηλαδή διαδικασίες που αφορούν τον επεξεργαστή και όχι το διάβασμα από τον δίσκο... Στις μεσαίου μεγέθους εφαρμογές στον ssd φορτώνουν λες και τις κάνεις Maximize από το taskbar, ενώ σε πιο θηριώδεις εφαρμογές όπως VS2008, Codegear 2009, Flash CS3, Flex κτλ που χρησιμοποιώ, η διαφορά είναι τεράστια... Σε παιχνίδια δε, έχω δοκιμάσει με φίλο πλάι-πλάι δυο υπολογιστές στο εργαστήρι μας, ο ένας με 2x300 veloci και ο άλλος 2x mtron σε raid0 να φορτώσουμε πίστες από Battlefield 2 και sceneries από FSX (ξεσκιζόμαστε στην δουλειά) και η διαφορά ήταν κάμποσα δευτερόλεπτα, με τα ίδια settings... (μόνο έτσι πείστηκε να πάρει ssd... :hehe: )

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι απλά τα πράγματα, όσο υπάρχουν OCZ Solid & Core στα ράφια, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος. Ειδικά όταν έχουν ρίξει τις τιμές τους τα μαγαζιά και πάει ο κακομοίρης ο πελάτης και λέει "ώπα, SSD με 120 ευρώ!" και μετά αναρωτιέται γιατί σέρνεται ο υπολογιστής του με media player & firefox να τρέχουν...

Προσωπικά, ό,τι λέει "155Mb/sec read & 90Mb/sec write" το αποφεύγω. Από κει και πέρα, Intel (SLC+MLC), Samsung (SLC+MLC) και ο,τιδήποτε έχει φτιαχτεί με αυτούς τους ελεγκτές (Intel & Samsung) είναι εγγύηση.

Μετά πας στους Indilinx οι οποίοι ακούγεται ότι έχουν στρώσει, αλλά επειδή δεν έχω ιδία γνώση και εμπειρία (και δεν έχω διάθεση να αποκτήσω :D) δε μπορώ να εκφέρω γνώμη.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.