Jump to content



απορία για ασφάλεια απορρήτου σε μαγαζιά ιντερνετ


trisaves

Recommended Posts

Καλησπέρα, έχω μια απορία για γνώστες κλειστών δικτύων και τα σχετικά. Αναρωτιόμουν αν για παραδειγμα στα καταστήματα παροχής υπηρεσιών ιντερνετ είναι δυνατόν για το χρήστη του κεντρικού υπολογιστή να μπορεί να δει ποιες διευθύνσεις έχουν επισκευτεί οι διάφοροι χρήστες των τερματικών και γενικά τί κάνουν στο pc και πού σερφάρουν ... Έπίσης αν μπορούν να δουν τις οθονες των τερματικών που επιλέγουν, δηλαδή κάτι σαν screen shot κάποιες στιγμές κατα τη διάρκεια της χρήσης..Αυτό που θέλω να ξέρω είναι αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο με κατάλληλο λογισμικό και αν γενικά συμβαίνει. Ίσως είναι περίεργη ή κουτή απορία, αλλα απλά καλό είναι να γνωρίζει κανείς, όταν είναι σε internet center αν υπάρχει το ενδεχόμενο ο υπάλληλος που βρίσκεται πίσω άπό τον πάγκο και ελέγχει το δίκτυο, να μπορέι να ξέρει που μπαίνεις και ίσως και να βλέπει π.χ κουβέντες σε messenger ή τα mail σου όταν τα τσεκάρεις...

Αν κανείς έχει βρεθεί πίσω από τέτοιο πάγκο ή γενικά γνωρίζει πώς δουλεύει το σύστημα ας απαντήσει αν δε βαριέται...Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα, αν και ένα μήνα αργότερα, μιας και δούλευα για 6 χρόνια σε τέτοιου είδους μαγαζιά όντας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπεύθυνος καταστήματος είπα να απαντήσω στις απορίες σου αφού έχω ζήσει τις καταστάσεις μέσα από τον πάγκο.

λοιπόν πρώτα από όλα εάν πας σε ένα netcafe της γειτονιάς το οποίο δεν ανήκει σε μια μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων netcafe τότε δεν μπορώ να σου πω τίποτα σχεδόν γιατί δεν ξέρω πως μπορεί να έχει στήσει το μαγαζί του ο καθένας.

θα σου πω όμως σχετικά με το στήσιμο των μαγαζιών που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες net cafe όπως inspot, theweb, c4, eglobal κλπ.

οι περισσότερες αν όχι όλες οι μεγάλες αυτές εταιρίες, στα μαγαζιά τους χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο software ως πρόγραμμα χρέωσης. (cafepro είναι η ονομασία του)

αυτό το πρόγραμμα χρέωσης λοιπόν σου δίνει διάφορες δυνατότητες πάνω στους υπολογιστές που χρησιμοποιούν οι πελάτες όπως πχ να του αλλάξεις την ένταση του ήχου, να του κλήσεις το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ο πελάτης, να του ανοίξεις ένα πρόγραμμα ή μια σελίδα στο ιντερνετ, να κλήσεις ή να κάνεις επανεκκίνηση του υπολογιστή, σε καμία περίπτωση όμως δεν σου επιτρέπει να βλέπεις τι κάνει ο χρήστης. δεν μπορεί να σου δώσει δηλαδή screenshot με την οθόνη του πελάτη!

Μπορεί όμως να του δείξει το όνομα του προγράμματος που εκείνη την στιγμή χρησιμοποιεί ο πελάτης ή το τίτλο της σελίδας (στο ιντερνετ) που έχει ανοιχτή εκείνη την στιγμή.

αυτή η λειτουργιά του προγράμματος φαντάζομαι οτι φτιάχτηκε για να μπορεί ο υπάλληλος να ελέγχει αν κάποιος πελάτης κάνει παράνομη χρήση του υπολογιστή-ιντερνετ (βλέπε παιχνίδια τύπου online casino που απαγορεύονται σε τέτοια μαγαζιά ή βλέπει-κατεβάζει υλικό παιδικής πορνογραφίας)

Τουλάχιστον εμείς οι υπάλληλοι έτσι το χρησιμοποιούσαμε.

Υποψιν όμως πως δεν νομίζω κάποιος υπάλληλος να κάθετε να ελέγχει έτσι τους πελάτες για να δει που μπαίνουν.

απλά εάν ψυλλιαστεί ότι κάποιος συγκεκριμένος κάνει κάτι περίεργο, τότε θα κοιτάξει σε κάποιες ανύποπτες χρονικές στιγμές να δει εάν η υποψία του είναι αληθινή. και πάλι επαναλαμβάνω πως το μόνο που θα δει είναι ο τίτλος της σελίδας που χρησιμοποιεί ο πελάτης η το πρόγραμμα, αυτό και τίποτα παραπάνω.

Για να δει κάποιος τα email σου, την συνομιλία στο msn ή τους κωδικούς σου δεν τίθεται θέμα γιατί για να κάνει κάτι τέτοιο

θα έπρεπε είτε να έχει ο υπολογιστής σου κάποιο πρόγραμμα εγκατεστημένο που να δίνει την δυνατότητα στους υπευθυνους του καταστήματος να βλέπουν την οθόνη σου είτε να έχει επίτηδες εγκατεστημένο κακόβουλο λογισμικό, καθώς πάντα αυτοί οι υπολογιστές προστατεύονται πάρα πολύ καλά από ιούς λόγο των :

1)τοπικού antivirus

2)κάποιου προγράμματος όπως το deep freeze (το οποίο σε κάθε restart επαναφέρει τον υπολογιστή στην αρχική κατάσταση)

3)ρυθμίσεων που επαναφέρουν την registry και σβήνουν όλα τα προσωρινά αρχεία και οτιδήποτε έκανε ο χρήστης

4)δικτυακού antivirus που τρέχει στο μηχάνημα που φιλοξένει τον file server

Το επίτηδες εγκατεστημένο λογισμικό ακυρώνετε μιας και μιλάμε για μεγάλη σοβαρή εταιρία που δεν έχει σκοπό να κλέψει η να παρακολουθεί του πελάτες της και ούτε ρισκάρει σε καμία περίπτωση κόλπα με δικαστήρια και ιστορίες.

Το θέμα των ιών σχεδόν ακυρώνετε από την άποψη ότι ίσως να μπορούσες να πάθεις ζημιά μόνο εάν ο υπολογιστής κολλούσε κάτι από την δική σου χρήση και όχι να είναι κολλημένος από πριν

και όσο για το λογισμικό τύπου remote administrator που δίνει την δυνατότητα να παρακολουθούν τον υπολογιστή σου, να ξέρετε πως συνήθως οι υπολογιστές που κάθονται οι πελάτες δεν έχουν εγκατεστημένο τέτοιο λογισμικό γιατί πολύ απλά δεν τους χρειάζεται.

ότι και να πάθει κάποιος υπολογιστής από αυτούς που χρησιμοποιούν οι πελάτες φτιάχνετε πάντα με δικτυακό ghost οπότε δεν υπάρχει λόγος να συνδεθεί κάποιος πάνω σε εκείνο το μηχάνημα.

ακόμα και αν υπάρχει όμως αυτό το λογισμικό. τότε να ξέρετε πως οι υπάλληλοι πίσω από τον πάγκο δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν την λειτουργία, ούτε και ξέρουν τους κωδικούς της υπηρεσίας για να μπορέσουν να πάρουν πρόσβαση.

Αυτοί που θα έχουν πρόσβαση μόνο θα είναι οι τεχνικοί του καταστήματος που πιστέψτε με θα έχουν άλλες δουλείες να κάνουν από το να κάθονται να παρακολουθούν τι κάνει ο κάθε πελάτης.

Αυτό το λογισμικό κυρίως χρησιμοποιείτε στους υπολογιστές που δεν προορίζονται για τους πελάτες δηλαδή τους servers του καταστήματος.

Αυτά πανω κατω, σχετικα με τα ιντερνετ καφέ.

Αν εχετε καμια αμφιβολια η απορια σε αυτά που εγραψα... :computer: ... το συζηταμε ξανα :hi:

Link to comment
Share on other sites

Εναλλακτικά πας στο internet cafe της γειτονιάς με το LiveUSB flashaki και ελπίζεις ότι ο Κώστας της γειτονιάς (που έχει το κατάστημα) θα σε αφήσει να κάνεις boot και θα ξέρει και τις ρυθίσεις proxy :p

extreme όμως... αλλά γίνεται

Link to comment
Share on other sites

Στο Cafepro της Prozero υπάρχει δυνατότητα screenshot μόνο που στις σοβαρές αλυσίδες είναι κλειδωμένο και δεν μπορεί ο κάθε υπάλληλος να το χρησιμοποιήσει αλλά μόνο ο admin.

Επίσης να ξέρετε ότι ο υπάλληλος συνήθως έχει πρόσβαση στον προσωπικό χώρο (Home Directory) του πελάτη-μέλους στον server, γι' αυτό προσέχετε τι αποθηκεύετε εκεί...

Link to comment
Share on other sites

χμμμ την καινουρια εκδοση δεν την εχω δουλεψει, την προηγουμενη ομως που την δουλευα αρκετα χρονια και σαν απλος χρηστης, ομως και σαν administrator ειμαι αρκετα σιγουρος πως δεν εγραφε πουθενα οτι το προγραμμα ηταν της prozero.

και για την ακριβεια οταν μου χρειαστηκε να επικοινωνησω με καποιον υπευθηνο για ενα προβλημα που

αντιμετωπισα με το προγραμμα.

δεν πηρα τηλεφωνο σε καμια prozero ουτε καν σε καποια εταιρια...

Με τον ben μιλησα κατευθειαν στο κινητο του και απο οτι ξερω αυτος ειναι ο παραγωγος του προγραμματος...

μηπως η καινουρια του εκδοση πουληθηκε σε αυτην την εταιρεια?

Link to comment
Share on other sites

ναι κιεγω εκανα το ιδιο search και με εκπληξη ειδα οτι οντως αυτη ειναι η καινουρια εκδοση του προγραματος για το οποιο εγραψα ποιο πανω.

ποιο παλια δεν υπηρχε αυτο το site και ουτε η δυνατοτητα να το κατεβασεις απο το ιντερνετ.

ακομα και η διαδικασια ενεργοποιησης ηταν αρκετα περιεργη.

στις ληψεις συγκεκριμενα λεει πως ειναι η πρωτη φορα που μπορεις να κατεβασεις το προγραμμα απο το ιντερνετ

πραγμα που ισος να σημαινει πως το προγραμμα οντως πουληθηκε σε αυτην την εταιρια, η υποστηριξη του παρεχετε απο την prozero και πως εχει αλλαξει η μεθοδος διανομης του.

ενδιαφερον....

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.