Jump to content

Inglor

Premium Members
  • Posts

    357
  • Εγγραφή

  • Τελευταία Επίσκεψη

Everything posted by Inglor

  1. Λίγο εκτός θέματος: Αφιέρωσε λίγο χρόνο και κάνε migrate σε KVM. Είναι πραγματικά άλλη κλάση και δεν θα έχεις τέτοια προβλήματα γιατί υποστηρίζεται native από τον kernel. Επίσης είναι κομμάτι του kernel release liefecycle οπότε εγγυάται η συμβατότητα με κάθε νέα έκδοση.
  2. Inglor

    "Χανεται" το ενσυρματο δικτυο μετα απο sleep

    Λογικά δεν ξυπνάει φορτώνει το usb module μετά το wake up του suspend. Δοκίμασε πριν και μετά που δεν φαίνεται το παρακάτω $ sudo lsmod | grep uhci_hcd Επίσης το syslog τί λέει όταν ξυπνάει απο το sleep? Μπορείς να δηλώσεις hook να κάνει reload το module όταν ξυπνάει (συνήθως γίνεται με το wifi αυτό) οπότε ίσως να μπορείς να βρεις κάτι σχετικό με το wifi.
  3. Inglor

    Πρώτη φορά που βάζω Linux σε υπολογιστή

    Απενεργοποίησε τη Javascript και βάλε κάτι ελαφρύ. Η δώστο του με κονσόλα μόνο και python και πες του να μάθει προγραμματισμό να φτιάξει μόνο του browser
  4. Inglor

    VS Code is unable to watch file changes

    Μάλλον τελείωσανε τα file watches: Δώσε σε κονσόλα για να δεις τι έχει το σύστημα τώρα: # sysctl fs.inotify Κοίτα πόσα χρησιμοποιείς τώρα # lsof | grep inotify | wc -l Και αύξυσέ τα: # sysctl -n -w fs.inotify.max_user_watches=<new-number> Αν θες να μείνουν μετά απο restart βάλτα στο αρχείο: /etc/sysctl.conf Και με one-liner: echo fs.inotify.max_user_watches=524288 | sudo tee /etc/sysctl.d/40-max-user-watches.conf && sudo sysctl --system Disclaimer: Έχω Archlinux, δεν ξέρω αν σε ubuntu-like έχει /etc/sysctl.d ή όχι.
  5. Inglor

    Πρώτη φορά που βάζω Linux σε υπολογιστή

    Το ίδιο ακριβώς και με τον πατέρα μου. Από τότε που πήρε το λαπτοπ με ubuntu δεν με έχει ξαναπάρει τηλέφωνο (για υποστήριξη).
  6. Inglor

    Πρώτη φορά που βάζω Linux σε υπολογιστή

    Καλώς ήρθες στο κόσμο του Linux. Για τον κάτοχο δεν νομίζω να είναι δύσκολο, με τον πατέρα μου μου απλά κάνει τα βασικά με αρκεί απλά να μπορεί να βρει το εικονίδιο αλεπού (κοινώς Firefox). Θα πρότεινα να έχεις ένα VM πρόχειρο με ένα Linux εγκατεστημένο αν κάνεις υποστήριξη τηλεφωνικά
  7. Inglor

    Battlefield 3/4 σε Linux ;

    Παίζω σε Steam αλλά κυρίως factorio. Το πιο πρόσφατο είναι το Shadow of the Tomp Raider. Εγώ θα πρότεινα VM και pass-through discreet GPU ενώ χρησιμοποιείς την integrated GPU (iGPU) για το Linux.
  8. Inglor

    Version management πρόγραμμα

    Ναι, έχει διάφορα για το πότε θα τρέξει το κάθενα, κοίτα εδώ https://git-scm.com/docs/githooks. Μάλλον με pre-commit git hook εγώ θα το έκανα. Θέλει λίγο ψάξιμο και δυστυχώς χωρίς το git repo δεν μπορώ να βοηθήσω. Επίσης τα git hooks είναι τοπικά και θέλουν να τα "εγκαταστήσεις" όταν κάνεις clone, αλλά αν δουλεύεις στον ίδιο υπολογιστή το κάνεις μία φορα.
  9. Inglor

    Version management πρόγραμμα

    Κατά 90% γίνεται με git hooks. Ίσως να χρειαστεί να κάνεις ένα αρχείο με τις latest version per file και με λίγο sed/awk magic. Το σχόλιο θα είναι το ίδιο με το commit message.
  10. Inglor

    Δύο κάρτες γραφικών σε Ubuntu

    Δύσκολα, ειδικά αν θες να έχεις καλή κατανάλωση. Εγώ θα σου έλεγα να απενεργοποιήσεις την μία μια και είναι στο λάπτοπ που σε ενδιαφέρει η μπαταρία.
  11. Inglor

    comodo antivirus

    Κάνεις πιο γρήγορο το σύστημα σου όταν το σβήνεις
  12. Inglor

    comodo antivirus

    Το εκτέλεσες το /opt/COMODO/post_setup.sh όπως σου λέει κατά την εγκατάσταση?
  13. Inglor

    clonezilla ερώτηση

    Όταν μπεις σε Ubuntu 18.04 Live CD άνοιξε ένα Terminal και δώσε: sudo lsblk -a και πόσταρε τα αποτελέσματα.
  14. Inglor

    Σύγκριση RAID-1 υλοποιήσεων

    NAS με 7200rpm προσωπικά δεν θα το έκανα τώρα. Αν σε ενδιαφέρει performance πήγαινε σε SSD (Optane ή κάτι παρόμοιο) - ίσως σαν cache. Το Backup δεν το θεωρώ απαραίτητο να είναι γρήγορο. Τους 2χ P300 (1Tb) που έχω τους βρίσκω θορυβώδες σε btrfs raid-1 (πλέον πρέπει να τους βγάλω γιατί δεν τους χρησιμοποιώ τόσο).
  15. Inglor

    (Σοβαρή) συζήτηση για home backup policy

    Λίγο αργά στο θέμα αλλά ας απαντήσω και εγώ. - Για το /home/inglor daily backup στο local NAS και Cloud backup στο Backblaze B2 (<1$ per month for ~100GB προς το παρόν). Το backup γίνεται με restic αυτόματα απο 2 user systemd units. - Για media files (video, photo, audio) μόνο στο τοπικό NAS. - Media files που είναι καλό να υπάρχουν (photos) backup σε εξωτερικό σκληρό once per month (or more). Από κάτω παραθέτω τα αρχεία για το daily local automatic backup στο NAS. $ cat /home/inglor/.config/restic/env-local.sh export RESTIC_REPOSITORY="local:/media/vault/backups/homes/tiamat-home" export RESTIC_PASSWORD_FILE="/home/inglor/.config/restic/pwd.txt" !/bin/bash source /home/inglor/.config/restic/env-local.sh notify-send "Restic backup started." echo "Creating incremental backup ..." ### Backup new stuff restic backup \ --verbose \ --files-from /home/inglor/.config/restic/backup.files \ --exclude-file /home/inglor/.config/restic/exclude.files ### Remove old stuff echo "Deleting old backups ..." restic forget \ --keep-last 7 \ --keep-daily 14 \ --keep-weekly 4 \ --keep-monthly 6 echo "Backup finished." notify-send "Restic backup finished." $ cat .config/systemd/user/restic-backup-local.timer [Unit] Description=Restic Backup local daily [Timer] OnCalendar=daily Persistent=true [Install] WantedBy=timers.target $ cat .config/systemd/user/restic-backup-local.service [Unit] Description=Restic Backup local service [Service] ExecStart=/home/inglor/.local/bin/backup-local [Install] WantedBy=default.target Η διαφορά για το B2 είναι διαφορετικό restic repository / password (B2_ACCOUNT_ID, B2_ACCOUNT_KEY) και systemd timer weekly. Υ.Γ.: Ναι ξέρω καλύτερα το password σε keyring αλλά (https://github.com/restic/restic/issues/533), κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνω σε gpg.
  16. Inglor

    Σύγκριση RAID-1 υλοποιήσεων

    Ναι αν είναι SSD τότε θα επιλέξει τον SSD, αλλιώς αυτό που έχει μικρότερο Queue length. Μπορείς να παίξεις και με IO Schedulers για να δεις αν κάνει κάποια διαφορά, BFQ π.χ. (ArchWiki page ) Το BTRFS είναι ακόμα αρκετά πίσω από το ZFS που έχει χρόνια που είναι stable και έχουν δώσει βάση στο performance. Είναι βασικό να χρησιμοποιείς τελευταίο πυρήνα γιατί βάζουν πολλά patches - παράδειγμα δεν θα το πρότεινα με τίποτα σε debian.
  17. Inglor

    Σύγκριση RAID-1 υλοποιήσεων

    Το ZFS υποστηρίζει cache device (συνήθως SSD) όταν φτιάχνεις το zpool. Αφου σε ενδιαφέρει η επίδοση κοίτα να βάλεις και ένα cache ssd για αυτό το λόγο κοίτα εδώ.
  18. Inglor

    Σύγκριση RAID-1 υλοποιήσεων

    Δεν αναφέρεις κάτι για kernel version. Σε πυρήνα (4.16+) κάναν commit patch για raid-1performance patch Όπως βλέπεις το mdadm-raid1 και btrfs-raid1 ουσιαστικά χρησιμοποιούν τον ίδιο αλγόριθμο :)
  19. Inglor

    Σύγκριση RAID-1 υλοποιήσεων

    Or BTRFS.
  20. Inglor

    Σύγκριση RAID-1 υλοποιήσεων

    Προσωπικά θα προτιμούσα την υλοποίηση των BTRFS / MDADM και όχι του ZFS για τον λόγο που ανέφερες - να μην καταπονεί και τους δύο δίσκους. Το BTRFS raid-1 που χρησιμοποιώ είναι καθαρά για archiving και δεν με αφορά τόσο η επίδοση. Για daily backup έχω restic backup daily και weekly @ Backblaze B2 cloud. Με το block dedublication που έχει το restic είναι πολύ λίγο το upload που κάνω από το /home μου. Στον NAS έχω UNRAID που δεν είναι τόσο secure όσο το Raid 1 αλλά αν είναι να χάσω μόνο το Media Library δεν με πειράζει και τόσο. Ισχύει ναι.
  21. Inglor

    αποτελέσματα σε excel αρχείο

    Με το παρακάτω έχεις τα αποτελέσματα σε csv μορφή. find /φάκελος/με/το/σκληρό -type f -name "*.pdf" 2>/dev/null -print0 | xargs -0 ls -dils --time-style=+%Y%m%d | awk -F " " '{$1=$2=$3=$4=$5=$6=""; print $0}'| cut -c 7- | sed 's/\ /,/g' > pdfs.csv Στα αποτελέσματα εχεις: Size,Modified,Location Παράδειγμα (δεν είχα πρόχειρα .pdf οπότε έψαξα για .conf κάτω απο το /etc) $ find /etc -type f -name "*.conf" -print0 2>/dev/null | xargs -0 ls -dils --time-style=+%Y%m%d | awk -F " " '{$1=$2=$3=$4=$5=$6=""; print $0}'| cut -c 7- | sed 's/\ /,/g' 246,20180927,/etc/audisp/audispd.conf 726,20180927,/etc/audisp/audisp-remote.conf 246,20180927,/etc/audisp/zos-remote.conf 808,20180927,/etc/audit/auditd.conf 838,20181204,/etc/dbus-1/session.conf 833,20181204,/etc/dbus-1/system.conf 2584,20181011,/etc/gai.conf 73,20181206,/etc/host.conf 369,20180503,/etc/krb5.conf [..]
  22. Inglor

    Δύο working ethernets στο Linux Mint

    http://www.linuxhorizon.ro/bonding.html https://help.ubuntu.com/community/UbuntuBonding
  23. Inglor

    Δύο working ethernets στο Linux Mint

    Κοίτα επίσης και το Linux bonding interfaces
  24. Inglor

    share δίσκου με samba

    https://www.odroid.co.uk/ (Μένω UK - δεν ξέρω αν στέλνουν GR δοκίμασε). Από OS έχω βάλει ArchLinuxArm για ARMv8 και με ένα τεστ που έκανα για File Transfer πιάνει 30-50Mb/s (με καλώδιο Gigabit)
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.