Jump to content



Διαρροή Ρεύματος σε σωλήνες νερού - Πρόβλημα


alexis2044

Recommended Posts

Η κατάσταση έχει ως εξής:

Στο εξοχικό φίλου, που σημειωτέων είναι πολύ παλιό, αρκετές φορές (σχεδον παντα) οι ένοικοι (μεταξύ αυτών και ο φίλος μου) όταν κάνανε μπάνιο, ένιωθαν ένα τίναγμα από το νερό, το τηλέφωνο του ντους ή από τη μπαταρία της βρύσης. Στο άγγιγμα της βρυσης με στεγνό χέρι τίποτα δε συμβαίνει, αντίθετα πρέπει να βραχείς και η αίσθηση είναι παραπάνω από απλό γαργαλητό. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην εξωτερική βρύση της πυλωτής

Ο φίλος μου αρχικά έβαλε έναν ΔΔΡ. Σημείωση το ρεύμα είναι μονοφασικό. Δε διορθώθηκε το πρόβλημα.

Στη συνέχεια είπαμε να καλέσουμε ηλεκτρολόγο. Για αρχή γείωσε με πασαλογειωτή χάλκινο 2μ την βρύση της πυλωτής (η βρύση απέχει γυρω στο 1.5μ από το χώμα κήπου, από κάτω υπάρχουν πολλά νερά γενικά). Το πρόβλημα δε λύθηκε ούτε στα νοικοκυριά ούτε στην βρύση της πυλωτής.

Στη συνέχεια έβαλε έναν 2ο πασαλογειωτή διπλα στον 1ο και αυτή τη φορά σύνδεσε απευθείας τη γείωση των ρολογιών της ΔΕΗ με τον 2ο πασαλογειωτή και επίσης τις βάνες νερού με τη γείωση των ρολογιών. Σημειωτέων από πληροφορίες που πήραμε από διπλανή ίδια οικοδομή, υπήρχε παρόμοιο πρόβλημα το οποίο λύθηκε με γείωση των βανών νερού και των ρολογιών ΔΕΗ μεσω πασαλογειωτή λίγα μόλις εκατοστά από τα ρολόγια. Απότι μας είπαν ο "έξυπνος" εργολάβος γείωσε την γειωση της οικοδομής πάνω στις βάνες νερού (η εγκατασταση νερού είναι όλη μεταλλική) αλλά η παροχή της ΕΥΑΘ είναι πλαστική.

Το πρόβλημα λύθηκε για όλους τους αλλους ενοίκους εκτός από το φίλο μου. Με δικά μας τεστακια είδαμε ότι το πρόβλημα λυνόταν αν συνδέαμε με καλώδιο το φρεάτιο του μπάνιου με τη γείωση του σπιτιού ή με τη μπαταρία του μπανιου (μιας και πλεον η παροχή νερου είναι γειωμένη στη γείωση της οικοδομής)

Το πρόβλημα λύθηκε στο μπανιο. Ο φίλος μου είπε ότι το ενιωσε μια φορα ακομη, αλλα σε γενικές γραμμες βελτιώθηκε

Σήμερα παρατηρήσαμε ότι η βρύση της πυλωτής άρχισε να τινάζει πάλι. Και μάλιστα ακόμα και αν πιάσω την γείωση του 1ου πασαλογειωτή παλι τιναζει! (η συνδεση της γειωσης στη βρυση ειναι εμφανης)

Καποιες μετρήσεις που έκανα με το πολύμετρο ήταν οι εξής

Ο ουδέτερος με τη γείωση είναι ισοδυναμικοί και η αντίσταση ειναι πολύ μικρή. Πριν τη σύνδεση συφωνίου-βρυσης (πριν δλδ εξαληφθεί το πρόβλημα με το μπανιο του φιλου μου) μετρουσαμε μία AC ταση 8-10V αναμεσα στο σιφώνι και τη βρύση καθώς και αναμεσα στο σιφώνι-γείωση σπιτιου. Επίσης η ίδια τάση προκύπτει αν βαλεις τον ενα ακροδέκτη σε ενα σημείο που τιναζει (μια από τις βρύσες) και κρατας τον αλλον σφιχτα.

Και ιδού το ερώτημα. Ποια μπορεί να ειναι η αιτία του προβλήματος? Γιατί μια άμεση γείωση 1.5μ καλωδίου να μουδιαζει το χέρι? Υπάρχει καμιά ιδέα ως προς τι φταιει?

Όχι τπτ αλλο ο ανθρωπος φοβαται να κανει και μπανιο από ψυχολογικό

Link to comment
Share on other sites

1) Από το ρολόι της ΔΕΗ πάει γείωση στον πίνακα? Πρέπει κανονικά.

(παλιά δέν πήγαινε πάντα αφού γείωναν εκ των υστέρων στο νερό.)

2)Είναι σφιγμένες καλά ΟΛΕΣ οι βίδες μέσα στον πίνακα? (ειδικά του ουδετέρου)

3) Έχει το σπίτι direct γείωση απο τον πίνακα στο χώμα? (όχι μέσων νερού δλδ.)

Link to comment
Share on other sites

Δε γίνεται να αποσυνδεθεί εντελώς η όποια γείωση μέσω σωλήνων ύδρευσης? Ποιος πανέξυπνος συνδύασε ουδετερογείωση με κατά τόπους άμεση γείωση? (είτε παλούκια είτε σωλήνες ύδρευσης).

Στη συνέχεια έβαλε έναν 2ο πασαλογειωτή διπλα στον 1ο και αυτή τη φορά σύνδεσε απευθείας τη γείωση των ρολογιών της ΔΕΗ με τον 2ο πασαλογειωτή και επίσης τις βάνες νερού με τη γείωση των ρολογιών.

This is madness!! Όχι τη γείωση των ρολογιών της ΔΕΗ με τις βάνες νερού! Από κάτι τέτοιες @@@ιες πιθανότατα και σε γειτονικές εγκαταστάσεις μπορεί έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα. Βρείτε άλλον ηλεκτρολόγο ASAP.

Επίσης εντύπωση μου κάνει το ότι μπήκε διακόπτης διαρροής ρεύματος και δεν ανίχνευσε καμία διαρροή. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι η διαρροή δε προέρχεται από την εγκατάσταση του σπιτιού του φίλου σου. Αυτό που δε κατάλαβα είναι το κατά πόσο η γείωση είναι κοινή με τα γειτονικά σπίτια, πέρα από την επικοινωνία μέσω σωλήνων ύδρευσης.

Θα μπορούσε το πρόβλημα να έχει να κάνει με διαρροή από κάποιο γειτονικό κτίσμα χωρίς να μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα ο φίλος σου για να την αποκλείσει… Πέρα από το να γειώσει σα παλαβός και το κύκλωμα ύδρευσης του… κι αυτή η λύση έχει αρνητικά γιατί με τη συνεχόμενη διαρροή, η γείωση φθείρεται-διαβρώνεται και σε μερικά χρόνια οι πάσσαλοι θα θέλουν αλλαγή.

Για αρχή όμως θα πρέπει να σιγουρευτεί ότι δεν έχει να κάνει κάτι με αυτό η δική του εγκατάσταση.

Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποσυνδεθεί 100% η γείωση της ηλεκτρικής εγκατάστασης από την υδραυλική και να παραμείνουν ανεξάρτητες μόνο οι γείωσεις κοντά στο μετρητή της ΔΕΗ και στα ρολόγια υδρευσης.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα το κοιτάμε εγώ με τον alexis2044

στάνταρ δεν είναι κανένα φθαρμένο καλώδιο ρε παιδιά που να περνάει διπλα από κανένα σωλήνα?

είναι και λίγο επικίδυνο.

Είναι μια πιθανότητα, καθώς όπως αναφέρθηκε ρευμα και νερό είναι δίπλα δίπλα. Και εφόσον τόσο τα καλώδια του ρευματος όσο και οι σωλήνες νερού μπαίνουν μέσα στον τοίχο, δεν μπορούμε να εχουμε την παραμικρή ιδέα του τι γίνεται. Μόνη λύση να γκρεμιστεί ο τοιχος!(αντε πείσε τους ενοίκους, ειναι και παλιο το σπιτι)

1) Από το ρολόι της ΔΕΗ πάει γείωση στον πίνακα? Πρέπει κανονικά.

(παλιά δέν πήγαινε πάντα αφού γείωναν εκ των υστέρων στο νερό.)

2)Είναι σφιγμένες καλά ΟΛΕΣ οι βίδες μέσα στον πίνακα? (ειδικά του ουδετέρου)

3) Έχει το σπίτι direct γείωση απο τον πίνακα στο χώμα? (όχι μέσων νερού δλδ.)

1)υποθέτουμε πως ναι. Ο ηλεκτρολόγος δεν εκανε καποια δοκίμη για αυτό νομίζω. Ωστόσο η ένδειξη στο σπίτι ότι ουδέτερος και γείωση είναι ένα και το αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όντως παει καποια γείωση στο σπίτι

Τωρα αν συνέδεσαν ουδέτερο και γείωση και στον πινακα του σπιτιου δε γνωρίζω αλλά και δε νομίζω μιας και ο πατέρας του είναι επίσης ηλεκτρολόγος.

2)Ο ηλ/γος που το ειδε μαλλον θα το πρόσεχε. Και πάλι με το παραπανω υποθέτω ναι.

3)Πάλι υποθέτουμε πως ναι. Μια σκέψη είναι να γίνει εξωτερική γείωση με καλώδιο του σπιτιου, η μόνη που μας έμεινε. Αλλά το παράδοξο εντοπίζεται πλέον στη βρύση της πυλωτής και οχι τοσο στο σπιτι.

(με ξέρεις τι ψείρας που είμαι με τις γειώσεις :p)

Δε γίνεται να αποσυνδεθεί εντελώς η όποια γείωση μέσω σωλήνων ύδρευσης? Ποιος πανέξυπνος συνδύασε ουδετερογείωση με κατά τόπους άμεση γείωση? (είτε παλούκια είτε σωλήνες ύδρευσης).

This is madness!! Όχι τη γείωση των ρολογιών της ΔΕΗ με τις βάνες νερού! Από κάτι τέτοιες @@@ιες πιθανότατα και σε γειτονικές εγκαταστάσεις μπορεί έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα. Βρείτε άλλον ηλεκτρολόγο ASAP.

Μαλλον κατι δεν καταλαβες

Και κατι που ξεχασαμε να επισημάνουμε. Η γείωση του ουδετέρου της ΔΕΗ που κανονικά νομίζω γίνεται πανω στις κολώνες και στους ΜΣ ισχύος καθε 200μ, τυχαίνει να βρίσκεται ΑΚΡΙΒΩΣ έξω από το σπίτι, από την κολόνα που παιρνει ρευμα. Ουδετερογείωση δεν έγινε από τον ηλεκτρολογο που ήρθε. Είναι πολύ πιθανόν ο εργολάβος να έκανε ματσακονιά, πραγμα που συνήθιζαν τοτε (γειωση σε σωληνες νερου κτλ)

Ο ουδετερος δεν πειραχτηκε καθόλου, αλλα και διαφορετικα δεν θα υπηρχε προβλημα καθως οπως ανεφερα η γείωση του γίνεται στα 3 μετρα στην κολόνα της ΔΕΗ. Αυτό που εγινε ειναι άμεση γείωση της ήδη υπάρχουσας γείωσης των ρολογιών, που ίσως ο εργολάβος να έκανε πάνω στα ρολόγια. Γιαυτό και αποφασίστηκε να γίνει κανονική γείωση με πασαλο, κάτι το οποίο πλέον επιβάλλεται (αν οχι με πασαλο, γειωση στα θεμέλια). Τα ρολόγια συνδέθηκαν με τη γείωση, κάτι που όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο αλλά συνιστάται.

Για να καταλάβεις, στο κεντρικό ρολόι της οικοδομής, φαίνονται οι 3 φασεις (το εν λόγω σπιτι εχει μονοφασικο) ο ουδετερος και η γείωση. Η γείωση εχει 2 καλώδια, ενα χοντρο γυμνό που υποθετουμε ειναι η κεντρική γειωση και ενα μονομένο λεπτό που υποθετουμε οτι παει στα ρολογια. Το κακό ειναι οτι και τα 2 χανονται στον τοιχο, γιαυτο και "υποθετουμε"

Για τον ΔΔΡ εχεις δίκιο. Το πρόβλημα δεν εξαφανίστηκε όταν κλείσαμε το γενικό του σπιτιου. Ενα καλό τεστ θα ήταν να κλείσουμε όλους τους γενικους των σπιτιων της οικοδομης αλλα δεν ειναι ιδιαίτερα εφικτό.

Link to comment
Share on other sites

Στο εξοχικό φίλου, που σημειωτέων είναι πολύ παλιό, αρκετές φορές (σχεδον παντα) οι ένοικοι (μεταξύ αυτών και ο φίλος μου) όταν κάνανε μπάνιο, ένιωθαν ένα τίναγμα από το νερό, το τηλέφωνο του ντους ή από τη μπαταρία της βρύσης.

Problem solved, kkthxbi & I'm out of this thread.-

:banging:

Link to comment
Share on other sites

Είχαμε το ίδιο πρόβλημα και μετά από πολύ ψάξιμο και πεταμένα λεφτά στους ηλεκτρολόγους βρήκαμε ότι έφταιγε ο θερμοσίφωνας. Όταν ήταν ανοιχτός η βρύση τίναζε, τον αλλάξαμε γιατί ήταν 20χρόνων και έφυγε μαζί και το πρόβλημα. Δε θυμάμαι την τεχνική εξήγηση πίσω από το πρόβλημα, πάνε και 5-6 χρόνια από τότε.

Link to comment
Share on other sites

~Same here. Τιναζε οταν ηταν ανοιχτος ο θερμοσιφωνας, μονο στα μπανια. Σε πολλα διαμερισματα στην πολυκατοικια. Εκανε ο father γειωση (τριγωνικου σχηματος στον κηπο) και λυθηκε το προβλημα...

Link to comment
Share on other sites

Τσεκαρετε το θερμοσιφωνα asap ναι...

Αν και μου φαινεται περιεργο πως μετρας 10V κ σε τιναζει.

Εμπειρικα στα ~60V γαργαλαει και στα 100V κ πανω τιναζει.

PS. Φωτια στα σπιτια της DFI!

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι απαραίτητο αυτο. Ο μνημονικός κανόνας των 50V ως ασφαλής τάση υποθέτει ότι ο άνθρωπος είναι στεγνός οποτε με αντίσταση χέρι-πόδι γυρω στα 1ΚΩ προκύπτει ρεύμα 50mA

Το βρεγμένο σώμα όμως ρίχνει την αντίστασή του αρκετά κάτω από το ΚΩ, με αποτέλεσμα και τα 10V να γίνονται αισθητά (νταξει δε τινάζουν κιολας)

Πιο πολύ φέρνει στο αίσθημα μιας 9βολτης μπαταρίας οταν τη βαζεις στη γλωσσα σ. Επιπλέον μιλαμε για AC

Ενδιαφέρον αυτό που λέτε για τους θερμοσίφωνες, πιθανόν να φταίει κατι τετοιο και όχι απαραίτητα από το σπιτι του φίλου

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.