Jump to content



Passive cooling gia cpu,gpu χωρις ανεμιστηρια


evilsoler

Recommended Posts

Halloooo

Λοιπον,σκοπευω να κάνω ένα upgrade στο pc μου και να το κάνω αθόρυβο.

Έχω έναν core duo 6300 σε μια πολύ οικονομική mobo (ήταν πακέτο τότες) και έβαλα μεταγενέστερα 2χ2giga

ddr2 sta 800mhz καθώς και μια ati 4850.τα παιχνίδια τα έχω ψιλοκόψει και αυτά που παίζω τα σηκώνει το σύστημα μου ακομα.αλλα έχω μεγάλο θέμα με τον θόρυβο και κυρίως με τη gpu.

Σκοπεύω να αλλάξω Psu και να πάω σε seasonic η τα νέα τα fanless η τα υβριδικά

θα πετάξω μάλλον και έναν ssd για τα προγράμματα

και όλα αυτά θα στεγαστούν στο νέο κουτί της corsair 600T μόλις με το καλό βγει.

Η ερώτηση μου είναι τι παθητικές ψύχτρες να βάλω ( κατά προτίμηση να μην χρειαστεί να βάλω πάνω ανεμιστηρια)

που να παρέχουν επαρκή ψύξη ώστε να μην κινδυνέψει το σύστημα μου καθώς επίσης αν γίνεται (και αυτό πάει στην cpu) να αντέξουν άμα πάω σε κάνα νεώτερο.

Ο φόβος μου είναι ότι αυτό το κουτί δεν θα έχει καλό airflow καθότι ο ανεμιστήρας που βάζει αέρα συναρτάει πρώτα τους σκληρούς δίσκους και δεν ξέρω αν θα την παλέψουν οι ψύχρες χωρίς ανεμστηρια.

Βtw μετά από ψάξιμο στο φόρουμ είδα την accelero ,θα την παλέψει χωρίς ανεμιστήρα?

ααα επίσης να προσθέσω ότι δεν κάνω overclock

ευχαριστώ προκαταβολικά

Link to comment
Share on other sites

Για τον cpu δεν θα εχεις κανενα προβλημα, θα παιξει passive. Παρε μια ψυκτρα του στυλ, Scythe Mugen 2, η οποια ειναι τερας, και εχει σχετικα αραια fins. Tωρα αν θες να κρατησεις το fanless setup και για μελλοντικο cpu, πρεπει να πας σε κατι κορυφαιο, στυλ :

- Thermalright SilverArrow // Cogage Arrow // μεταχειρισμενη iFX-14 (και οι 3 το ιδιο πραγμα ειναι πανω κατω)

- Noctua NH-D14

- Thermalright HR-02

Δες 2 τεστακια...

http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/thermalright-hr02_5.html#sect0

http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/thermalright-ifx14_10.html

Τωρα, οσον αφορα την vga, για να την παλεψει fanless, πρεπει να κινηθεις σε τοπ λυσεις οχι μονο για την gpu αλλα και για τα vrms (εκει θα εχεις και το μεγαλυτερο προβλημα). Νομιζω οτι οτι καλυτερο υπαρχει αυτη την στιγμη ειναι ο συνδιασμος :

http://thermalright.com/products/index.php?act=data&cat_id=30&id=93

και :

http://thermalright.com/products/index.php?act=data&cat_id=29&id=101

Πρεπει ομως να ψαξεις αν μπαινουν στην καρτα σου (για τα vrm δεν εχει comatibility list, λεει απλα οτι κανει σε 4870/4890) Στειλε ενα μαιλ στην thermalright να ρωτησεις.

Δες εδω και μια παρουσιαση :

http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/thermalright-spitfire.html

Παντως η γνωμη μου ειναι οτι δεν χρειαζεται να κολλας τοσο πολυ στο fanless. Αν παρεις καλες ψυκτρες με ποιοτικους ανεμηστηρες στις 600-800 στροφες, δεν ακουγεται τπτ, ποσο μαλλον μεσα σε ενα καλο κουτι. Εννοω οτι ισως ειναι καλυτερο να παιζουν και οι ανεμηστηρες του κουτιου χαμηλα, και οι ανεμηστηρες των ψυκτρων, παρα να εχεις fanless τις ψυκτρες και να αναγκαστεις να εχεις πιο ψηλα τους ανεμηστηρες του κουτιου. Επισης, ολα αυτα ειναι παρα πολλα λεφτα, για σχετικα παλιο hardware...

Ελπιζω να βοηθησα. Καλο ψαξιμο :)

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τις προτάσεις.

έχεις δίκιο πως είναι αρκετά λεφτά αλλά δεν μπορώ αλλο.ειδικα h gpu μου έχει σπάσει τα νεύρα και σε κάποια στιγμή στο μέλλον όλο και κάποια αναβάθμιση θα πεσει.παντος όντος θα προτιμήσω τις πιο οικονομικές λύσεις και θα σε ακούσω και θα βάλω και ανεμιστήρια να παίζουν χαμηλα.για gpu η accelero βγαίνει Κανά 20αρικα (μια χαρά για μένα) για cpu από ότι βλέπω την mugen την προτινον πολλοί οπότε μάλλον θα την προτιμήσω.

μια ερωτηση,παντα το είχα απορια.Δεν παίζει να σπάσει καμιά mobo με τόσο βαριές ψήκτρες?

α και για εντελώς αθόρυβα ανεμιστήρια με καλή απόδοση καμιά πρόταση???

ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

αφου τα ψιλοεκοψες τα παιχνιδια γιατι δεν πουλας τιν 4850 και μετα τα χρηματα που θα εδεινες για gpu ψυχτρα δεν παιρνεις καμια μαμισια passive?

τα παιχνίδια δεν γίνονται να κοπούν :banging:

πια 4850 έχεις ?

Link to comment
Share on other sites

τα παιχνίδια δεν γίνονται να κοπούν :banging:

you got that right:P περαν απο την πλακα,παιζω που και που κανα παιχνιδακι οποτε θελω να εχω την δυνατοτητα να παιζω οταν θελω

πια 4850 έχεις ?

connect3d,ειναι ενα απλο μοντελο δεν ειναι overclocked η κατι τετοιο .

βασικά την ιδέα την πηρά από μια 5770 νομίζω που θα βγει και θα έχει passive ψύξη μονό ,οπότε λέω ότι θα μπορώ να κάνω το ίδιο και στην δίκια μου και από το να πάρω την 5770 πιο οικονομικό νομίζω είναι να αλλάξω ψήκτρα.

επίσης για επεξεργαστή σκαφτόμουν και το κιτακι της corsair με την έτοιμη υδροψυξη αλλά είδα στο φόρουμ ότι αν και είναι σχετικά καλό έχει και αυτό λίγο θόρυβο λόγο αντλίας η κάτι τέτοιο,

προσπαθώ να αποφύγω τα κινούμενα μέρη για να μην έχω θορυβο,οποτε αν κάποιος έχει μια σίγουρη λύση ας την προτείνει αλλιώς θα πάω για accelero.

α μια παράκληση αν γίνεται να στείλετε και λινκς από μαγαζιά που θα μπορούσα να βρω αυτά που προτείνεται γιατί ορισμένα δεν τα βρίσκω

Link to comment
Share on other sites

Passive Cooling... Πονεμένη ιστορία.

Λοιπόν, θα συμφωνήσω ότι μία Mugen θα ήταν πολύ καλά για τον επεξεργαστή σου (passive εννοείται). Ισχύουν επίσης όλα όσα αναφέρθηκαν για παθητική ψύξη της κάρτας γραφικών: για πλήρως παθητική ψύξη θα πρέπει να πας σε high-end λύσεις που έχουν προταθεί ήδη, το κυριότερο πρόβλημα είναι πάντως τα VRM (υπάρχουν και για αυτά λύσεις, αλλά λίγο δυσεύρετες και ίσως και ακριβές σε τελική ανάλυση).

Πήγαινε λοιπόν σε πιο συμβατικές λύσεις (φτηνές after-market αερόψηκτρες) και μη διστάζεις να τις συνδυάσεις με χαμηλόστροφους ανεμιστήρες: ένας 80άρης στις 1000 σαλ μέσα σε κουτί δύσκολα ακούγεται, για 120άρη στις ίδιες ή μικρότερες στροφές ούτε λόγος!

Περί Corsair Η50: η αντλία δε θα σου δημιουργήσει κανένα απολύτως ζήτημα θυρύβου, πρέπει να την τρέχεις στην κυριολεξία δίπλα στο αφτί σου για να πεις ότι ακούγεται κάτι. Λόγω δυναμικού του επεξεργαστή σου, τον ανεμιστήρα της τον ρυθμίζεις μονίμως χαμηλά ή αν σου φαίνεται "τραχιά" η λειτουργία του τον αντικαθιστάς με έναν πιο ποιοτικό. Βέβαια, δε βλέπω το λόγο σε αυτή τη φάση αν πας σε κάτι τόσο ακριβό, προσπερνώντας τη Mugen όσον αφορά την ψύξη του επεξεργαστή...

Συνοψίζοντας: μεγάλες αερόψηκτρες συνδυασμένες με χαμηλόστροφους ανεμιστήρες θα σου προσφέρουν επερκέστατη ψύξη με επίπεδα θορύβου παρασάγγας χαμηλότερα από αυτά που βιώνεις σήμερα.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

τα vrm τι ειναι?γιατι δεν βλέπω ξεχωριστές ψυκτρες γιαυτα.Η accelero δεν θα καλύψει την ψύξη σε όλους τους τομής?

βασικά μετά από videakia που είδα utube καθώς και μερικά reviews που διάβασα θα πάρω accelero μαζί με τα fanakia που δίνει και νομίζω θα είναι κομπλέ.

τώρα για cpu επειδή όντος είναι παλιός επεξεργαστής και δεν είναι και πολύ ενεργοβορος

νομίζω πως θα πάρω την πιο οικονομική πρόταση που απλά θα κάνει την δουλεία της και σε μελλοντική αναβάθμιση παίρνω μια πιο ακριβή λυση.γιαυτο αν υπάρχει κάτι στα 20-30 ευρώ πείτε το να το πάρω να τελειωνω.αλλιως mugen και ελπίζω να κάνει την δουλεία της και σε μελλοντική αναβάθμιση

Link to comment
Share on other sites

[ame]http://en.wikipedia.org/wiki/Voltage_regulator_module[/ame]

Tα vrm (Voltage Regulation Moduls) αναλαμβάνουν το πικρό έργο της διατήρησης της τάσης. Αναλόγως υλοποίησης, τα θερμικά φορτία που αναπτύσσονται μπορεί να είναι πολύ μεγάλα, εξού και η ανάγκη για επαρκή ψύξη. Στο παρακάτω λινκ γίνεται ανάλυση αυτής της προβληματικής, όταν εγκαταλείπεται η stock ψήκτρα για χάρη κάποιας ισχυρότερης after-market.

http://www.pc-max.de/artikel/kuehlung/thermalright-vrm-r3-und-vrm-r4/5400

Καλώς ή κακώς, οι stock ψήκτρες μπορεί να μην τα καταφέρνουν τόσο καλά όσον αφορά την ψύξη της GPU, αλλά λόγω direct streaming τα καταφέρνουν αξιοπρεπέστατα όσον αφορά την ψύξη των vrm. Αντιθέτως, κάποιες after-market δεν τα πάνε καθόλου καλά σε αυτόν τον τομέα, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι επιδόσεις τους είναι τραγικές...

Ελπίζω όταν το πας σε passive cooling της κάρτας γραφικών σου, αυτή να είναι τόσο "αδύναμη" ώστε τα vrm της να μην χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα για την ψύξη τους.

Link to comment
Share on other sites

λοιπον παιδια τελικα πηρα την http://www.arctic-cooling.com/catalog/product_info.php?cPath=2_0&mID=379&page=awards και μολις την εγκατεστησα.

οσον αφορα την ψυξη απλα δεν πιστευω στα ματια μου.με την στοκ ψυκτρα ειχα idle Καπου στουσ 85 βαθμους και στο πιο extreme game που επαιζα (last remnant) και θεωρω οτι ηταν η εργασια που απογειωνε το pc mou ειχα 105 βαθμους και απο θορυβο αφηστε.

λοιπον κρατηθειτε με την νεα ψυκτρα εχω 33-36 βαθμους σε idle και παιζοντας το game εφτασε τους 40 λολ??????

εχω παθει πλακα λεμε

δυστηχος για τον λογος που την πηρα και που ηταν η ησυχια δεν με ικανοποισε σιγουρα καλυτερα απο την στοκ ,εχει πιο γλυκο ηχο αλλα την ακουω(πανω κατω κανει οπως η στοκ σε idle),θα δοκιμασω να ριξω τις στροφες και να δω τι γινεται

παντως απο επιδοσεις σκιζει

Link to comment
Share on other sites

μολις την εβαλα να παιζει με τις χαμιλοτερες στροφες που εχει.σε idle παιζει παλι εκει στουσ 35-36.σε load δεν την δοκιμασα ακομα.η ψυκτρα πλεον ισα που ακουγεται.εχει εναν ευγενικο ηχο οτι κατι γυρναει.ΟΜΟΣ και παλι δεν ειναι αθορυβη,την ακους απλα δεν ειναι ενοχλητικη (πιστευο ομως οτι θα την παλεψει και σαν passive ψυκτρα,θα το δοκιμασω αργοτερα) .πλεον ακουγεται κατι υψισυχνο το οποιο δεν ξερω απο που προερχεται.το ανεμηστιρακι της cpu η Psu δεν ειναι .τον ιδιο θορυβο τον ακουγα και πριν την αλλαγη οποτε νομιζω καποιος συντονισμος ειναι και πιστευο με αλλαγη κουτιου pcu να παψει.

γενικα ειναι πολυ μεγαλη αναβαθμση

Link to comment
Share on other sites

To υψίσυχνο που ακούς είναι ο σκληρός δίσκος... Έτσι την πάτησα και γω καποια στιγμή, άλλαξα τα πάντα σε κάποιο παλιότερο pc μέχρι να πάρω πρέφα ότι ήταν ο 80άρης WD. Όταν σε τυχαία φάση μπήκε κάποιος άλλος δίσκος, ησύχασε η πλάση και απαλλάκτηκα και γω από αυτόν τον "απροσδιόριστο", ηψίσυχνο θόρυβο.

Τώρα, περί Arcting Cooling, δεν μπορώ να σου πω κάτι, ούτε για την ψήκτρα την ίδια ούτε για τους ανεμιστήρες της. Μόνο ότι δεν αποτελούν και σημαιοφόρους ποιότητας γενικά (το φανερώνει και το κόστος κτήσης τους).

Link to comment
Share on other sites

εχω 2 σκληρους 1 τερα και 1χ200γιγα.θα αλλαξω τα 200 (που ειναι λειτουργικο ) με ssd και ελπιζω να σταματισουν ολα γιατι πλεον τα τσακ τσακ που κανει ο σκληρος γινανε ο νεος πονοκεφαλος.μια χαρα δουλευει η ψηκτρα ,και γενικα στο νετ εχει πολυ καλα αποτελεσματα απλα την περιμενα πραγματικα αθορυβη.αλλα θα περιμενω να δω πως θα την παλεψει και σαν Passive

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.