Jump to content



Recommended Posts

Αρκετές φορές όταν βγαίνει μια νέα κάρτα γραφικών, τους πρώτους 2-3 μήνες ακούμε την έκφραση "είναι πρώημοι οι drivers, όταν βγούνε οι τάδε θα μαμάει και θα δέρνει η κάρτα", κλπ.

Ισχύει τελικά αυτό ? Και αν ναι, για τι διαφορές στις επιδόσεις μιλάμε ? Είναι αύξηση επιδόσεων χωρίς πονηρές ( μείωση της ποιότητας απεικόνισης, είναι υπαρκτές ή μόνο εμφανίζονται στα synthetic benchmarks, στα built-in benchmarks των games ? ) ?

Μιας και είχα χρόνο είπα να κάνω μερικά τεστ με τις GeForce GTX 480 και την Radeon HD5870 με τους πρώτους official ( WHQL'd ) drivers ( GF197.41 & CAT9.10 αντίστοιχα ) και τους νεότερους κατά την πραγματοποίηση των δοκιμών ( GF266.58 & CAT11.1 ). Κατόπιν σκέψεως καλό θα ήταν να έβαζα και κάποιους που βγήκανε περίπου στα μισά μεταξύ αυτών, αλλά βαρέθηκα και ήθελα να κάνω και άλλα πράγματα, οπότε το άφησα ( ίσως το κάνω σε λίγες μέρες ).

Οι δοκιμές γίνανε με έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό games ( Crysis, Metro 2033, NFS: Shift, BFBC2, FarCry 2, Dirt 2, S.T.A.L.K.E.R. C.O.P. ) και τα κλασικά benchmarks ( 3D Mark03, 05, 06, Vantage, 11, AquaMark 3, Heaven 2.1 ), σε δύο μορφές για τα games, με κανονικό gameplay και το fraps με τρία runs per driver ( τα αποτελέσματα πάντα σταθερά, με απειροελάχιστη μέσα στα πλαίσια διακύμανση, και gameplay σχεδόν ολόιδιο, όσο είναι αυτό δυνατόν ) και με το ενσωματωμένο benchmark/tool.

Είναι ευνόητο φαντάζομαι το ότι είναι πολύ πιο εύκολο μια εταιρία να κάνει driver optimizations για μια γνωστή σκηνή παρά για όλο το game :p

Έπειτα τράβηξα και screenshots από μερικά games που μπορούσα να πετύχω το ίδιο ακριβώς καρέ, ή αρκετά παραπλήσιο για λόγους σύγκρισης της ποιότητας απεικόνισης μεταξύ των drivers αλλά και των καρτών αμα λάχει.

Παραθέτω ένα teaser μέχρι να τελειώσει όλη η ιστορία.

Σχόλια, παράπονα, ιδέες πάντα ευπρόσδεκτα.

1zaln6.jpg

gute nacht!

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια για την δουλεία σου και τον κόπο σου προκαταβολικά.

Πάντως σε περιπτώσεις που ένα game είναι unplayable, αν μια μικρή αλλαγή στην ποιότητα απεικόνισης το κάνει playable για μένα δεν τρέχει και κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ σωστη η σκεψη σου!!! Να πω κι εγω με τη σειρα μου πως ολα αυτα που βλεπουμε με την καθε εκδοση νεου driver +15% στο ταδε παιχνιδι +30% στο αλλο +5% στο 3ο κλπ εγω ποτε δεν τα ειδα. Κατοχος καρτων και των 2 στρατοπαιδων με high end καρτες (GTX260-GTX280-GTX295-HD5870-HD6870-HD6950-HD6970) το μονο που παρατηρησα ηταν μια αυξηση της σταθεροτητας του driver σαν αισθηση περισσοτερο και καλυτερη διαχειρηση της καρτας απο τις εφαρμογες (παιχνιδια και benches) Η καλυτερη διαχειρηση ομως σχεδον ποτε δεν συμαινε και αυξηση των επιδοσεων. Δλδ ενω με τον Α driver η καρτα απο εκει που καθοταν μεσα στο παιχνιδι μετα την εβλεπες να δουλευει 100% και μετα παλι αραλικι, με τον B driver η καρτα ειχει πιο ομαλο load. Πλεον σε γενικες γραμμες οι drivers και των 2 εταιριων ειναι απο αποδεκτοι εως αρκετα καλοι με πολλα σημεια να χρηζουν βελτιωση. Η διαφορα που ισσως εντοπιζω απο driver σε driver εχει να κανει με το stability μιας overcklocked καρτας κατα τη διαρκεια stressing.

Απο ενα σημειο ομως και περα το να μιλαμε για drivers ισως να ειναι και ανοφελο απο τη στιγμη που δυστυχως τα σημερινα παιχνιδια δεν διαχειριζονται σωστα το hardware του υπολογιστη μας. Βλεπουμε παιχνιδια με καλα γραφικα μεν να γονατιζουν οποιο pc βρισκεται στο δρομο τους (crysis και crysis2 που ερχεται...) και βλεπουμε και παιχνιδια που με εξισου καλα γραφικα η σχεδον εξισου καλα γραφικα να παιζουν στα pc και το hardware να καθετε.

Μπραβο για την καλη δουλεια και την ορεξη που εχεις:T::T::T:!!!

Περιμενουμε τα αποτελεσματα με αγωνια...

Link to comment
Share on other sites

Thanks guys, χαίρομαι που σας άρεσε η ιδέα αυτή :)

Thanks και για τα σχόλια.

Τώρα σιγά σιγά ταξινομώ το χάως με τα screenshots, και γράφω σιγά σιγά και το κειμενάκι για το άρθρο ώστε να βγεί όσο το δυνατόν καλύτερο, αναλυτικό και συνάμα... σύντομο ( βαριέμαι να γράφω πολύ :D )

Link to comment
Share on other sites

Τώρα μαζεύω τις υπόλοιπες screenshots, transcodeάρω και ανεβάζω τα videos @ youtube και ψιλογράφω και το κείμενο για το αρθράκι σιγά σιγά.

Εδώ ο τρόπος που benchάρω το BFBC2 σε Single Player mode

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=AnNK-2-JVKA]YouTube - BenchZone's BattleField: Bad Company 2 ( Single Player ) Benchmarking Routine[/ame]

Για το συγκεκριμένο άρθρο το έτρεξα 3 φορές και έβγαλα τους μέσους όρους σε min/avg/max FPS.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Νεκρ-ανάσταση!

Ω τι θαύμα! Τελείωσα το κείμενο και το άρθρο είναι πανέτοιμο και δημοσιευμένο πλέον! ( sheds a tear... :D )

Ελπίζω να μπορέσω σε 2-3 μήνες να βγάλω το αντίστοιχο με πρωταγωνίστριες την Radeon HD7970 και την GeForce GTX 680.

Until then... .:: BenchZone ::. Get in the Zone, stay in the Zone! - AMD & nVIDIA Drivers Maturity ( Radeon HD5870, GeForce GTX 480 )

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.