Jump to content



Ποιο NAS για small office


TifoziF1

Recommended Posts

Ένας φίλος μς τεχνικο/αρχιτεκτονικο γραφείο* χρειάζεται ενα NAS. Υποψιν είναι τα Qnap 219P+, Synology 211+ (~300Ε χωρις δίσκους) και σαν ποιο σθηνή λύση το Synology 211J (180Ε χωρίς δίσκους). Έχετε εμπειρία πάνω σ'αυτά ? Τι θα προτεινατε ?

* 3-4 χρήστες που θα το χρησιμοποιούν για Backup συστηματος & αρχείων καθώς και για πρόσβαση στα αρχεία τους μέσω ιντερνετ.

Δεν θέλω να στήσω εγώ κάτι στυλ freenas για να μην χρειάζετε κάθε 3&λίγο να κανω support και για την κατανάλωση μιας και θα δουλεύει 24χ7.

Link to comment
Share on other sites

Ναι το είδα αυτό. Κάποιο άλλο review του QNAP 219P+ υπάρχει ή συγκριτικό ; Μάλλον προς αυτό πάμε.

Αντί για το TS-219P+ που θα έχεις 2 σκληρούς με την χωρητικότητα του ενός, εγώ θα πήγαινα για το TS-419P+ (χονδρικά +180€ στην Γερμανία +150€ και θα είχα δυνατότητα για 4 σκληρούς (όταν έρθει η ανάγκη) με χωρητικότητα 3x. Όταν παρουσιαστεί η ανάγκη θα τα βγάλει τα λεφτά του, γιατί η ανάγκη θα έρθει!

Link to comment
Share on other sites

Προς το παρόν σκεφτονται να βάλουν μέσα 2 500GB δίσκους. Δεν έχουν πολύ μεγάλα αρχεία και δεν χρειάζονται να τα κρατάνε για 50 χρόνια.

Έλεγα να τους προτείνω 1ΤΒ δίσκους. (@winlink) Αν χρειαστεί αργότερα βάζουν 2ΤΒ ή 3ΤΒ δίσκους. To raid5 δεν το θέλουν μιας και το raid1 είναι πιο "ασφαλές", και raid10/01 δεν θα κάνουν αφού δεν θα δούν ποτέ τις ταχύτητες του "raid0" μέσω GBLan που είναι το bottleneck.

Ποιους 1ΤΒ δίσκους προτείνετε ? Θα αγοραστούν 3 (2 για το NAS + 1 για το ντουλάπι) από διαφορετικά μαγαζιά και σε διαφορετικές ημερομηνίες για να μην πέσουν πάνω στο ίδιο batch. Κατα προτίμιση "green" ~5K στροφές.

Link to comment
Share on other sites

Raid 1 με 5K δίσκους θα είναι υπερβολικά αργό, δεν θα είναι; Καταλαβαίνω πως η ταχύτητα δεν είναι το ζητούμενο αλλά από την στιγμή που τα περισσότερα NAS έχουν επιλογή να βάζουν τους δίσκους σε stand-by όταν δεν γίνονται accessed, η κατανάλωση στο 8ωρο δεν θα έχει τόσο μεγάλη διαφορά πιστεύω εάν επιλέξεις 7K δίσκους.

Απλά μία ιδέα :)

Link to comment
Share on other sites

οι 5Κ δεν ειναι πιο αξιόπιστοι ? Είναι και πιο κρύοι και λιγότερο φασαριόζοι. Και τα 60-70ΜΒ/sec τα "χουν". Δεν νομίζω με τις on-board καρτες δυκτίου που έχουν τα PC τους και τα φορητά τους καθώς και το linksys 1000άρι (home type, like : Linksys by Cisco Gigabit 8-Port Workgroup Switch EG008W) switch αξίζει να πάνε σε 7Κ ή 10Κ δίσκους.

Αλλά δεν θα κολήσουμε εκεί, και 7Κ να είναι οι δίσκοι αρκεί να είναι ήσυχοι και αξιόπιστοι.

Link to comment
Share on other sites

Από την μια οι στροφές έχουν να κάνουν με την διάρκεια ζωής του δίσκου (του μοτέρ του βασικά), αλλά από την άλλη παίζει περισσότερο ρόλο η ποιότητα (αξιοπιστία), πχ οι scsi δίσκοι ήταν στις 10Κ και ακόμα μετά από 10 χρόνια παίζουν κανονικά... ο θόρυβος ναι, έχει διαφορά ανάμεσα από 5Κ και 7Κ...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.