Jump to content



ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΝΟΜΟΣ


nick_p

Recommended Posts

Για σας παιδια. Ανοιγω και σε αυτο το forum το θεμα αυτο γιατι πιστευω οτι αξιζει ο κοπος να το ξερουμε.

Θα ηθελα να σχολιασω και να παρω τις αποψεις σας για μια περιπετειουλα που εχω με το "ΠΛΑΙΣΙΟ"

το παρον thread ανοιγει καθαρα για συ ζητηση εμπειριας ακι καμια σχεση με δυσφιμησεις κτλ κτλ εχει προθεσει να συλεξει.

στο θεμα μας.

ειχα αγορασει αν θυμαμαι καλα 529 ευρω μια gtx 295 πριν 2 χρονια και 2 μηνες.

η καρτουλα εχει 3 χρονια εγγυηση.

ξαφνικα αυτες τις μερες και ενω δεν ειχα βαλει το χερι μου να την πειραξω δεν εβλεπε την μια απο τις 2 ( να υπενυθμισω στους noob αν υπαρχει καποιος οτι η καρτα ειναι διπλη)

αρα λοιπον δεν μπορουσα να χρησιμοποιησω την hdmi ενω οι dvi στην απο κατω καρτα δουλευαν.

κατευθειαν συσκευαστηκε μεσα στην συσκευασια αγορας της και εφυγε για πλαισιο στην μεταμορφωση.

Μου λεει ο τυπος εκει οτι δεν υπαρχει να αντικατασταθει αρα θα παμε στην 570 GTX οι οποια βγαζει λιγα frames παραπανω στα παιχνιδια.

σκεφτομαι εγω "οκ...ας ειναι ετσι."

και εσπευσα στα ραφια να βρω 570 να δω τι λεει.

κατα μεγαλη μου εκλπηξη συνηδητοποιω οτι εχει υπερβολικα μικροτερη μνημη, καμια σχεση το bitrate , μονη και οχι SLI , και το χειροτερο ... εκανε 349 ευρω.

(φυσικα αυτα τα στοιχεια πλυν της τιμης δεν εχουν καμια σχεση με την τελικη αποδοση σαφως. πραγματι η 570 ειναι λιγακι καλυτερη απο την παλια αλλα τα αναφερω γιατι ο μαγκας εκει μου τα ισχυρηστηκε)

περνω αναποδες και παω τον ποιανω παλι και του λεω συγνωμη αλλα θες να μου την αλλαξεις με μια καρτα που κανει 350 ευρω? και τα υπολοιπα χρηματα?? "γαργαρα??"

τεσπα μην σας πολυλογο ασχοληθηκα πολυ με την νομοθεσια σχετικα με τα δικαιωματα του αγοραστη και σχετικα με τις εγγυησεις.

λεει ενας παιδι απο αλλο forum. :

Παιδιά ανοίγω αυτό το θέμα με αφορμή το χρόνο εγγύησης που δίνουν μερικά καταστήματα.

1)

Για όλα τα προιόντα η ελάχιστη εγγύηση όπως ορίζεται από το νόμο είναι 2 χρόνια.

Δεν εξαιρείται τίποτα, γιατί πολλά καταστήματα λένε πως εξαιρούνται τα είδη πληροφορικής.

(Βλέπε φωτογραφία 1)

2)

Επίσης σε περίπτωση επιστροφής ελλατωματικού προιόντος το κατάστημα είναι υποχρεωμένο από το νόμο να δώσει το ίδιο προιόν αν υπάρχει.Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο νόμος αναφέρει ξεκάθαρα οτί πρέπει να δώσει πιστωτικό στην τιμή αγοράς! Οτιδήποτε περί τρέχουσας τιμής καταλόγου, η αντικατάσταση με κάτι παρόμοιο/καλύτερο δεν έχει νομική βάση.

(Βλέπε φωτογραφία 2)

3)

Σε κάθε αγορά από απόσταση(τηλεφωνικά,μέσω ίντερνετ) έχουμε δικαίωμα μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες να επιστρέψουμε το προιόν στην αρχική του κατάσταση και να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω.Όλα αυτά χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να δικαιολογήσουμε τίποτα.

"Σε κάθε σύμβαση από απόσταση ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να υπαναχωρήσει αναιτιολογήτως μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής του αγαθού ή της υπηρεσίας, αν δεν συμφωνήθηκε μακρότερη προθεσμία, επιστρέφοντας το αγαθό στην αρχική του κατάσταση. Αποκλείεται η επιβάρυνσή του με δαπάνη άλλη από τα έξοδα επιστροφής."

Το λέω γιατί 2 φορές σε προιόντα που έλεγαν 1 χρόνο εγγύηση, τα άλλαξα ανεφέροντας απλά τη νομοθεσία στα εν λόγω καταστήματα.Επειδή παιδιά τα λεφτά δύσκολα βγαίνουν, πρέπει να απαιτούμε τα δικαιώματά μας!

Σχετικά με το πιστωτικό στην τιμή αγοράς κινούμαι πλέον δικαστικά εναντίον ενός καταστήματος.

Επίσης ο αγοραστής επιλέγει τι θα γίνει, αντικατάσταση ή πιστωτικό στην τιμή αγοράς!!!!!!

Σύμφωνα με το άρθρο 540 του Αστικού Κώδικα, ο αγοραστής που διαπιστώσει ότι του πωλήθηκε ελαττωματικό προϊόν δικαιούται κατ'επιλογήν του:

* α. την επισκευή ή αντικατάσταση του πράγματος (χωρίς επιβάρυνση του αγοραστή) με άλλο,

* β. τη μείωση του τιμήματος

* γ. την επιστροφή του ελαττωματικού πράγματος στον πωλητή και της επιστροφής των χρημάτων που κατέβαλε ο αγοραστής (υπαναχώρηση από τη σύμβαση).

Στην περίπτωση ασήμαντου ελαττώματος, ο αγοραστής δεν μπορεί να επιστρέψει το πράγμα (μπορεί όμως να ζητήσει αντικατάσταση ή μείωση του τιμήματος).

Επισυνάπτω και τα δύο άρθρα από τον νόμο 3043 περι προστασίας καταναλωτών.

Τυπώστε τα να τα έχετε αν χρειαστούν, και σε περίπτωση που δεν βγεί άκρη για αθήνα επικοινωνήστε με το ΙΝΚΑ, για θεσσαλονίκη με το ΚΕΠΚΑ.

attachment.php?attachmentid=1719&stc=1&d=1226244975

το λινκακι με ολοκληρομενο το τοπικ του ειναι εδω: Εγγυήσεις προϊόντων πληροφορικής

επισης ολο το νομοσχεδιο βρισκεται εδω: www.dap-nomikis.gr - Content

επισης για οποιαδηποτε προβληματα εχετε μπορειτε να επικοινωνησετε με το INKA και η σελιδα του ειναι εδω : ΙΝΚΑ - ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

πισω στο θεμα μας.. το αρθρο αμα το διαβασατε καλα λεει πως εχω το δικαιωμα να διαλεξω αν θα αντικατασταθει η αν θα γινει επιστροφη χρηματων.

επισης αναφερεται στο χρονο αντικαταστασης του οτι δνε πρεπει να υπερβαινει τι; 10 μερες αλλιως δικαιουσε να απαιτησεις πιστοτικο η αλλο αντικειμενο.

παω ξανα στο πλαισιο πριν απο λιγο μετα απο συνομιλια με εναν ανθρωπο ο οποιος δεν μιλαμε καθολου καλα και του δειχνω τα αρθρα... αρχισε να μου λεει κατι μπαρουφες οτι αμα δεν τα βρουμε τοτε θα τα δει και οτι υπαρχει και η λυση να το στειλω για RMA κτλ κτλ..

περνω τηλεφωνο τον INKA "γενικη ομοσπονδια καταναλωτων Ελλαδος"

να με συμβουλεψουνε.

μου ειπαν οτι δεν γινετε να σε πιστοσουνε στην τελευταια αξια του αντικοιμενου και σαφως δεν υφιστατε να εχει 300 ευρω λιγοτερα μετα απο 2 χρονια.

επισης ειπε πως εχω δικαιωμα να ζητησω αντικατασταση εφοσον δεν υπαρχει το προοιον με ΙΣΑΞΙΟ στο θεμα ΤΙΜΗΣ προοιον.

επισης του ανεφερα για την εγγυηση προοιοντος απο το εργοστασιο κοινως RMA και μου ειπε πως γινετε να το στειλουν αφου πρωτα σου πουνε τον χρονο που θα χρειαστει και εφοσος αυτος ειναι λογικος...πχ 10 μερες.... του λεω αμα μου πει 1 μηνα και μου ειπε πως δεν εχει το δικαιωμα να σε κανει να περιμενεις τοσο.

του ειπα ξεκαθαρα οτι θελουν να μου το αντικαταστησουν με ενα προιον ισαξιας δυνατοτητας αλλα 200 ευρω λιγοτερο και μου ειπε ξεκαθαρα πως αυτο απαγορευεται...

τα σχολια δικα σας.....

εχω αδικο????

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το πιστωτικό στην τιμή αγοράς κινούμαι πλέον δικαστικά εναντίον ενός καταστήματος.

εαν οντως ο τυπος αυτος εχει κινηθει δικαστικα και αν υπαρχει δικαστηριο (δεν υπαρχει ,ο Αρειος Παγος εχει ηδη αποφανθει για την εννοια του πραγματικου ελαττωματος) που θα δεχτει αυτες τις μπαρουφες για πιστωτικο στην τιμη αγορας και δω αυτην την αποφαση τυπωμενη με μεγαροσημο θα σβησω ολες μου τις τσοντες και αυτο ειναι ορκος βαρυς.

κατα τα αλλα search is ur friend 1500φορες τοχουμε συζητησει και 1498 φορες κανει καποιος κοπι πεηστ το gif με τα -ασχετα- αρθρα του αστικου κωδικα για τα πραγματικα ελαττωματα

Link to comment
Share on other sites

η διαφορα ειναι οτι φιλος εγω μιλησα στο τηλεφωνο με τον ΙΝΚΑ.

τι συνεβη στις αλλες 1448 φορες?? δικαιοθηκανε?

αρχηγε μου αφου εισαι τοσο σιγουρος , γκοου αχεντ και τρεχτο στα δικαστηρια να σε τρολλαρουν εκει.Αυτο που λες με την αξια αγορας δεν προκειται να γινει δεκτο απο κανενα δικαστηριο.Αν κανεις το σερτς που λεω θα δεις και τα λινκς μου σε σχετικες δικαστικες αποφασεις.Επιμενεις και θες να το τρεξεις?Μεγεια σου με χαρα σου,εγω μια φορα σου ειπα τον ευκολο δρομο και δεν ηθελες.

Link to comment
Share on other sites

δεν ειπα θα το τρεξω....αλλα δεν θα κατσω και απραγος σαν το θυμα...θα κανω την προσπαθεια μου εκει.

αυτο που μου ειπε ο τυπας εκει ειναι σχετικα με την εγγυηση του προοιοντος οτι και καλα μπορει να το στειλει εξω και να το κανει RMA. αυτο με βαζει σε σκεψεις αλλα αν ειναι μουφα ρε φιλε η 570? εγω ειχα πληρωσει τουλαχιστον high end κωμματι και δεν μαρεσουν τα υποδεεστερα.. με λιγα λογια εαν ειναι μουφα πρωτειμω να την κανει RMA τουλαχιστον.

Αλλα ο τυπος στο ΙΝΚΑ ειπε πως αμα σου κανει 10 μερες δεν μπορεις να πεις τιποτα...για παραπανω μπορεις να παρεις θεση και να διεκδικισεις αμεση αντικατασταση η πιστοτικο.

επισης σε αυτο που λες με το πιστοτικο στην τιμη αγορας του το εχω κανει.

επι εποχη abit x48 η μητρικη ειχε πεσει στα 100 ευρω... εγω πηρα πιστοτικο 200 οσα την αγορασα...σαφως τους την ειπα για να γινει αυτο.

επισης ο ιδιος σημερα παραδεχτηκε οτι ειναι παρανομο το μικροτερο πιστοτικο απο την τιμη αγορας.

θελω να μου πεις τον ευκολο δρομο. ποιος ειναι?

Link to comment
Share on other sites

αυτο που μου ειπε ο τυπας εκει ειναι σχετικα με την εγγυηση του προοιοντος οτι και καλα μπορει να το στειλει εξω και να το κανει RMA. αυτο με βαζει σε σκεψεις αλλα αν ειναι μουφα ρε φιλε η 570? εγω ειχα πληρωσει τουλαχιστον high end κωμματι και δεν μαρεσουν τα υποδεεστερα.. με λιγα λογια εαν ειναι μουφα πρωτειμω να την κανει RMA τουλαχιστον.

Η GTX 570 ειναι ~10% ταχυτερη της GTX 295. Κακος λοιπον δεν τη δεχτηκες (ας ειναι, αναλογικα φθηνοτερη).

Link to comment
Share on other sites

συμφωνω. αλλα οταν σου πουλαω εγω κατι για 500 ευρω πχ. αν σου χαλασει δεν θα μου ζητησεις τα λεφτα σου πισω?

με ρωτησαν εμενα αν 3 μερες τωρα που την ελεγχουν αν η δουλεια μου εχει παει πισω? αν αναγκαστηκα να αγορασω μια καρτα επιτοπου για να κανω την δουλεια μου?

Link to comment
Share on other sites

570 < 480 ( στα περισσότερα games πιο αργή από την 480, σε λίγα ίδιες ) = Nvidia GeForce GTX 570: Modern Remake of an Existing Fairy-Tale - X-bit labs

480 < 295 = Nvidia GeForce GTX 480 - Our First Date - X-bit labs

εκτύπωσε charts και πήγαινε τα στον "ειδικό"

Link to comment
Share on other sites

Η 570 στη πλειοψηφια των μετρησεων ειναι μπροστα (ελαχιστα) απο την GTX 480 και στα περισσοτερα, εως και 10% απο την GTX 295.

Συμφωνα με το link που παρεθεσες, στο τελος αναφερει "So, the GeForce GTX 480 is faster in some games while the GeForce GTX 295, in others. There is no definite leader.", και αν υπολογισουμε πως το Review ειχε γινει 1 χρονο πριν, οι επιδοσεις (με τους drivers) πρεπει να εχουν ανεβει αρκετα.

Το ειχες αναδειξει και εσυ αυτο, εδώ

@nick p, η GTX 295 κοντευει να κλεισει 3 χρονια, ειναι αυτονοητο λοιπον, πως οι νεες γενιες καρτων γραφικων να ειναι και ταχυτερες αλλα και φθηνοτερες απο τις παλιες.

Link to comment
Share on other sites

θα παλεψω για την 580 η για πιστοτικο

αλλα δεν το βλεπω... :(

απο οτι βλεπω Βασιλη δεν μπορω να χρησιμοποιησω τα λινκ τοσο γιατι εχει πολλα αννομοια παιχνιδια και αννομοιες αναλυσεις. δεν ξερω...

απογοητευτηκα...πως γινετε να σου παρεχει καποιος κατι μου βγαινει σκαρτο και να μην σου δεινει τα λεφτα σου πισω?

απο την αλλη δεν γινετε να κανεις και τσαμπα αναβαθμισεις απο το πουθενα...

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδια 2.5 χρονια μετα περιμενετε να σας δωσουν τα λεφτα πισω?Πολυ δυσκολο.Εδω εμενα 1 χρονο σκαρτο ειχε περασει η 5970 και πηγε να μου δωσει 6970.Οταν βεβαια τους υπεδειξα οτι ειναι κατωτερη (πραγμα που δεν ισχυε στη δικη σου περιπτωση που μαλλον εβγαινες και κερδισμενος) τοτε μου το διορθωσαν...Να τα λεμε και σωστα τα πραγματα

Link to comment
Share on other sites

sorry κιολας αλλα θεωρω πως εχεις αδικο.

Απο οσα εχω διαβασει κατα καιρους δεν εχει καμμια νομικη υποχρεωση να σου κανει επιστροφη χρηματων εκτος και εαν ειχε καποιο πραγματικο ελαττωμα οπως για παραδειγμα καποιες καρτες ΑΤΙ παλιοτερα που ελεγαν οτι κανουν και επιταγχυνση βιντεο και ουδεποτε εκαναν ( και αυτο εφοσον το εχεις διαπιστωσει εντος 6 μηνων απο την αγορα).

Εχει την υποχρεωση φυσικα να σου αντικαταστησει το προιον με ιδιων ή καλυτερων επιδοσεων. Προσωπικα μιλωντας ειναι λαθος σου να σου δινουν καρτα με dx11, με 70 watt λιγοτερη καταναλωση και παρομοιες ή ελαφρως καλυτερες επιδοσεις και να την αρνεισαι. Και μαλιστα σου δινουν καινουρια καρτα ενω ουτε αυτο υποχρεουνται απο το νομο :) . Εαν σου εδιναν μεταχειρισμενη ( refurbished ) καρτα παλι νομιμοι θα ηταν.

Δεν ειναι λογικη το πληρωνω 600 ευρω για καρτα και αμα χαλασει ενω την χρησιμοποιω 2,5 χρονια λεω δωστε μου τα πισω να παρω iphone ή δεν ξερω τι. Αμα ηταν ετσι επαιρνα και εγω μια slk με δανειο και εαν χαλαγε στα 6 χρονια της εγγυησεως την πηγαινα πισω και μου δινανε και τα λεφτα μου :)

Οταν καποιος εχει δικιο μαζι του 100% αλλα τωρα δυστυχως δεν εχεις. Γνωμη μου ειτε δεξου την καρτα και απολαυσε την ή προσπαθησε να σου δωσουν 580 με καποια λεφτα παραπανω απο μεριας σου.

Φιλικα παντα :)

Link to comment
Share on other sites

συμφωνω. αλλα οταν σου πουλαω εγω κατι για 500 ευρω πχ. αν σου χαλασει δεν θα μου ζητησεις τα λεφτα σου πισω?

Αν μου χαλάσει την επόμενη εβδομάδα ή μετά από 2.5 χρόνια; Γιατί 2.5 χρόνια στους υπολογιστές είναι αιώνες.

Θα στο πω διαφορετικά: το καινούριο αυτοκίνητο που πήρες, αν βγάλει βλάβη μετά από 1 χρόνο, η αντιπροσωπεία θα σου δώσει καινούριο αμάξι; Αν σου τρακάρει κάποιος το 3 ετών αυτοκίνητο, θα σου πάρει η ασφαλιστική του καινούριο αμάξι;

Link to comment
Share on other sites

με την φοροδιαφυγη που κατα πασα πιθανοτητα κανουν οταν σου πιστωνουν ενα ελαχιστο ποσο αντι του τεραστιου που εσυ ειχες δωσει τι γινετε?

επειδη το λεει ο καντιμαν απο δω κι απο κει δεν πα να πει χωρις νατοχει τεκμηριωσει ποτε δεν παει να πει πως ειναι και φοροδιαφυγη αρχηγε μου...

αν εισαι τοοοσο σιγουρος πως εχεις δικιο με αυτα τα ασχετα αρθρα που μοιραζει ο καντιμαν παντως μην αργεις,παρε δικηγορο και αρχισε δικη...Οταν κερδιζει καποιος παιρνει πισω καποια εξοδα..Και μιας και θαναι μικρο δικαστηριο (ειρηνοδικειο) θα σου προσδιορισουν συντομη δικασιμο.Αρα σου παρισταται κι ασκουμενος αμα λαχει,η μονος σου...Και πουσαι,μην ξεχασεις να σκαναρεις την αποφαση να σβησω τις τσοντες μου κι εγω αν χρειαστει...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.