Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Spyware και Pegasus: Πώς οι δημοκρατίες κατασκοπεύουν τους πολίτες τους

    Γράφοντας για τον New Yorker, ο Ronan Farrow αναφέρει για το Pegasus, «μια τεχνολογία spyware σχεδιασμένη από την NSO Group, μια ισραηλινή εταιρεία, η οποία μπορεί να εξάγει το περιεχόμενο από ένα τηλέφωνο, δίνοντας πρόσβαση στα κείμενα και τις φωτογραφίες του ή να ενεργοποιεί την κάμερα και το μικρόφωνό του για να παρέχει παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο — αποκαλύπτοντας εμπιστευτικές συναντήσεις».
    Το Pegasus είναι χρήσιμο για τις αρχές επιβολής του νόμου που αναζητούν εγκληματίες ή για αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταπνίξουν τους διαφωνούντες. Στην Καταλονία, περισσότερα από εξήντα τηλέφωνα — ιδιοκτησίας Καταλανών πολιτικών, δικηγόρων και ακτιβιστών στην Ισπανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη — έχουν στοχοποιηθεί χρησιμοποιώντας το Pegasus. Αυτό είναι το μεγαλύτερο εγκληματολογικά τεκμηριωμένο σύμπλεγμα τέτοιων επιθέσεων και μολύνσεων που έχει καταγραφεί. Ανάμεσα στα θύματα είναι τρία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καταλανοί πολιτικοί πιστεύουν ότι οι πιθανοί δράστες είναι Ισπανοί αξιωματούχοι και η ανάλυση του Citizen Lab υποδηλώνει ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει το Pegasus.

    Τα τελευταία χρόνια, έρευνες του Citizen Lab και της Διεθνούς Αμνηστίας αποκάλυψαν την παρουσία του Pegasus στα τηλέφωνα πολιτικών, ακτιβιστών και αντιφρονούντων σε αυταρχικά καθεστώτα. Μια ανάλυση της Forensic Architecture, μιας ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έχει συνδέσει το Pegasus με τριακόσιες πράξεις σωματικής βίας. Έχει χρησιμοποιηθεί για να στοχοποιήσει μέλη του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ρουάντα και δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν τη διαφθορά στο Ελ Σαλβαδόρ. Στο Μεξικό, εμφανίστηκε στα τηλέφωνα πολλών προσώπων κοντά στον ρεπόρτερ Javier Valdez Cárdenas, ο οποίος δολοφονήθηκε μετά από έρευνα για καρτέλ ναρκωτικών. Την εποχή που ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ενός μακροχρόνιου επικριτή του καθεστώτος, το Pegasus φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση τηλεφώνων που ανήκαν σε συνεργάτες του Κασόγκι, πιθανώς διευκολύνοντας τη δολοφονία, το 2018. (Ο Μπιν Σαλμάν αρνήθηκε ανάμειξη , και η NSO είπε, σε μια δήλωση, "Η τεχνολογία μας δεν συνδέθηκε με κανέναν τρόπο με την αποτρόπαια δολοφονία.") Περαιτέρω αναφορές μέσω μιας συνεργασίας ειδησεογραφικών πρακτορείων γνωστών ως Pegasus Project ενίσχυσαν τους δεσμούς μεταξύ της Ομάδας NSO και αντιδημοκρατικών κρατών .

    Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία ότι το Pegasus χρησιμοποιείται σε τουλάχιστον σαράντα πέντε χώρες και ότι αυτό και παρόμοια εργαλεία έχουν αγοραστεί από υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Cristin Flynn Goodwin, στέλεχος της Microsoft που ηγήθηκε των προσπαθειών της εταιρείας για την καταπολέμηση του spyware, δήλωσε ότι "Το μεγάλο, βρώμικο μυστικό είναι ότι οι κυβερνήσεις αγοράζουν αυτά τα πράγματα -- όχι μόνο αυταρχικές κυβερνήσεις αλλά όλων των ειδών κυβερνήσεις..." "Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τα εργαλεία μας», είπε ο Shalev Hulio, C.E.O του Ομίλου NSO. Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών πληροφοριών πρόσθεσε: «Η NSO έχει το μονοπώλιο στην Ευρώπη». Οι γερμανικές, πολωνικές και ουγγρικές αρχές παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποίησαν το Pegasus. Οι βελγικές αρχές επιβολής του νόμου το χρησιμοποιούν επίσης, αν και δεν το παραδέχονται.

    Αποκαλώντας τη βιομηχανία spyware "σε μεγάλο βαθμό άναρχη και ολοένα και πιο αμφιλεγόμενη", το άρθρο σημειώνει πώς επηρεάζει τώρα τις μεγάλες δυτικές δημοκρατίες. «Οι ερευνητές του Citizen Lab κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, στις 26 και 27 Ιουλίου 2020, το Pegasus χρησιμοποιήθηκε για να μολύνει μια συσκευή συνδεδεμένη στο δίκτυο στην οδό Downing Street 10, το γραφείο του Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν ταυτόχρονα θύτης και θύμα αυτής της τεχνολογίας. Παρόλο που η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και η C.I.A. διαθέτουν τη δική τους τεχνολογία παρακολούθησης, άλλα κυβερνητικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένου του στρατού και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουν αγοράσει λογισμικό κατασκοπείας από ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με άτομα που εμπλέκονται σε αυτές τις συναλλαγές».

    Η εταιρεία έχει αποτιμηθεί σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Τώρα όμως παλεύει με το χρέος, παλεύει με μια σειρά από εταιρικούς υποστηρικτές και, σύμφωνα με παρατηρητές του κλάδου, παραπαίει στις μακροχρόνιες προσπάθειές της να πουλήσει τα προϊόντα της στις αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ, εν μέρει μέσω ενός αμερικανικού υποκαταστήματος, της Westbridge Technologies. Αντιμετωπίζει επίσης πολυάριθμες αγωγές σε πολλές χώρες, που υποβλήθηκαν από τη Meta (πρώην Facebook), από την Apple και από άτομα που έχουν χακαριστεί από την NSO.

    Τον Νοέμβριο, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρόσθεσε την NSO Group, μαζί με αρκετούς άλλους κατασκευαστές spyware, σε μια λίστα οντοτήτων που δεν επιτρέπεται να αγοράζουν τεχνολογία από αμερικανικές εταιρείες χωρίς άδεια. Αυτό σημαίνει ότι η NSO δεν μπορεί πλέον να αγοράζει νόμιμα λειτουργικά συστήματα Windows, iPhone, διακομιστές cloud της Amazon — τα είδη των προϊόντων που χρησιμοποιεί για τη λειτουργία της επιχείρησής της και την κατασκευή του spyware της.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.