Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    TikTok Challenge για κλοπή αυτοκινήτων: Η Hyundai, η Kia διορθώνουν το bug

      Δωρεάν αναβάθμιση ασφαλίζει το όχημα ως απάντηση σε διαδεδομένη, από το TikTok, μέθοδο κλοπής

    Η αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai και η θυγατρική της Kia άρχισαν να κυκλοφορούν δωρεάν ενημέρωση λογισμικού στις 14 Φεβρουαρίου 2023, για να αντιμετωπίσουν ένα ελάττωμα στο αντικλεπτικό λογισμικό τους, το οποίο επισημάνθηκε σε μια πρόκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κυκλοφορία της ενημερωμένης έκδοσης ήρθε εννέα μήνες μετά την έξαρση των κλοπών αυτοκινήτων των επηρεαζόμενων μοντέλων στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία

    "Το λογισμικό επικαιροποιεί τη λογική του λογισμικού συναγερμού κλοπής για να επεκτείνει τη διάρκεια του ήχου του συναγερμού από 30 δευτερόλεπτα σε ένα λεπτό και απαιτεί το κλειδί να βρίσκεται στο διακόπτη ανάφλεξης για να ενεργοποιηθεί το όχημα", δήλωσε η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των ΗΠΑ (NHTSA). "Η προσπάθεια αυτή αποτελεί απάντηση σε μια πρόκληση του TikTok στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχει εξαπλωθεί σε εθνικό επίπεδο και έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 14 αναφερόμενα ατυχήματα και οκτώ θανάτους".

    Η "Kia Challenge" έγινε viral στο TikTok τον Αύγουστο του 2022. Οι κλέφτες, γνωστοί ως "Kia Boys" ή "Kia Boyz", έδειξαν πώς να παρακάμπτουν το σύστημα ασφαλείας της Kia χρησιμοποιώντας απλά εργαλεία όπως ένα κατσαβίδι και ένα καλώδιο USB. Λέγεται ότι αυτή η μέθοδος κλοπής είναι τόσο εύκολη επειδή πολλά αυτοκίνητα Kia και Hyunday του 2015-2019 δεν διαθέτουν ηλεκτρονικά immobilizer, τα οποία χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά σήματα για να αποτρέψουν τους κλέφτες από το να "βάζουν μπρός" τα αυτοκίνητα.

    Οι έφηβοι έδωσαν οδηγίες στους θεατές να αφαιρέσουν με τη βία το κάλυμμα της κολόνας του τιμονιού (που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το τιμόνι) για να αποκαλυφθεί μια θύρα όπου στη συνέχεια μπαίνει ένα βύσμα USB-A.

    Απ' ό,τι μάθαμε, το viral βίντεο του TikTok ήταν ένα απόσπασμα από ένα ντοκιμαντέρ του Tommy G στο YouTube με τίτλο Kia Boys Documentary (A Story of Teenage Car Theft). Η εν λόγω σκηνή βρέθηκε στο τελευταίο κομμάτι του βίντεο.

     

     



    Μόνο τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν κλειδιά φαίνονται ευάλωτα σε αυτού του είδους την κλοπή. Τα push-to-start αυτοκίνητα, δηλαδή τα οχήματα που εκκινούνται με το πάτημα ενός κουμπιού, είναι απρόσβλητα.

    "Η αναβάθμιση του λογισμικού τροποποιεί ορισμένες μονάδες ελέγχου του οχήματος στα οχήματα Hyundai που είναι εξοπλισμένα με τα τυπικά συστήματα ανάφλεξης "turn-key-to-start"", ανέφερε η Hyundai σε δελτίο τύπου. "Ως αποτέλεσμα, το κλείδωμα των θυρών με το μπρελόκ θα θέσει σε λειτουργία τον εργοστασιακό συναγερμό και θα ενεργοποιήσει μια λειτουργία 'ignition kill', ώστε τα οχήματα να μην μπορούν να εκκινηθούν όταν υπόκεινται στην εκλαϊκευμένη λειτουργία κλοπής. Οι πελάτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν το μπρελόκ για να ξεκλειδώσουν τα οχήματά τους για να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία 'ignition kill'".

    Συνολικά 8,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα είναι επιλέξιμα για τη δωρεάν ενημέρωση. Οι ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων μοντέλων Hyundai και Kia ενθαρρύνονται να επισκεφθούν την τοπική τους αντιπροσωπεία για να εγκαταστήσουν την αναβάθμιση λογισμικού. Τα ενημερωμένα οχήματα λαμβάνουν επίσης ένα αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ που υποδεικνύει ότι έχουν εξοπλιστεί με αντικλεπτικό λογισμικό.

    Η Hyundai θα κυκλοφορήσει επίσης την επιδιόρθωση σε φάσεις, το χρονοδιάγραμμα των οποίων μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της. Για την κυκλοφορία στις 14 Φεβρουαρίου (μέρος της Φάσης 1), οι ιδιοκτήτες Hyundai Elantra 2017-2020 μπορούν να λάβουν την ενημέρωση. Το μοντέλο που θα λάβει το patch στη συνέχεια είναι το Accent 2018-2022 τον Ιούνιο του 2023 (μέρος της Φάσης 2). Το χρονοδιάγραμμα για τα υπόλοιπα μοντέλα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.


    Πηγή
    Φωτογραφία: malwarebytes.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.