Jump to content



  • X-kyramas
    X-kyramas

    H AMD παρουσίασε την αρχιτεκτονική Vega

    Η AMD επέλεξε τη CES 2017 για να παρουσιάσει τη νέα της αρχιτεκτονική "Vega" στις κάρτες γραφικών.

     

    Δυστυχώς δεν παρουσίασε τις νέες RX 500 (;) που όλοι περιμέναμε, αλλά παρουσίασε με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες τη νέα της αρχιτεκτονική που θα διαθέτουν οι νέες της κάρτες γραφικών, για τις οποίες μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες ακόμα μέχρι να τις δούμε στην αγορά. Έτσι αυτό σημαίνει ότι οι 7ης γενιάς  "Kaby Lake" επεξεργαστές της Intel, ήταν η μοναδική μεγάλους μεγέθους κυκλοφορία στη φετινή CES.

     

    AMD-VEGA-GPU-2.jpg

     

    Όμως αυτό δεν μειώνει τη σημασία της ανακοίνωσης της Vega αρχιτεκτονικής. Η νέα αυτή αρχιτεκτονική είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει πραγματοποιήσει η AMD εδώ και πέντε χρόνια από την ανακοίνωση της τεχνολογίας Graphics CoreNex. Η εταιρία έδωσε λύσεις σε πολλά βασικά προβλήματα και bottlenecks που αντιμετωπίζουν οι σημερινές κάρτες γραφικών.

     

    slides-37.jpg

     

    Ο πρώτος Vega επεξεργαστής θα είναι σίγουρα ο διάδοχος του Fiji, ο οποίος βρίσκεται στη σειρά Radeon R9 Fury. Ο νέος επεξεργαστής θα έχει ενσωματωμένα σε επιμέρους chips τη μνήμη HBM2 και θα συνοδεύεται από πολλές βελτιώσεις στην ιεραρχία της μνήμης η οποία θα μειώνει στο ελάχιστο τις περιττές αναγνώσεις και εγγραφές στη μνήμη.

     

    Vega-Final-Presentation-18.jpg36.jpg

     

    Σε κάθε στάδιο της επεξεργασίας των δεδομένων μέχρι αυτά να φτάσουν ως εικόνα στον χρήστη, η AMD έχει κάνει διαρθρωτικές βελτιώσεις ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι χαμένοι κύκλοι ρολογιού ή η περιττή πρόσβαση στη μνήμη, και να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το μεγάλος εύρος διαύλου μνήμης που θα διαθέτει.

     

    Αναλυτική παρουσίαση μπορείτε να βρείτε σε πολλές ιστοσελίδες όπως ενδεικτικά παραθέτουμε τις extremetech,  anandtech,  techpowerup και wccftech.

     

    Τα τελευταία χρόνια η AMD, μετά την τεχνολογία Polaris, έκανε μικρές αλλαγές και διορθώσεις, χωρίς όμως να αλλάξει τη βασική αρχιτεκτονική. Με τη Vega πραγματικά αναδιαρθρώνει την κάρτα γραφικών σε όλα τα επίπεδα, και ενώ η βασική ιεραρχία των εξαρτημάτων δεν αλλάζει, δεν υπάρχει ούτε ένα κομμάτι στον επεξεργαστή που να μην έχει υποστεί κάποια αλλαγή με σκοπό τις καλύτερες επιδόσεις.

     

    AMD-Vega-10-14.JPG

     

    Ίσως η παραπάνω φωτογραφία είναι ότι πιο ενδιαφέρον είδαμε από τις τόσες αναλύσεις και παρουσιάσεις της Vega αρχιτεκτονικής. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα demo σύστημα που υπήρχε στη CES, με κάποια κάρτα αρχιτεκτονικής Vega, το οποίο τρέχει το Doom σε ultra ποιότητα σε ανάλυση 4K Ultra.

     

    H φωτογραφία αυτή δημοσιεύτηκε στο Golem.de και δείχνει την κάρτα να βγάζει γύρω στα 68 fps, με το DOOM να τρέχει με το "Vulkan" API. Οι επιδόσεις αυτές αντιστοιχούν στις επιδόσεις μίας  GeForce GTX 1080.  Στη φωτογραφία επίσης βλέπουμε ότι η μνήμη είναι 8GB HBM2, με πιθανό εύρος διαύλου μνήμης τα 512 GB/s. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το αναγνωριστικό της συσκευής που εμφανίζει το παιχνίδι και είναι το 687F:C1.

     

    Screenshot1.png

     

    Το ίδιο αναγνωριστικό είχε εμφανιστεί πριν από ένα μήνα σε benchmark του Ashes of the Singularity σε DirectX 12 στο οποίο η κάρτα αυτή με το ίδιο αναγνωριστικό έφτανε και ξεπερνούσε σε επιδόσεις τις Nvidia GTX 1080.

     

    Screenshot.png

     

    Ελπίζουμε ότι η AMD θα κυκλοφορήσει σύντομα τις κάρτες γραφικών οι οποίες θα υλοποιούν αυτήν την αρχιτεκτονική, αφού η NVIDIA εκμεταλλευόμενη την μέχρι τώρα κυριαρχία της, υπερ-κοστολογεί τις κάρτες γραφικών της σειράς GeForce 10 σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Μία κυκλοφορία η οποία θα αυξήσει τον ανταγωνισμό με κερδισμένο φυσικά τον καταναλωτή.

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.