Jump to content


  • astrolabos
    astrolabos

    Έρχονται οι οθόνες παιχνιδιών OLED στα 240 Hz

      Οι Asus, Corsair και LG ανακοίνωσαν νέες, γρήγορες gaming οθόνες OLED θα παρουσιαστούν στην CES 2023 τον Ιανουάριο

    Η CES 2023 σε λίγες μέρες ανοίγει τις πόρτες της και υπάρχει ήδη μια ξεχωριστή κατηγορία για την οποία είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι: οι OLED οθόνες παιχνιδιών στα 240Hz.

    Σε γενικές γραμμές, τα πάνελ OLED μπορούν να επιτύχουν καλύτερη ποιότητα εικόνας και ταχύτερο χρόνο απόκρισης από τα αντίστοιχα LED ή IPS, αλλά ιστορικά δεν είχαν τη δυνατότητα να τις ανταγωνιστούν στην παροχή υψηλών ρυθμών ανανέωσης οθόνης. Υπήρξαν ορισμένες εξαιρέσεις — όπως το Alienware AW3423DW, ένα QD-OLED που τρέχει στα 175 Hz — αλλά τώρα, οι οθόνες παιχνιδιών OLED πέτυχαν επιτέλους τον βέλτιστο ρυθμό ανανέωσης 240 Hz που εκτιμάται από παίκτες που ειδικεύονται σε τίτλους eSports και FPS.

     

    226410_Corsair_Xeneon_Flex_AKrales_0088.webp

     

    Υπάρχουν αρκετές οθόνες OLED 240 Hz (που γνωρίζουμε) που παρουσιάζονται στη CES 2023. Μία από τις πιο καινοτόμες προσφορές είναι το Corsair Xeneon Flex, ένα OLED 45 ιντσών με προσαρμόσιμη καμπυλότητα και τιμή 1.999 $. Τραβώντας την οθόνη από τις ειδικές λαβές, μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των λειτουργιών επίπεδης και καμπύλης οθόνης 800R, καθιστώντας την ιδανική τόσο για εργασία όσο και για παιχνίδι.

    Ο δικτυακός τόπος theverge.com κατάφερε να πάρει μια πρώιμη έκδοση του Corsair Xeneon Flex για ένα πρώιμο review, όπου και τους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο χρήστης κερδίζει τον πολύ σημαντικό μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης 240 Hz και ανάλυση 1440p, παράλληλα με το AMD FreeSync Premium, τη συμβατότητα με Nvidia G-Sync και τον πολύ μικρό χρόνο απόκρισης των 0,03 ms.

     

    226447_LG_UltraGear_OLED_first_look_CFaulkner_0005.webp

     

    Εν τω μεταξύ, η LG θα παρουσιάσει τις ultra wide οθόνες OLED 45 ιντσών και OLED UltraGear 27 ιντσών, οι οποίες είναι ήδη διαθέσιμες για προπαραγγελία και $1.699 και $999 αντίστοιχα. Και οι δύο οθόνες έχουν ρυθμός ανανέωσης 240Hz, σε ανάλυση 1440p και διαθέτουν χρόνο απόκρισης 0,03ms. Η LG Display επιβεβαίωσε επίσης σε δελτίο τύπου ότι αυτά τα πάνελ OLED θα χρησιμοποιηθούν σε premium οθόνες από άλλες μάρκες, όπως η Corsair και η Asus.

     

     

    Μιλώντας για την Asus, γνωρίζουμε επίσης ότι μια νέα οθόνη παιχνιδιών ROG OLED 27 ιντσών θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της CES 2023, αν και οι λεπτομέρειες για αυτό είναι ελάχιστες. Ένα teaser για το ROG Swift OLED PG27AQDM που δημοσιεύτηκε στο Twitter νωρίτερα αυτόν τον μήνα δείχνει ότι και αυτό θα τρέχει στα 240Hz και θα διαθέτει ανάλυση 1440p, αλλά πέρα από αυτά, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την τιμή ή την ημερομηνία κυκλοφορίας.

     

    dough_oled.webp

     

    Η Dough θα χρησιμοποιεί επίσης μια glossy έκδοση του προαναφερθέντος πάνελ OLED LG Display στη δική της οθόνη OLED Spectrum 27" που τρέχει στα 240 Hz με ανάλυση 1440p, αν και δεν έχουμε ακούσει τίποτα σχετικά με την παρουσίασή του στην CES 2023. Εάν σκέφτεστε να την αγοράσετε, οι προπαραγγελίες στις ΗΠΑ ξεκινούν από $649 και η παράδοση αναμένεται γύρω στον Ιούλιο του 2023.

    Εκτός από τον wow factor που έχουν οι παραπάνω ανακοινώσεις, φυσικά υπάρχουν και κάποια "σκοτεινά" σημεία αναφορικά με αυτές τις καινούργιες οθόνες. Και οι δύο οθόνες LG UltraGear OLED δηλώνουν ότι η φωτεινότητά τους θα είναι κατά μέσο όρο μόλις 200 nits και η Corsair Xeneon Flex έχει κατά μέσο όρο 150 nits. Οι οθόνες OLED είναι συνήθως πιο σκοτεινές λόγω των απαιτήσεων ρεύματος, της θερμικής απόδοσης και του κινδύνου υπερθέρμανσης, αλλά αν είστε συνηθισμένοι σε κάτι σαν το Samsung Odyssey G9 (το οποίο έχει τυπική φωτεινότητα 420 nits), τότε αυτές οι οθόνες μπορεί να φαίνονται αρκετά σκοτεινές.

    Η έλλειψη επιλογών για ανάλυση 4K θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει ορισμένους, αν και αξίζει να έχετε κατά νου ότι θα χρειαστείτε έναν εξαιρετικά ισχυρό υπολογιστή για να τρέξετε τους περισσότερους τίτλους σε αυτήν την ανάλυση και να χρησιμοποιήσετε πλήρως τον ρυθμό ανανέωσης 240 Hz. Γενικά, τα 1440p είναι η ανάλυση που προσφέρει εξαιρετική ποιότητα εικόνας χωρίς να θυσιάζει τον ρυθμό ανανέωσης και, κατά συνέπεια, τους ρυθμούς καρέ.

    Η επικείμενη εισαγωγή οθονών OLED 240 Hz στην αγορά θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για όσους θέλουν να αλλάζουν μεταξύ ανταγωνιστικών FPS με γρήγορο ρυθμό και όμορφους τίτλους με απαιτητικά γραφικά. Είναι κρίμα που ορισμένες από τις τιμές που βλέπουμε είναι τόσο υψηλές, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο με τη νέα τεχνολογία. 


    Πηγή
    Φωτογραφία: Cameron Faulkner, Amelia Holowaty Krales / The Verge
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.