Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Επικεφαλής της AMD: Η Nvidia RTX 4090 είναι μια κάρτα γραφικών "πέρα από κάθε κοινή λογική"

      Η AMD φαινόταν να πιστεύει ότι ο κόσμος δεν θα ήθελε μια ακριβή, ενεργοβόρα GPU.

    Για αυτή τη γενιά GPU, η Nvidia ήταν η πρώτη που "έσπασε το ρόδι" με την τολμηρή RTX 4090. Όταν η κάρτα κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2022, εντυπωσίασε τους πάντες με τις επιδόσεις ρεκόρ της. Η AMD δεν είχε ακόμη αποκαλύψει την απάντησή της στη Nvidia, οπότε η εταιρεία είχε το πεδίο. Όταν τελικά έφτασε το λανσάρισμα της AMD, κάποιοι έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι η Team Red δεν είχε καμία απάντηση στη ναυαρχίδα της Nvidia. Η AMD δήλωσε ότι αντί αυτού στόχευε την RTX 4080 σε τιμή και απόδοση. Ένα στέλεχος της AMD ανέφερε επίσημα τον πραγματικό λόγο: Απλά δεν πίστευε ότι μια τέτοια κάρτα ήταν πρακτική.

    Τα νέα για την απροθυμία της AMD να αναμετρηθεί με την Nvidia στο πολύ υψηλό επίπεδο της αγοράς έρχονται κατευθείαν από τα κορυφαία κλιμάκια. Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της AMD David Wang, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το Engineering στο τμήμα Radeon Technology Division, και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Rick Bergman του τμήματος Computing/Graphics Division, μίλησαν για το θέμα αυτό σε μια ιαπωνική έκδοση με την ονομασία IT Media. Το άρθρο είναι μεταφρασμένο από τα ιαπωνικά, αλλά το μήνυμα είναι σαφές: Θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την RTX 4090, αλλά επέλεξε να μην το κάνει. Το thefpsreview μετέφρασε τα σχόλια και φωτίζουν την προσέγγιση της AMD.

    Ο κ. Bergman δήλωσε ευθέως ότι το ευρύ κοινό του PC gaming δεν θα δεχόταν μια ακριβή, ενεργοβόρα GPU:

    "Τεχνικά, είναι δυνατόν να αναπτυχθεί μια GPU με προδιαγραφές που να τους ανταγωνίζονται (Nvidia). Ωστόσο, αν διαθέσετε την GPU που αναπτύχθηκε με αυτόν τον τρόπο στην αγορά ως κάρτα γραφικών με TDP 600W και τιμή αναφοράς 1.600 δολάρια, στους γενικούς οπαδούς του PC gaming θα γίνει αποδεκτή; Αφού το σκεφτήκαμε, κάναμε την επιλογή να μην ακολουθήσουμε μια τέτοια στρατηγική". 

    Ο κ. Bergman φαίνεται να αναφέρεται στις πρώτες φήμες που ήθελαν την Nvidia να στοχεύει στα 600W για την RTX 4090. Η εταιρεία κατέβασε τον αριθμό αυτό στα 450W για την κυκλοφορία--ακόμα μεγάλη αλλά ίδια με την RTX 3090 Ti. Επομένως, είναι εκπληκτικά χαμηλός, δεδομένου ότι η κάρτα είναι σημαντικά πιο ισχυρή από τον προκάτοχό της. Είπε επίσης ότι η στρατηγική της εταιρείας ήταν να κυκλοφορήσει μια κάρτα που θα γινόταν αποδεκτή ως mainstream και δεν θα απαιτούσε πρόσθετες αναβαθμίσεις. "Η GPU Radeon RX 7900XTX με βάση το RDNA 3 που κυκλοφόρησε αυτή τη φορά είναι στα 999 δολάρια- αυτή φαίνεται να είναι η ανώτερη τιμή που υποθέτουν οι high-end χρήστες μεταξύ των γενικών οπαδών του PC gaming", δήλωσε.

    "Παίρνουμε αυτή τη στρατηγική για να την προσαρμόσουμε στην mainstream υποδομή που χρησιμοποιούν οι σημερινοί οπαδοί του PC gaming", πρόσθεσε ο Bergman. "Ταυτόχρονα με την επιδίωξη υψηλών επιδόσεων, μπορεί να μετακινηθεί με μια υπάρχουσα μονάδα τροφοδοσίας "κοινής λογικής". Μπορεί να γίνει με ψύξη 'κοινής λογικής' στο κουτί του υπολογιστή- μπορεί να εγκατασταθεί ακόμα και αν δεν χρειάζεστε ένα εξαιρετικά μεγάλο κουτί."

    Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προσέγγιση της Nvidia που δεν έχει όρια. Στο πολύ υψηλό άκρο της αγοράς, οι άνθρωποι θα αναβαθμίσουν το τροφοδοτικό τους και το κουτί τους για να κάνουν μια τερατώδη GPU να χωρέσει μέσα, αν χρειαστεί. Είμαστε σίγουροι ότι πολλοί το έκαναν. Όταν η AMD κυκλοφόρησε τις κάρτες Radeon RX 7900, χρησιμοποίησε τα παλαιότερα (και τρέχοντα) καλώδια τροφοδοσίας PCIe. Όχι μόνο αυτό, αλλά απαιτούσαν μόνο δύο καλώδια 8 ακίδων, κάτι που προκάλεσε έκπληξη. Η Nvidia είχε στραφεί στο νεότερο καλώδιο ATX 3.0 12VHPWR, το οποίο έλιωνε και προκαλούσε αντιδράσεις εκείνη την εποχή. Η RTX 4090 της απαιτούσε τέσσερα καλώδια 8 ακίδων, οπότε η διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας ήταν αρκετά εμφανής.

    Ο χρόνος θα δείξει αν η AMD παραπάτησε με την απόφασή της, αλλά έδωσε στην Nvidia ένα άνοιγμα για να ισχυριστεί ότι έχει την ισχυρότερη GPU στον κόσμο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ στην οικοδόμηση του mindshare μεταξύ των gamers. Δεν το χρειάζεται, καθώς κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην αγορά GPU. Παρόλα αυτά, ενισχύει σίγουρα αυτή την αντίληψη στο μυαλό των gamers.

    Το άρθρο σημειώνει επίσης ότι η AMD ανταγωνίζεται πολύ σκληρά την Intel στο υψηλό επίπεδο της αγοράς CPU και αυτή τη στιγμή προσφέρει μια CPU Ryzen 9 7950X3D αξίας 699 δολαρίων, την πιο ακριβή καταναλωτική CPU που διατίθεται. Ίσως για το RDNA4, να επανεκτιμήσει αυτή τη στρατηγική, καθώς υπάρχει αγορά για πολύ ακριβές GPU, όχι ότι το ενθαρρύνουμε απαραίτητα.


    Πηγή
    Φωτογραφία: NVidia
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.