Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η κεραμική αποθήκευση της Cerabyte είναι έτοιμη να εγκαινιάσει την "εποχή των Yottabyte"

      Ο οδικός χάρτης της εταιρείας περιλαμβάνει "CeraTapes" που διαθέτουν πυκνότητες TB/cm2.

    Μια νεοσύστατη επιχείρηση τεχνολογίας έχει προβάλει εντυπωσιακούς ισχυρισμούς για την καινοτόμο αποθήκευση με βάση κεραμικά νανοστρώματα. Η Cerabyte ισχυρίζεται ότι θα διαταράξει την αγορά αποθήκευσης αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων μειώνοντας το TCO αποθήκευσης στο κέντρο δεδομένων κατά 75%. Πιο συγκεκριμένα, οι οδικοί χάρτες της, σκιαγραφούν τις κασέτες CeraMemory (2025-30) που αποθηκεύουν μεταξύ 10 PB και 100 PB, και την CeraTape (2030-35) με χωρητικότητα έως και 1 EB ανά ταινία. Σύμφωνα με τη νεοσύστατη εταιρεία, αυτές οι νέες μορφές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τα παραδείγματα πυκνότητας, απόδοσης και πρόσβασης, καθώς και τις απαιτήσεις κόστους και βιωσιμότητας των κέντρων δεδομένων.

     


    Η Cerabyte, μια γερμανική startup εταιρεία αποθήκευσης, δημοσίευσε μια περίληψη από την επερχόμενη παρουσίασή της στο 2023 Storage Developer Conference στο Fremont της Καλιφόρνια. Εδώ, για πρώτη φορά, θα περιγράψει λεπτομερώς πώς θα παρουσιάσει το CeraMemory με ανόργανα νανοστρώματα, χρησιμοποιώντας κεραμικά πάχους 50-100 ατόμων για την αποθήκευση πληροφοριών. Η κλιμάκωση της κεραμικής τεχνολογίας αποθήκευσης δεδομένων από τα 100nm σε μεγέθη bit των 3nm θα κλιμακώσει την αντίστοιχη πυκνότητα δεδομένων από GB/cm2 σε μονάδες που μετριούνται σε TB/cm2, εκτιμά η Cerabyte.

     

    Για την εγγραφή δεδομένων στο CeraMemory, η Cerabyte αναφέρει ότι μια δέσμη λέιζερ ή μια δέσμη σωματιδίων δομεί πίνακες δεδομένων παρόμοιους με τους κώδικες QR. Η ανάγνωση των δεδομένων μπορεί να γίνει με εξοπλισμό που χρησιμοποιεί τεχνικές μικροσκοπικής απεικόνισης υψηλής ανάλυσης ή μικροσκοπία δέσμης ηλεκτρονίων. Αρχικά, δεν θα υπάρχει ανάγκη για δέσμες σωματιδίων/ηλεκτρονική μικροσκοπία, καθώς αυτές οι τεχνολογίες θα απαιτηθούν μόνο αργότερα στους χάρτες πορείας στις υψηλότερες πυκνότητες.

     

    Έτσι, οι χωρητικότητες φαίνονται εντυπωσιακές, αλλά τι γίνεται με τις επιδόσεις; Στην περίληψή της από την παρουσίαση "Ceramic Nano Memory - Data Storage for the Yottabyte Era", η Cerabyte αναφέρει ότι η τεχνολογία της μπορεί να διαβάζει και να γράφει δεδομένα σε ταχύτητες κατηγορίας GB/s. Αυτές οι τεχνολογίες ανάγνωσης/εγγραφής είναι "χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας", σύμφωνα με τη νεοσύστατη εταιρεία αποθήκευσης.

     

    BqpDSZBu5SJdHyjdU4bWSh-970-80.jpg

     

    Μια άλλη φαινομενικά εξαιρετική εγγενής ιδιότητα της κεραμικής αποθήκευσης είναι η διαφημιζόμενη ανθεκτικότητα και μακροζωία των μέσων. Στον ιστότοπό της, η Cerabyte αναφέρει ότι τα μέσα της μπορούν να διαρκέσουν "5.000+ χρόνια" και ότι τα αποθηκευμένα δεδομένα μπορούν να εξασφαλίσουν "ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών από -273°C (-460°F) έως 300°C (570°F)". Έχουμε χρησιμοποιήσει εισαγωγικά εδώ, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά στοιχεία. Επιπλέον, καυχιέται ότι το CeraMemory είναι ανθεκτικό σε διαβρωτικά, όξινα, ραδιενεργά περιβάλλοντα και διαταραχές από ηλεκτρομαγνητικό παλμό.

     


    Το Blocks and Files έχει κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις δύο μορφές αποθήκευσης που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η πρώτη λύση Cerabyte, το CeraMemory, θα διατίθεται ως κασέτα που θα περιέχει φύλλα με κεραμικές επιστρώσεις. Αν κοιτάξετε προσεκτικά τα αποθηκευμένα δεδομένα, θα μοιάζουν με "οιονεί διάτρητες κάρτες σε νανοκλίμακα". Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας άλλος τρόπος για να περιγράψετε έναν μικροσκοπικό κωδικό QR.

     

    Εν τω μεταξύ, η CeraTape (2030-35) προδίδει τον τύπο του μέσου αποθήκευσης στο όνομά της. Αυτές οι ταινίες δεδομένων θα έχουν υπόστρωμα πάχους 5 μm με κεραμική επίστρωση πάχους 10 nm. Η άφιξη αυτών των πολυστρωματικών ταινιών θα οδηγήσει σε πυκνότητες κλίμακας TB/cm2.

     

    nc9CPacaKK579X23zcBQMh-970-80.jpg


    Η Cerabyte δηλώνει ότι συνεργάζεται στενά με σημαντικούς παίκτες σε συναφείς τεχνολογικούς/κατασκευαστικούς τομείς. Η παρουσίασή της στο 2023 Storage Developer Conference, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18 και 21 Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι θα είναι μια από αυτές που θα πρέπει να παρακολουθήσετε.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Cerabyte
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.