Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η AMD δημοσιεύει μικτά αποτελέσματα για το 2023 και παράλληλα ανακοινώνει ότι έχει προπαραγγελίες για 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις AI GPUs της

      Τα αποτελέσματα της AMD πλήττονται από την επιβράδυνση της ζήτησης για hardware πελατών και παιχνιδιών.

    Η Advanced Micro Devices (AMD) ανακοίνωσε την Τρίτη μικτά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο και το οικονομικό έτος 2023. Ο τομέας των κέντρων δεδομένων της εταιρείας σημείωσε ρεκόρ εσόδων, αλλά οι τομείς των πελατών, των ενσωματωμένων συστημάτων και των παιχνιδιών σημείωσαν πτώση. Η AMD παρείχε επίσης χαμηλότερες από τις αναμενόμενες προοπτικές για το πρώτο τρίμηνο του 2024.  

     

    Μια ενδιαφέρουσα πτυχή εδώ είναι ότι η εταιρεία αναμένει να πουλήσει AI GPUs της σειράς MI300 αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, αν και λέει ότι δεν θα είναι περιορισμένη η προσφορά, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι η ζήτηση για τη νέα GPU είναι τουλάχιστον κάπως περιορισμένη καθώς αυξάνεται - η Nvidia, της οποίας οι AI GPUs βρίσκονται σε συνεχή έλλειψη λόγω της απίστευτης ζήτησης, λέγεται ότι έχει χρόνο αναμονής 52 εβδομάδων για μια νέα GPU, οπότε πολλοί θα περίμεναν ότι η AMD θα είχε παρόμοιο πρόβλημα. Ανεξάρτητα από αυτό, η AMD αναφέρει ότι οι πωλήσεις της MI300 βρίσκονται σε ρυθμό που θα είναι η ταχύτερη ράμπα εσόδων από οποιοδήποτε προϊόν στην ιστορία της εταιρείας, καθώς αύξησε τις προβλεπόμενες πωλήσεις της από την προηγούμενη εκτίμηση των 2 δισ. δολαρίων στα 3,5 δισ. δολάρια.

     

    Ο τομέας Data Center της AMD ήταν το φωτεινό σημείο της εταιρείας το 2023. Η επιχειρηματική μονάδα πραγματοποίησε έσοδα ύψους 2,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 38% σε ετήσια βάση. Αυτό ήταν το καλύτερο τριμηνιαίο αποτέλεσμα για την επιχείρηση κέντρων δεδομένων της AMD που έχει σημειώσει ποτέ. Για το έτος, η επιχειρηματική μονάδα κέρδισε 6,496 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η AMD απέδωσε την αύξηση στην ισχυρή ζήτηση για τους επεξεργαστές EPYC 4ης γενιάς και τις GPU Instinct.

     

    Ο επιχειρηματικός τομέας πελατών της AMD, η οποία πωλεί επεξεργαστές για επιτραπέζιους υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές, είδε μείωση των εσόδων της το 2023. Η επιχειρηματική μονάδα κέρδισε 1,461 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 62% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται στις ισχυρές πωλήσεις των τελευταίων επεξεργαστών της εταιρείας που βασίζονται στη σειρά Ryzen 7000 με βάση τον Zen 4. Για το έτος, η επιχειρηματική μονάδα κέρδισε 4,651 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένη κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η AMD απέδωσε την πτώση στην αδύναμη αγορά των PC.

     

    Ο επιχειρηματικός τομέας gaming hardware της AMD σημείωσε επίσης μείωση των εσόδων της το 2023. Η επιχειρηματική μονάδα κέρδισε 1,368 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφειλόταν στη μείωση των πωλήσεων των SoCs για κονσόλες παιχνιδιών. Για το έτος, η επιχειρηματική μονάδα κέρδισε 6,212 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

     

    Ο τομέας ενσωματωμένων συστημάτων της AMD σημείωσε πτώση εσόδων το τέταρτο τρίμηνο, αλλά παρέμεινε κερδοφόρος. Κέρδισε 1,057 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, μειωμένη κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφειλόταν στη μείωση των αποθεμάτων των πελατών. Για το έτος, η επιχειρηματική μονάδα κέρδισε 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

     

    Η AMD παρείχε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες προοπτικές για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η εταιρεία αναμένει ότι τα έσοδα θα κυμανθούν γύρω στα 5,4 δισ. δολάρια ± 300 εκατ. δολάρια. Αυτό περιλαμβάνει αμετάβλητα έσοδα για τον τομέα των κέντρων δεδομένων και διαδοχικές μειώσεις για τους τομείς των πελατών, των ενσωματωμένων συστημάτων και των παιχνιδιών. Η AMD δήλωσε ότι οι προοπτικές είναι συντηρητικές λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού και των μακροοικονομικών αντιξοοτήτων.

     

    Συνολικά, τα αποτελέσματα της AMD το 2023 ήταν μικτά. Η εταιρεία είχε σημαντική ανάπτυξη στον τομέα των κέντρων δεδομένων, αλλά οι άλλοι τομείς της σημείωσαν πτώση. Οι προοπτικές της AMD για το 2024 είναι επίσης μικτές, με ισχυρές προσδοκίες για τον τομέα του κέντρου δεδομένων, αλλά ασθενέστερες προσδοκίες για τους άλλους τομείς.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.