Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η GeForce RTX 4090 δεν μπορεί να χειριστεί την οθόνη Odyssey Neo G9 240Hz της Samsung, περιορίζοντάς την στα 120 Hz

      Η οθόνη χρειάζεται μια κάρτα γραφικών AMD Radeon RX 7000 για να παράγει στα 240 Hz με διπλή ανάλυση 4K.

    Η γιγαντιαία οθόνη 57" Odyssey Neo G9 της Samsung είναι σίγουρα μία από τις πιο αναμενόμενες οθόνες gaming της χρονιάς. Είναι εντυπωσιακό ότι υποστηρίζει ανάλυση ultrawide 7680x2160 με ρυθμό ανανέωσης 240 Hz. Φαίνεται όμως ότι η οθόνη των ονείρων του gamer δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μία από τις πιο αποδοτικές κάρτες γραφικών gaming στον κόσμο, δηλαδή την Nvidia GeForce RTX 4090. Είτε χρησιμοποιείται η σύνδεση DisplayPort 2.1 είτε HDMI 2.1, κάποιος περιορισμός φαίνεται να υπάρχει, όπως αποκάλυψε το review της οθόνης από το QuasarZone.

     

    Ένας περίεργος περιορισμός

     

    Προς το παρόν, οι μόνες κάρτες γραφικών που μπορούν να χειριστούν μια ανάλυση 7680x2160 σε ρυθμό ανανέωσης 240 Hz με την κυρτή οθόνη 57 ιντσών Odyssey Neo G9 της Samsung είναι η σειρά Radeon RX 7000 της AMD που υποστηρίζει DisplayPort 2.1 με UHBR 13.5 (και προσφέρει εύρος ζώνης 54 Gbit/s). Εν τω μεταξύ, το review από τo QuasarZone δείχνει ότι οι κάρτες γραφικών Radeon RX 7000-series της AMD μπορούν επίσης να υποστηρίξουν 7680x2160 στα 240 Hz χρησιμοποιώντας HDMI 2.1 όταν χρησιμοποιούνται με κατάλληλο καλώδιο 48G. Αντίθετα, ούτε οι GPUs GeForce RTX 40-series της Nvidia ούτε οι GPUs Arc A700-series της Intel θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αυτή την ανάλυση σε αυτό το ρυθμό ανανέωσης χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε είδος σύνδεσης, σύμφωνα με το QuasarZone.

     

    Ένας τέτοιος περιορισμός είναι πολύ περίεργος και οι λόγοι του είναι άγνωστοι. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρχουν περιορισμοί στους αγωγούς απεικόνισης των GPU της Intel και της Nvidia ή ορισμένοι περιορισμοί στο υλικολογισμικό ή στο λογισμικό.

     

    Πιθανές αιτίες

     

    Η κυρτή οθόνη 57 ιντσών Odyssey Neo G9 της Samsung είναι ουσιαστικά δύο οθόνες 4K 240 Hz κολλημένες μεταξύ τους. Η μεταφορά μιας μη συμπιεσμένης ροής 4K με 10 bit ανά χρώμα στα 240 Hz απαιτεί 54,84 Gbit/s εύρους ζώνης άρα η μεταφορά δύο τέτοιων ροών απαιτεί 109,68 Gbit/s εύρους ζώνης. Το υψηλότερο εύρος ζώνης που μπορεί να λάβει κανείς σήμερα από μια σύνδεση μίας οθόνης είναι 77,37 Gbit/s (χρησιμοποιώντας DisplayPort 2.1 με UHBR 20) ή 48 Gbit/s (χρησιμοποιώντας HDMI 2.1), επομένως, όποια σύνδεση και αν χρησιμοποιηθεί, απαιτείται η τεχνολογία Display Stream Compression (DSC).

     

    Η DSC μπορεί να συμπιέσει οποιαδήποτε εικόνα σε 8 bits ανά pixel (bpp) χωρίς αντιληπτική απώλεια στην ποιότητα της εικόνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λόγο συμπίεσης 3:1 για μια εικόνα 24 bpp ή λόγο συμπίεσης 3,75X για μια εικόνα 30 bpp, σύμφωνα με την Rambus. Η ακριβής αναλογία συμπίεσης που επιτυγχάνεται μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το περιεχόμενο: για οπτικά πολύπλοκα τμήματα, το DSC μπορεί να χρησιμοποιήσει χαμηλότερη αναλογία συμπίεσης, ενώ, για απλούστερα τμήματα, μπορεί να συμπιέσει πιο επιθετικά. Εν τω μεταξύ, το 3:1 είναι μια λογική αναμενόμενη αναλογία συμπίεσης. Με ενεργοποιημένο το DSC, το Odyssey Neo G9 της Samsung χρειάζεται θεωρητικά μόνο 36,56 Gbit/s και τα 48 Gbit/s που παρέχονται από το HDMI 2.1 θα πρέπει να επαρκούν.

     

    Αλλά ίσως να μην είναι τόσο εύκολο. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία συμπίεσης, το μη συμπιεσμένο καρέ βίντεο χωρίζεται πρώτα σε τμήματα ή φέτες σταθερού μεγέθους. Μία από τις παραμέτρους διαμόρφωσης στο DSC είναι το πλάτος φέτας. Σε συνδυασμό με τη συνολική ανάλυση, αυτή η παράμετρος θα καθορίσει σε πόσες φέτες χωρίζεται ένα καρέ. Ενώ το ίδιο το DSC είναι ευέλικτο, η υλοποίηση του DSC σε συγκεκριμένο υλικό ή λογισμικό μπορεί να είναι βελτιστοποιημένη για δημοφιλείς αναλύσεις, όπως 1080p, 1440p και 4K, και μπορεί να μην είναι βελτιστοποιημένη για διπλή ανάλυση 4K. Εάν μια συγκεκριμένη ανάλυση οδηγεί σε έναν άβολο ή μη βέλτιστο αριθμό φετών, μπορεί να είναι λιγότερο αποδοτική ή δυνητικά προβληματική για ορισμένες υλοποιήσεις. Το υλικό συχνά επεξεργάζεται πολλές φέτες παράλληλα, απαιτώντας πολλαπλές σωληνώσεις DSC. Εάν ο αριθμός των σωληνώσεων δεν είναι αρκετός για μια συγκεκριμένη υλοποίηση DSC για μια συγκεκριμένη ανάλυση, ενδέχεται να προκύψει πρόβλημα.

     

    Προς το παρόν, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε γιατί οι σύγχρονες GPU δεν μπορούν να χειριστούν σωστά την κυρτή οθόνη 57 ιντσών Odyssey Neo G9 της Samsung και αν μπορεί να διορθωθεί με ενημερώσεις λογισμικού και firmware. Αν τα ευρήματα της QuasarZone είναι σωστά, αυτή η οθόνη μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με τις τελευταίες κάρτες γραφικών της AMD Radeon RX 7000-series.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Samsung
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.