Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Nvidia βασιλεύει στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά η AMD και η Intel διεκδικούν μερίδιο σε αυτή

      Η εταιρεία αναμένεται να κερδίσει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της.

    Η μετοχή της Nvidia βρίσκεται σε ανοδική πορεία τον τελευταίο καιρό, τροφοδοτούμενη από την αυξανόμενη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη (AI). Οι GPUs της για κέντρα δεδομένων, που θεωρούνται το χρυσό πρότυπο του κλάδου, έχουν μεγάλη ζήτηση, οδηγώντας σε παγκόσμια έλλειψη και ωθώντας την εταιρεία να κατακτήσει το εντυπωσιακό μερίδιο αγοράς του 98%, σύμφωνα με τους αναλυτές της Wells Fargo.

     

     

    Αυτή η κυριαρχία μεταφράζεται σε τεράστιες δυνατότητες εσόδων, με τις προβλέψεις να τοποθετούν τα κέρδη της Nvidia από τις GPU για κέντρα δεδομένων μεταξύ 37 και 45,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα έτη 2023 και 2024. Μόλις το 2023, η εταιρεία ανέφερε αύξηση 279% σε ετήσια βάση στα έσοδα των κέντρων δεδομένων, υπογραμμίζοντας την εκρηκτική ανάπτυξη του τομέα αυτού.

     

    Ενώ η Nvidia φαίνεται ασταμάτητη, οι αντίπαλοι "ακονίζουν" τις λεπίδες τους. Η AMD προβλέπεται να μειώσει το μερίδιο του γίγαντα, μειώνοντάς το ενδεχομένως στο 94-96% το 2024. Τα επερχόμενα προϊόντα της Instinct και η πρόσφατη παραγγελία ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον επιταχυντή AI MI300 δείχνουν πιθανά κέρδη. Ωστόσο, η Wells Fargo εκτιμά ότι τα έσοδα της AMD από GPU για κέντρα δεδομένων θα είναι ένα κλάσμα μόνο των εσόδων της Nvidia, που θα κυμαίνονται από 461 εκατομμύρια δολάρια έως 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

     

    Η Intel, παρά τους ισχυρισμούς του CEO Pat Gelsinger περί ανταγωνιστικότητας με τους επερχόμενους επιταχυντές Gaudi 3, παραμένει στη τρίτη θέση. Τα καθιερωμένα οικοσυστήματα λογισμικού που περιβάλλουν τις GPUs της Nvidia και της AMD αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την Intel στην προσπάθειά της να αποκτήσει μερίδιο αγοράς.

     

    Κοιτάζοντας μπροστά, το 2024 είναι έτοιμο να είναι το έτος του AI PC, και η Nvidia βρίσκεται σε εξαιρετική θέση για να επωφεληθεί. Η αναμενόμενη κυκλοφορία της GPU Blackwell αργότερα φέτος αναμένεται να εδραιώσει περαιτέρω την κυριαρχία της. Ωστόσο, ένα πιθανό εμπόδιο έγκειται στους περιορισμούς της συσκευασίας των επεξεργαστών. Η τρέχουσα παραγωγική ικανότητα CoWoS της TSMC δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τόσο της Nvidia όσο και της AMD, εμποδίζοντας ενδεχομένως την κυκλοφορία των προϊόντων τους. Ενώ η TSMC έχει επενδύσει 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση της παραγωγής CoWoS, η λύση δεν θα είναι διαθέσιμη μέχρι αργότερα μέσα στο έτος.

     

    Αυτή η κούρσα εξοπλισμών AI θερμαίνεται, και ενώ η Nvidia βρίσκεται επί του παρόντος στο θρόνο, η AMD και η Intel κάνουν στρατηγικές κινήσεις για να αμφισβητήσουν τη βασιλεία της. Το επόμενο έτος υπόσχεται να είναι ένα συναρπαστικό πεδίο μάχης για την κυριαρχία των GPU στο κέντρο δεδομένων, με την καινοτομία και την αύξηση του μεριδίου αγοράς να βρίσκονται στο επίκεντρο.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Nvidia
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.