Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η TSMC θα χρεώνει έως και 30% περισσότερο για τα τσιπ που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

      Η TSMC είναι έτοιμη να παράγει τσιπ στις ΗΠΑ, αλλά οι Αμερικανοί πελάτες της είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον;

    Η TSMC έχει διαμαρτυρηθεί αρκετές φορές ότι η κατασκευή εργοστασίων εκτός Ταϊβάν είναι σημαντικά ακριβότερη από την κατασκευή εργοστασίων στην πατρίδα της. Όπως αποδεικνύεται, η εταιρία ετοιμάζεται να μετακυλήσει αυτό το επιπλέον κόστος στους πελάτες της - που σημαίνει ότι οι πελάτες στις ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώνουν έως και 30% περισσότερο για τα τσιπ που κατασκευάζονται στην Αμερική από ό,τι για τα τσιπ που κατασκευάζονται στην Ταϊβάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του DigiTimes.

     

    Η TSMC έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τους πελάτες σχετικά με τις παραγγελίες και τις τιμές για τα δύο υπερπόντια εργοστάσια, τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν την εμπορική παραγωγή στα τέλη του 2024. Οι γνώστες της βιομηχανίας πιστεύουν ότι οι τιμές των τσιπ που παράγονται στις τεχνολογίες διεργασίας N4 και N5 της TSMC στις ΗΠΑ θα είναι 20% - 30% υψηλότερες από εκείνες της Ταϊβάν, ενώ τα τσιπ παλαιότερης διεργασίας που παράγονται στις εγκαταστάσεις Kumamoto της Ιαπωνίας στους κόμβους N28/N22 καθώς και N16/N12 μπορεί να κοστίζουν 10% - 15% περισσότερο από παρόμοια τσιπ που κατασκευάζονται στην Ταϊβάν. Ενώ οι Αμερικανοί σχεδιαστές τσιπ σίγουρα δεν θα εκτιμήσουν το υψηλότερο κόστος για την παραγωγή τσιπ στις ΗΠΑ, είναι πιθανό να κατασκευάσουν τσιπ που απευθύνονται σε κυβερνητικές - και λιγότερο ευαίσθητες στις τιμές εφαρμογές - στην Αριζόνα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι σε θέση να μετακυλήσουν αυτό το επιπλέον κόστος στους πελάτες τους χωρίς να διακινδυνεύσουν την ανταγωνιστική τους θέση.

     

    Δεδομένου του υψηλού κόστους κατασκευής και λειτουργίας των εργοστασίων στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, η TSMC θα μετακυλήσει αυτά τα επιπλέον έξοδα στους πελάτες για να διατηρήσει τον στόχο της για μικτό περιθώριο κέρδους 53%. Οι διαπραγματεύσεις της TSMC με τους Ιάπωνες πελάτες κύλησαν ομαλά, κυρίως λόγω της σημαντικής οικονομικής υποστήριξης από την τοπική κυβέρνηση για την εγκατάσταση στο Κουμαμότο. Ωστόσο, πολλοί πελάτες στις ΗΠΑ συνεχίζουν να διαπραγματεύονται τις τιμές με την TSMC. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι από αυτούς σκέφτονται να μεταφέρουν ορισμένες παραγγελίες στη Samsung Foundry για να είναι πιο ευέλικτοι όσον αφορά το κόστος τους. Για παράδειγμα, η AMD και η Qualcomm φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο της Samsung Foundry, ενώ η Nvidia μπορεί να στραφεί στην Intel Foundry Services για να κατασκευάσει τσιπ σε μία από τις τεχνολογίες της που βασίζονται σε τρανζίστορ με πύλες, όπως τα 18A και 20A της Intel. Παρά τις φήμες αυτές, η TSMC παραμένει προσηλωμένη στην αρχή της αύξησης και όχι μείωσης των εισαγωγικών foundry λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα σχέδια των τσιπ γίνονται όλο και πιο δαπανηρά, θα είναι προβληματικό για την AMD, την Qualcomm και τη Nvidia να υιοθετήσουν μια στρατηγική διπλής πηγής και να κατασκευάζουν παρόμοια τσιπ τόσο στην TSMC όσο και στη Samsung Foundry ή στην Intel. Ως εκ τούτου, το εργοστάσιο της TSMC θα αξιοποιηθεί πλήρως, ακόμη και αν οι αντίπαλοί της λάβουν κάποιες παραγγελίες από τους πιστούς πελάτες της.

     

    Εν τω μεταξύ, η TSMC φέρεται να έχει διατηρήσει έκπτωση 20% - 30% για την Apple, τον μεγαλύτερο πελάτη της, που συμβάλλει στο 25% των εσόδων της. Αυτό αποδίδεται στη στενή συνεργασία τους για την προώθηση της μετάβασης στη διαδικασία και την τεχνολογική επανάσταση, καθώς η Apple τείνει να είναι η πρώτη που υιοθετεί τους πρωτοποριακούς κόμβους της TSMC και είναι πρόθυμη τόσο να πληρώσει επιπλέον όσο και να αναλάβει πρόσθετους κινδύνους. Δεδομένου ότι οι πληροφορίες προέρχονται από ανεπίσημη πηγή, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη με επιφύλαξη. Επιπλέον, οι πραγματικοί όροι παραγωγής είναι εμπιστευτικοί, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και διαφέρουν από πελάτη σε πελάτη, οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν εικασίες για πιθανές μετατοπίσεις παραγωγής από την TSMC λόγω του κόστους.


    Πηγή
    Φωτογραφία: TSMC
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.