Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Οι υπολογιστές με Alder Lake δεν μπορούν να παίξουν UHD Blu-ray

    Οι επεξεργαστές 12ης γενιάς Alder Lake της Intel έχουν ήδη κερδίσει πολλά εύσημα, καθώς βρίσκονται άνετα στη λίστα με τις καλύτερες CPU. Δυστυχώς, όμως, η Intel δίνει και παίρνει. Ενώ κάποιο κοινό είναι δυσαρεστημένο για τις απενεργοποιημένες επεκτάσεις AVX-512, ίσως ένα πιο σημαντικό τμήμα των χρηστών PC θα ενοχληθεί από την κατάργηση των επεκτάσεων Intel Software Guard Extensions (SGX).

     

    Το SGX έχει μεγάλο ιστορικό

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την απενεργοποιημένη SGX, όπως αναφέρει το Heise.de, είναι ότι το αυστηρό DRM που καθορίζεται από την Blu-ray Disc Association ελέγχει την SGX και τη χρησιμοποιεί για να αποτρέψει την υποκλοπή των ροών βίντεο στους δίσκους. Φυσικά, αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για όσους θέλουν να αναβαθμίσουν, για παράδειγμα, από έναν παλαιότερο υπολογιστή HTPC σε έναν που ενσωματώνει έναν από τους νεότερους επεξεργαστές της Intel.

     

    6xpiBZGAxNe5MukW7ZaaXC-970-80.jpg

     

    Οι Ultra HD Blu-ray με ανάλυση 4K (3840 x 2160 pixels) απαιτούν υπολογιστές με CPU που διαθέτει SGX, ως μέρος της αλυσίδας εμπιστοσύνης, εκτός από την προστασία ψηφιακού περιεχομένου υψηλού εύρους ζώνης (High-Bandwidth Digital Content Protection- HDCP) 2.2 από HDMI 2.0 και την προστασία αντιγραφής Advanced Access Content System (AACS) 2.0.

    Πριν συνεχίσουμε, αξίζει να αναφέρουμε ότι για τους καθημερινούς χρήστες PC που δεν διαθέτουν μονάδα UHD Blu-ray ή δεν ενδιαφέρονται για την αναπαραγωγή τέτοιων μέσων, το SGX έχει βεβαρημένο ιστορικό και η κατάργησή του είναι μάλλον ευλογία. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια/μήνες, και κατά ειρωνικό τρόπο, πολλές επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού χρησιμοποίησαν ελαττώματα στην υλοποίηση του SGX ως φορείς για να παραβιάσουν συστήματα PC με επεξεργαστές που διαθέτουν αυτή την επέκταση ασφαλείας. Για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτές τις επιθέσεις που σχετίζονται με το SGX, ανατρέξτε στις εκθέσεις του Tomshardware.com σχετικά με τα Plunder VoltLVISmashExCache Out, και ForeShadow.

     

    QwphVAnUk5gyB4ZN9waFPC-970-80.jpg.webp

     

    Το SGX αποσύρθηκε αρχικά στην 11η γενιά
    Οι ενθουσιώδεις παρατηρητές υπολογιστών θα γνωρίζουν ότι οι υπολογιστές με επεξεργαστές Rocket Lake Core 11ης γενιάς αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα με την υποτίμηση του SGX. Ωστόσο, θα ήταν εύκολο να χάσετε τις αναφορές σχετικά με την απόσυρση του SGX στον Rocket Lake αν δεν επιθυμούσατε να αναβαθμίσετε εκείνη τη στιγμή, οπότε νομίζουμε ότι αξίζει να τονίσουμε ότι αυτό το χαρακτηριστικό λείπει και πάλι.

     

    Όσοι χρησιμοποιούν HTPCs για UHD Blu-rays θα πρέπει να παραμείνουν στους επεξεργαστές πυρήνων 7ης, 8ης, 9ης και 10ης γενιάς της Intel προς το παρόν
    Με τη διαρροή και την ευάλωτη φύση του SGX που περιγράφηκε παραπάνω, δεν φαίνεται πιθανό να επιστρέψει. Έτσι, ίσως αναρωτιέστε τι θα μπορούν να κάνουν οι λάτρεις των UHD Blu-ray όταν οι παλαιότεροι συμβατοί υπολογιστές τους αρχίσουν να δείχνουν την ηλικία τους. Οι επεξεργαστές Core 7ης, 8ης, 9ης και 10ης γενιάς της Intel λειτουργούν με UHD Blu-ray στα Windows 10. Ακόμα κι έτσι, θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τις προδιαγραφές, καθώς τα προβλήματα που εμπόδιζαν τους επεξεργαστές 6ης γενιάς Core να λειτουργούν με ενεργοποιημένο το SGX συνέχισαν να προκαλούν προβλήματα με τους επεξεργαστές και τις μητρικές κάρτες 7ης γενιάς Core.

    Δεν υπάρχει μόνο ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα υλικού για τους σύγχρονους υπολογιστές bRocket και Alder Lake που προσπαθούν να αναπαράγουν UHD Blu-ray. Η CyberLink, ειδικός στην επεξεργασία και αναπαραγωγή βίντεο, συνιστά στους κατόχους αυτών των βιβλιοθηκών δίσκων να αποφύγουν τα Windows 11 και να παραμείνουν στα Windows 10 για να αποφύγουν προβλήματα με τα προγράμματα οδήγησης. Σύμφωνα με τη Microsoft, τα Windows 10 θα χάσουν την υποστήριξή τους μετά τον Οκτώβριο του 2025.

    Με τους δίσκους UHD Blu-ray να εξακολουθούν να έχουν ζήτηση από τους λάτρεις των ταινιών και να παράγονται από τα στούντιο, φαίνεται ότι η χρήση των PC για την προβολή αυτού του περιεχομένου θα παγώσει. Αν έχετε πρόβλημα με το συμβατό HTPC σας, ίσως αναζητήσετε στην αγορά μεταχειρισμένων. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι για το καλό των συλλεκτών που προτιμούν την αναπαραγωγή μέσω PC, η Blu-ray Disc Association θα συνεργαστεί με σημαντικούς φορείς της βιομηχανίας PC για να καταστεί δυνατή κάποια άλλη λύση υλικού. Προς το παρόν, μια τέτοια συνεργασία, για τα συστήματα PC να αναπαράγουν το περιεχόμενο που βασίζεται σε δίσκους UHD Blu-ray σε σύγχρονο υλικό, δεν φαίνεται στον κοντινό ορίζοντα. Φυσικά, αν οι δρόμοι για τα PC κλείσουν, θα μπορούσε κανείς να στραφεί σε μια ειδική συσκευή αναπαραγωγής ή σε μια σύγχρονη κονσόλα παιχνιδιών για την κατανάλωση UHD Blu-ray.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Daniel Krason/Shutterstock
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.