Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Οι CPU της Intel βλέπουν μικρή απώλεια επιδόσεων με τις νέες διορθώσεις ασφαλείας - Οι πυρήνες E και τα τσιπ Atom δεν επηρεάζονται σημαντικά από την ευπάθεια RFDS

      Βέβαια δεν είναι και το τέλος του κόσμου για τις CPU της Intel με πυρήνες Atom ή E-core.

    Πρόσφατες δοκιμές που διεξήχθησαν από το Phoronix αποκάλυψαν ότι οι επεξεργαστές Intel που είναι εξοπλισμένοι με πυρήνες Atom, οι οποίοι φημίζονται για τις επιδόσεις τους στα παιχνίδια, ενδέχεται να παρουσιάσουν μια μικρή μείωση των επιδόσεων κατά την εφαρμογή μέτρων ενάντια στην πρόσφατα αποκαλυφθείσα ευπάθεια ασφαλείας Register File Data Sampling (RFDS). Αυτή η ευπάθεια, που εντοπίστηκε από την Intel, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στους επιτιθέμενους να αποκτήσουν έμμεση πρόσβαση στους καταχωρητές της CPU και σε ευαίσθητα δεδομένα. Ενώ οι επιπτώσεις του RFDS είναι λιγότερο σοβαρές σε σύγκριση με ευπάθειες όπως το Meltdown και το Downfall, επηρεάζει συγκεκριμένα πυρήνες CPU Atom, συμπεριλαμβανομένων των πυρήνων E σε CPU υβριδικής αρχιτεκτονικής, όπως αυτές που βρίσκονται στα τσιπ 12th Gen Alder Lake και Series 1 Meteor Lake.

     

    Σε απάντηση στην απειλή RFDS, η Intel ξεκίνησε γρήγορα προσπάθειες για την αποτροπή της, διαθέτοντας διορθώσεις σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος και σε ενημερώσεις μικροκώδικα. Το Phoronix διεξήγαγε εκτεταμένες δοκιμές επιδόσεων σε έναν Core i9-14900K σε διάφορα φορτία εργασίας στο Linux, που περιλάμβαναν 46 μεμονωμένα benchmarks. Παρόλο που δεν δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τον μέσο αντίκτυπο στις επιδόσεις, η ανάλυση του Phoronix υποδηλώνει συνολική πτώση των επιδόσεων κατά περίπου 5%, ενώ σε ορισμένες δοκιμές παρατηρήθηκε πτώση έως και 10%. Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι φόρτοι εργασίας παρουσίασαν αμελητέες αλλαγές στις επιδόσεις, υποδεικνύοντας ποικίλες επιπτώσεις σε διάφορες εργασίες.

     

    Παρά την αναγκαιότητα μετριασμού, οι απώλειες επιδόσεων που προκύπτουν από τις επιδιορθώσεις RFDS εμφανίζονται σχετικά ήπιες σε σύγκριση με άλλα patch ευπαθειών ασφαλείας. Για παράδειγμα, το patch των ευπαθειών Downfall μπορεί να οδηγήσει σε πτώση επιδόσεων έως και 39% στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Ο μέτριος αντίκτυπος του patch των RFDS μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στα εγγενή χαρακτηριστικά των πυρήνων E, που χρησιμοποιούνται κυρίως για εργασίες παρασκηνίου και φόρτους εργασίας με πολλά νήματα. Αναμένεται ότι σε σενάρια με ελαφρώς πολυνηματικά και μονονηματικά προγράμματα, το patch του RFDS δεν θα πρέπει να επηρεάσει σημαντικά τις επιδόσεις. Ενώ οι χρήστες του Linux έχουν ήδη λάβει ενημερώσεις μικροκώδικα, οι χρήστες των Windows αναμένεται να λάβουν διορθωμένο μικροκώδικα μέσω μελλοντικών ενημερώσεων των Windows, υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας σε διάφορα λειτουργικά συστήματα.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.