Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Οι GPU Nvidia GeForce RTX 50 Blackwell φημολογείται ότι θα κατασκευαστεί στα 3nm και με DisplayPort 2.1

      Η AMD, βέβαια, προσφέρει ήδη το πρότυπο στην τρέχουσα σειρά Radeon RX 7000

    Οι GPU της σειράς Nvidia GeForce RTX 40 είναι ήδη ανάμεσα στις καλύτερες κάρτες γραφικών στην αγορά. Παρ' όλα αυτά, φήμες για την επόμενη γενιά των GPU GeForce RTX 50-series (Blackwell) έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν, ακόμη κι αν δεν είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτή την αναβάθμιση. Ο kopite7kimi, γνωστός για τις διαρροές μυστικών στον τύπο, παρείχε λεπτομέρειες για τον διάδοχο της Ada Lovelace.

     

    Σύμφωνα με τον kopite7kimi, η κάρτα γραφικών της σειράς GeForce RTX 50 αναμένεται να χρησιμοποιεί τη διαδικασία κατασκευής της TSMC στα 3nm. Είναι λογικό, καθώς οι τρέχουσες GPU της σειράς GeForce RTX 40 χρησιμοποιούν τη διαδικασία κατασκευής στα 5nm, οπότε λογικά, το επόμενο βήμα θα είναι στα 3nm. Με τη διαδικασία κατασκευής στα 3nm, η TSMC υπόσχεται αύξηση της απόδοσης έως και 15% σε σύγκριση με τη διαδικασία κατασκευής στα 5nm στο ίδιο επίπεδο ισχύος και αριθμού τρανζίστορ.

     

    Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η διαδικασία κατασκευής στα 3nm μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά έως και 30%. Ωστόσο, η εντυπωσιακή πτυχή της διαδικασίας κατασκευής στα 3nm της TSMC είναι ότι τα μεγέθη των κυκλωμάτων εκτιμώνται να είναι περίπου 42% μικρότερα από τη διαδικασία κατασκευής στα 5nm. Συνεπώς, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν η βελτίωση μεταφράζεται στον επεξεργαστή του Blackwell. Για παράδειγμα, ο AD102, που τροφοδοτεί τη σημαντική GeForce RTX 4090, είναι ένα γιγαντιαίο κύκλωμα με επιφάνεια 609 mm². Το GA102, που χρησιμοποίησε η Nvidia για την προηγούμενη GeForce RTX 3090 Ti, ήταν στη διαδικασία κατασκευής της Samsung στα 8nm και είχε επιφάνεια 628 mm², επομένως το υλικό δεν συρρικνώθηκε πολύ. Αλλά αυτή τη φορά, η Nvidia φαίνεται ότι κολλάει με τη TSMC, καθιστώντας τη μετάβαση από τα 5nm στα 3nm πιο ενδιαφέρουσα.

     

    Οι κάρτες γραφικών της σειράς GeForce RTX 50 αναφέρεται ότι θα υποστηρίζουν το DisplayPort 2.1. Η Nvidia είναι αργά στο παιχνίδι, καθώς η AMD έχει ήδη υιοθετήσει το DisplayPort 2.1 στα προϊόντα της υπάρχουσας σειράς Radeon RX 7000, όπως το Radeon RX 7900 XTX. Οι τρέχουσες κάρτες γραφικών της σειράς GeForce RTX 40 της Nvidia έχουν μόνο τη σύνδεση DisplayPort 1.4a.

     

    Η υλοποίηση της AMD διαφέρει ανάμεσα στην καταναλωτική και επαγγελματική της σειρά. Η σειρά Radeon RX 7000 υποστηρίζει το UHBR13.5, προσφέροντας πρόσβαση σε 54 Gbit/s εύρος ζώνης. Αντίθετα, η σειρά W7000 υποστηρίζει πλήρως το χαρακτηριστικό UHBR20 για 80 Gbit/s μέγιστο εύρος ζώνης. Δυστυχώς, ο kopite7kimi ήταν ασαφής στο σχόλιό του και δεν καθόρισε ποιο πρότυπο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Nvidia για τον Blackwell.

     

    Άλλες φήμες υποστηρίζουν ότι το προϊόν της σειράς GeForce RTX 50 θα υποστηρίζει το διεπαφαίντερφεις PCIe 5.0, που είναι υπερβολικό για τις κάρτες γραφικών της μεσαίας κατηγορίας. Πιθανό είναι ότι το Blackwell θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον συνδέσμο ισχύος 16 ακίδων, αν και πιθανόν θα εξαρτηθεί από την αναθεωρημένη έκδοση 12v-2x6.

     

    Αυτό το πρότυπο 12v-2x6 αναμένεται με αγωνία ως ένας πολύ πιο ασφαλής τρόπος σύνδεσης, καθώς η Nvidia παρέμεινε σχεδόν σιωπηλή σχετικά με το χάος που προκάλεσε το 12VHPWR, εκτός από το γενικό κατηγορώντας τον χρήστη για σφάλμα. Αντίθετα με το συμπέρασμα της Nvidia και μερικών άλλων εταιρειών στον κλάδο, ένας από τους πολλούς επαγγελματίες τεχνικούς επισκευών που λαμβάνουν αρκετές βλαπτικές RTX 4090 τον μήνα εξέφρασε ότι ο κύριος λόγος του προβλήματος είναι ο σύνδεσμος, με τους τρίτους προσαρμογείς να αποτελούν σημαντικό συντελεστή, ενώ τόνισε ότι το σφάλμα του χρήστη είναι μία από τις πιθανότητες, αν όχι η μόνη. Είναι πάντα καλό να σημειώνουμε τέτοιες παρατηρήσεις που καλύπτουν ολόκληρη τη βιομηχανία. Θα εκτιμηθεί αν η Nvidia και άλλοι που υιοθετούν αυτό το πρότυπο επιμείνουν στο πρότυπο ATX 5.0 για τη δημιουργία ασφαλών καλωδίων, επεκτάσεων και προσαρμογέων από τρίτους.

     

    Σε αυτό το στάδιο, τίποτα δεν είναι βέβαιο σχετικά με τις SKU της Blackwell. Φυσικά, υπάρχουν φήμες για περισσότερους πυρήνες ή μνήμη GDDR7 στη σειρά GeForce RTX 50, αλλά σε αυτό το σημείο, καλό είναι να κρατάτε μικρό καλάθι.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.