Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ο νέος μορφότυπος RAM δε πιάνει χώρο και μπορεί να χωρέσει έως και 128 GB μνήμης σε έναν φορητό υπολογιστή έλαβε την έγκριση JEDEC

    To CAMM, ο ολοκαίνουργιος παράγοντας μορφής (form factor) για τη μνήμη RAM φορητών υπολογιστών, έγινε επίσημα πρότυπο JEDEC. Τώρα ονομάζεται επίσημα CAMM2 και η υιοθέτησή της από την JEDEC σημαίνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο στις επόμενες γενιές φορητών υπολογιστών, αντικαθιστώντας τον παλαιότερο παράγοντα μορφής SO-DIMM που χρησιμοποιούνταν για πάνω από δύο δεκαετίες.

     

    Η CAMM ξεκίνησε ως ιδιόκτητη τεχνολογία που εισήγαγε η Dell με το φορητό υπολογιστή Precision 7670. Το κύριο πλεονέκτημα της CAMM έναντι της SO-DIMM είναι το λεπτό προφίλ της, το οποίο σύμφωνα με την Dell είναι 57% λεπτότερο από την SO-DIMM. Η Dell ισχυρίστηκε επίσης ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το φράγμα των 6.400MHz για τη μνήμη DDR5 SO-DIMM και να "κλιμακωθεί σε ολοένα και υψηλότερες ταχύτητες ρολογιού".

     

    Ωστόσο, η ιδιόκτητη φύση της CAMM την έκανε πολύ χειρότερη από την SO-DIMM όσον αφορά την αναβάθμιση, καθώς η Dell ήταν η μόνη που κατασκεύαζε μνήμη CAMM. Εν τω μεταξύ, η μνήμη RAM SO-DIMM μπορεί να προμηθεύεται από αμέτρητες εταιρείες. Η CAMM2 επιλύει αυτό το ζήτημα, καθώς έχει τυποποιηθεί από την JEDEC, τον οργανισμό που ορίζει τις προδιαγραφές για μνήμες όπως η GDDR6, η HBM3 και η DDR5.

     

    Οι προδιαγραφές CAMM2 περιλαμβάνουν δύο παραλλαγές: μία για DDR5 και μία για LPDDR5(X). Ειδικότερα, η CAMM2 θα καταστήσει δυνατή τη χρήση μη συγκολλημένης μνήμης LPDDR5(X) και θα μπορούσε επίσης να αποθαρρύνει τη χρήση συγκολλημένης μνήμης RAM DDR5. Ωστόσο, οι δύο παραλλαγές έχουν διαφορετικά pin-outs, οπότε δεν είναι δυνατή η χρήση της μίας παραλλαγής σε μητρική πλακέτα που είναι κατασκευασμένη για τον άλλο τύπο μνήμης RAM.

    Ένα άλλο πλεονέκτημα της CAMM2 είναι ότι δεν είναι απαραίτητες πολλαπλές μονάδες μνήμης για την ενεργοποίηση της μνήμης διπλού καναλιού. Μια μόνο μονάδα CAMM2 μπορεί να γίνει έτσι ώστε να διαθέτει δύο κανάλια μνήμης, παρέχοντας μεγαλύτερο εύρος ζώνης μνήμης στην CPU και τα ενσωματωμένα γραφικά για μεγαλύτερες επιδόσεις. Η μνήμη SO-DIMM μπορεί πάντα να έχει μόνο ένα κανάλι ανά stick. Ωστόσο, σύμφωνα με την πηγή, σχεδιάζονται μονάδες CAMM2 και με ένα κανάλι μνήμης.

     

    Αν και η CAMM2 θα είναι σίγουρα αρχικά πολύ πιο ακριβή από την SO-DIMM, καθώς είναι τόσο νέα, φαίνεται ότι θα γίνει το νέο πρότυπο για φορητούς υπολογιστές και άλλες φορητές συσκευές. Πιθανότατα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να καταργηθεί σταδιακά το SO-DIMM και μπορούμε να περιμένουμε ότι η διάρκεια ζωής των δύο προτύπων θα έχει επικάλυψη για αρκετό καιρό.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Dell
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.