Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Τα σχολεία αγόρασαν εκατομμύρια Chromebooks το 2020 - και τρία χρόνια αργότερα, αρχίζουν να χαλάνε

      Η PIRG διαπίστωσε ότι τα φθηνά Chromebooks, είναι λιγότερο βιώσιμα και ακριβότερα για τα σχολεία

    Στις αρχές του 2020, καθώς η πανδημία του covid οδήγησε τις τάξεις στο διαδίκτυο, οι σχολικές περιφέρειες βρέθηκαν στην ανάγκη να αγοράσουν μαζικά προσιτούς φορητούς υπολογιστές που θα μπορούσαν να στείλουν στο σπίτι με τους μαθητές τους. Αρκετοί στράφηκαν στα Chromebooks. Τρία χρόνια αργότερα, το Education Fund της ομάδας έρευνας δημόσιου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ (Public Interest Research Group - PIRG) καταλήγει σε μια νέα έκθεση με τίτλο Chromebook Churn ότι πολλές από αυτές τις παρτίδες έχουν ήδη αρχίσει να σπάνε. Αυτό ενδεχομένως κοστίζει χρήματα στις περιφέρειες- η PIRG εκτιμά ότι "ο διπλασιασμός της διάρκειας ζωής των Chromebook θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους φορολογούμενους". Δημιουργεί επίσης αρκετά ηλεκτρονικά απόβλητα.

     

    Ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι η δυνατότητα επισκευής. Τα Chromebooks είναι πιο δύσκολο να αναβαθμιστούν και να επισκευαστούν, κατά μέσο όρο, από τους φορητούς υπολογιστές με Windows. Αυτό συμβαίνει εν μέρει, διαπίστωσε η PIRG, επειδή τα ανταλλακτικά είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν - ειδικά για στοιχεία όπως οι οθόνες, οι μεντεσέδες και τα πληκτρολόγια που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις πτώσεις, τα χτυπήματα, τις κρούσεις και τις ό,τι μπορεί να προκύψει από τη χρήση στο σχολείο. Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα μισά από τα ανταλλακτικά πληκτρολόγια που αναφέρονται για τα Chromebook της Acer δεν υπήρχαν σε απόθεμα στο διαδίκτυο και ότι πάνω από το ένα τρίτο κόστιζε "89,99 δολάρια ή περισσότερο, δηλαδή σχεδόν το μισό κόστος ενός τυπικού Chromebook των 200 δολαρίων". Ορισμένα τμήματα πληροφορικής, αναφέρει η PIRG, έχουν καταφύγει στην αγορά επιπλέον παρτίδων Chromebook μόνο για τα εξαρτήματά τους. "Αυτό το υψηλό κόστος μπορεί να κάνει τα σχολεία να επανεξετάσουν τα Chromebook ως στρατηγική εξοικονόμησης κόστους", αναφέρεται στην έκθεση.

     

    Το Chromebook Churn συζητά επίσης την ημερομηνία λήξης της αυτόματης ενημέρωσης του Chromebook - κάτι για το οποίο οι χρήστες διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια. Ενώ η Google εγγυάται επί του παρόντος οκτώ χρόνια αυτόματων ενημερώσεων για τα Chromebook, η περίοδος αυτή αρχίζει επίσημα όταν η Google πιστοποιεί ένα Chromebook - όχι όταν ένα σχολείο παίρνει πραγματικά αυτό το Chromebook στα χέρια του, το οποίο είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Μέχρι τη στιγμή που ένα σχολείο έχει αγοράσει, παραλάβει, εγκαταστήσει και αναπτύξει με επιτυχία έναν στόλο μαθητικών Chromebook, είναι σύνηθες η λήξη να απέχει "τέσσερα έως πέντε χρόνια", όπως διαπιστώθηκε στην έκθεση. "Όταν το λογισμικό λήγει μόλις λίγα χρόνια μετά τη χρήση μιας συσκευής, τα σχολεία μένουν με κουτιά υπολογιστών με λειτουργικά εξαρτήματα που καταλήγουν ως ηλεκτρονικά απόβλητα και την ανάγκη να αγοράσουν ακόμη περισσότερα Chromebooks", προειδοποιεί η έκθεση. Αυτές οι σύντομες ημερομηνίες λήξης καθιστούν επίσης πιο δύσκολο για τα σχολεία να μεταπωλήσουν τις συσκευές τους, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα πρέπει να πληρώσουν ακόμη περισσότερα για την ανακύκλωσή τους.


    Η PIRG εκτιμά ότι "ο διπλασιασμός της διάρκειας ζωής των 31,8 εκατομμυρίων Chromebook που θα πωληθούν το 2020 θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές κατά 4,6 εκατομμύρια τόνους CO2e, που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 900 χιλιάδων αυτοκινήτων από τους δρόμους για ένα χρόνο". Η ομάδα συνιστά στην Google να καταργήσει το σύστημα αυτόματης λήξης της ενημέρωσης, στους συνεργάτες της OEM να παράγουν "τουλάχιστον 10% πλεόνασμα" ανταλλακτικών και τα εξαρτήματα να τυποποιηθούν καλύτερα στα μοντέλα Chromebook. Προτείνει επίσης στην Google να διευκολύνει την αποεγγραφή των Chromebook από την απομακρυσμένη διαχείριση και να εγκαταστήσει απομακρυσμένα λειτουργικά συστήματα (Linux, συγκεκριμένα), γεγονός που θα καθιστούσε πιο ελκυστική τη μεταπώληση μετά την λήξη του χρόνου ζωής τους2. "Η επιλογή του λειτουργικού συστήματος δεν είναι μόνο δικαίωμα του καταναλωτή, αλλά θα επεκτείνει την αξία μεταπώλησης και επαναχρησιμοποίησης του φορητού υπολογιστή κατά χρόνια", γράφουν οι συγγραφείς.

     

    Ο εκπρόσωπος της Google, Peter Du, ο οποίος επικοινώνησε με το The Verge για να σχολιάσει, παρείχε την ακόλουθη δήλωση:

    "Δουλέψαμε επιμελώς με τους συνεργάτες μας σε υλικό για να αυξήσουμε τα χρόνια εγγυημένης υποστήριξης που λαμβάνουν τα Chromebooks και από το 2020, παρέχουμε πλέον οκτώ χρόνια αυτόματων ενημερώσεων, από πέντε χρόνια το 2016. Συνεργαζόμαστε επίσης πάντα με τους συνεργάτες μας κατασκευής συσκευών για να κατασκευάζουμε όλο και περισσότερο συσκευές σε όλα τα τμήματα με ανακυκλωμένα και πιστοποιημένα υλικά μετά την κατανάλωση, τα οποία είναι πιο επισκευάσιμα, και με την πάροδο του χρόνου χρησιμοποιούμε διαδικασίες κατασκευής που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων.

    Οι τακτικές ενημερώσεις λογισμικού Chromebook προσθέτουν νέες λειτουργίες και βελτιώνουν την ασφάλεια της συσκευής κάθε τέσσερις εβδομάδες, επιτρέποντάς μας να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία του λογισμικού, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι παλαιότερες συσκευές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο μέχρι οι περιορισμοί του υλικού τους να καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολη την παροχή ενημερώσεων".


    Πηγή
    Φωτογραφία: Amelia Holowaty Krales / The Verge
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.