Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Gaudi 3 της Intel κυνηγάει την Nvidia

      Το Gaudi 3 της Intel αναδύεται ως ανταγωνιστής της κυριαρχίας της Nvidia στην Τεχνητή Νοημοσύνη

    Στην εκδήλωση Vision 2024 της Intel στο Φοίνιξ της Αριζόνα, παρουσιάστηκε η τελευταία καινοτομία του στην επιτάχυνση της τεχνητής νοημοσύνης, το τσιπ Gaudi 3. Βασιζόμενο στην επιτυχία του προκατόχου του, το Gaudi 3 διαθέτει αρχιτεκτονικές βελτιώσεις που υπόσχονται ανώτερες επιδόσεις σε εργασίες μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM). Η στρατηγική κίνηση της Intel τοποθετεί το Gaudi 3 ως έναν τρομερό ανταγωνιστή απέναντι στην αναμενόμενη GPU Blackwell B200 της Nvidia, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα φέτος.

     

    Η αρχιτεκτονική του Gaudi 3 αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη, διαθέτοντας διπλά dies διασυνδεδεμένα ώστε να διπλασιάζεται η υπολογιστική ισχύς της ΤΝ σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, Gaudi 2. Κάθε τσιπ ενσωματώνει προηγμένα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μηχανών για πολλαπλασιασμό πινάκων και 32 πυρήνες επεξεργαστών tensor, με στόχο την ενίσχυση της απόδοσης και της αποδοτικότητας. Ειδικότερα, το Gaudi 3 επιδεικνύει εξαιρετικά αποτελέσματα σε εργασίες εκπαίδευσης και εξαγωγής συμπερασμάτων LLM, παρουσιάζοντας έως και 40% ταχύτερο χρόνο εκπαίδευσης για μοντέλα όπως το GPT-3 175B και σημαντικά πλεονεκτήματα στην αποδοτικότητα ισχύος.

     

    Καθώς ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να απαιτεί λύσεις με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Gaudi 3 έγκειται στην καινοτόμο αρχιτεκτονική του, η οποία αξιοποιεί τις μαθηματικές μηχανές μεγάλων πινάκων για να προσφέρει ανώτερη ενεργειακή απόδοση και απόδοση. Επιπλέον, η στρατηγική υιοθέτηση από την Intel της προηγμένης τεχνολογίας διεργασίας N5 της TSMC σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο, μειώνοντας το χάσμα με ανταγωνιστές όπως η Nvidia όσον αφορά τις κατασκευαστικές δυνατότητες. Με την επικείμενη κυκλοφορία του Blackwell B200 και την υπόσχεση του Falcon Shores της Intel στον ορίζοντα, η κούρσα των τσιπ επιταχυντών AI είναι έτοιμη για έντονο ανταγωνισμό και καινοτομία.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Intel
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.