Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Mercury Research, όπως δημοσιεύθηκαν από τον πρώην αναλυτή της Intel Ryan Shrout, η AMD συνεχίζει την αργή αλλά σταθερή της άνοδο στα μερίδια αγοράς x86 επεξεργαστών. Το πρώτο τρίμηνο του 2025 καταγράφει αυξήσεις για την AMD στους τομείς των desktop και server CPUs, ενώ σημειώνεται μια μικρή υποχώρηση στο mobile, πιθανότατα λόγω του νωθρού ξεκινήματος του έτους και της κυκλοφορίας των Intel Arrow Lake Mobile που ενίσχυσαν προσωρινά τη ζήτηση για Intel-based notebooks.
Πωλήσεις: Σταθερή άνοδος για AMD στους servers, ισορροπία στους πελάτες
Η AMD κατέγραψε στο Q1 2025:
-
28,0% μερίδιο στους desktop επεξεργαστές (από 27,1% στο Q4 2024)
-
22,5% στους mobile (πτώση από 23,7%)
-
24,1% συνολικά στους client επεξεργαστές (desktop + mobile)
-
27,2% στους server, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πρόοδο (+2,1 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο)
Σε σύγκριση με το Q1 του 2024, η AMD έχει κερδίσει:
-
+4,1 ποσοστιαίες μονάδες στους desktop
-
+3,2 στους mobile
-
+3,6 στους server
Η συνολική εικόνα υποδεικνύει έναν ομαλό ρυθμό προόδου, με την AMD να έχει ξεπεράσει πλέον σταθερά το όριο του 25% στην αγορά x86 (στις πωλήσεις τεμαχίων), χωρίς ωστόσο να απειλεί ακόμα ουσιαστικά την Intel σε απόλυτους όρους. Ο ρυθμός αλλαγής παραμένει «βραδύκαυστος», γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αδράνεια της OEM αγοράς, όπου η Intel εξακολουθεί να έχει ισχυρό δίκτυο συμβολαίων και προμηθευτών.
Έσοδα: Το πραγματικό πλεονέκτημα της AMD
Αν όμως οι πωλήσεις δείχνουν μερικές μονάδες διαφορά, τα έσοδα είναι αυτά που αναδεικνύουν την πραγματική πρόοδο της AMD. Στο Q1 2025:
-
34,4% στα desktop έσοδα (+15,2% σε σύγκριση με Q1 2024)
-
22,1% στα mobile (+7,2%)
-
39,4% στα server (+6,4%)
-
31,6% συνολικά (x86 χωρίς κονσόλες & IoT)
Η AMD δηλαδή έχει μερίδιο εσόδων κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το μερίδιο πωλήσεων – και αυτό είναι αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερων τιμών πώλησης (ASP) ανά chip, ειδικά σε desktop και server CPUs.
Οι Μέσες Τιμές Πώλησης (ASP) δείχνουν την πραγματική αξία:
-
Στους desktop επεξεργαστές, οι τιμές της AMD είναι κατά +35% υψηλότερες από της Intel.
-
Στους mobile, η Intel διατηρεί μικρό προβάδισμα +2%.
-
Στους server, η AMD ξεπερνά κατά +74% τον μέσο όρο τιμών της Intel (!).
Ενδεικτικά, ενώ η AMD πουλά 2 φορές περισσότερους mobile από desktop επεξεργαστές, τα έσοδα διαφέρουν μόλις κατά +20% υπέρ των mobile. Το ASP ανατρέπει τις αναλογίες πωλήσεων, και αυτό εξηγεί γιατί οι εταιρείες πλέον επικεντρώνονται όχι στις μονάδες, αλλά στο περιθώριο κέρδους.
Ο server τομέας: Μικρός σε όγκο, τεράστιος σε κέρδος
Παράδειγμα: η AMD πούλησε 8,3 φορές περισσότερους client CPUs από server, αλλά τα έσοδα είναι ίσα. Για την Intel, η αναλογία είναι 9,7:1 σε πωλήσεις αλλά μόνο 1,9:1 σε έσοδα. Δηλαδή, οι server επεξεργαστές είναι οικονομικά ισοδύναμοι με τις μαζικές πωλήσεις client CPUs – μια αναλογία που εξηγεί την επιθετική διείσδυση της AMD στο server segment.
Ο μέσος server επεξεργαστής κοστίζει 6,4 φορές περισσότερο από έναν desktop CPU. Αυτός ο τομέας δεν είναι μόνο επικερδής – είναι και καθοριστικός για την επιβίωση των εταιρειών σε περιόδους κυμαινόμενης ζήτησης στην αγορά των καταναλωτών.
Ποια είναι η πραγματική πρόκληση για την AMD;
Παρά τις τεχνικές επιτυχίες (Zen 4, EPYC, Threadripper) και τις θετικές αξιολογήσεις από κοινό και reviewers, η AMD δεν έχει καταφέρει να "ξεκλειδώσει" τον OEM τομέα. Τα μεγάλα brands (HP, Lenovo, Dell κ.λπ.) συνεχίζουν να προτιμούν την Intel, λόγω ιστορικών δεσμών, διαθεσιμότητας, στρατηγικών rebates, και ενός οικοσυστήματος software/drivers που έχει χτιστεί επί δεκαετίες γύρω από την πλατφόρμα Intel.
Ούτε η Intel είναι σε φόρμα – οικονομικά έχει δεχτεί χτυπήματα και βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης. Κι όμως, η AMD δεν καταφέρνει να καρπωθεί πλήρως αυτή την ευκαιρία. Ο λόγος δεν είναι η τεχνολογία της, αλλά η δομική αδράνεια της αγοράς. Όσο οι OEMs δεν αλλάζουν στρατηγική και όσο η AMD δεν επιτυγχάνει πιο επιθετική διείσδυση σε laptop σειρές χαμηλής και μεσαίας τιμής, το ταβάνι της θα παραμένει γύρω στο 30% – τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα παραγωγής και marketing.
Κατακλείδα: Πιο ακριβή, πιο αποδοτική – αλλά ακόμα δεύτερη
Η AMD έχει αποδείξει πως μπορεί να φτιάξει ανταγωνιστικούς, αποδοτικούς και πλέον ακριβούς επεξεργαστές. Έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των τεχνικά ενήμερων χρηστών, κυριαρχεί σε DIY platforms και ανεβαίνει σταθερά σε servers. Παρόλα αυτά, η παγκόσμια της θέση παραμένει δευτερεύουσα απέναντι στην Intel, κυρίως λόγω μη τεχνικών παραγόντων: ιστορικών συμβολαίων, πολιτικών προμηθειών, inertia των OEM και ενός οικοσυστήματος που για δεκαετίες έχει χτιστεί γύρω από την Intel.
Αν η AMD επιθυμεί να σπάσει αυτό το όριο, θα χρειαστεί όχι απλώς καλύτερους επεξεργαστές, αλλά μια βαθύτερη εμπορική και βιομηχανική στρατηγική, ικανή να διαπεράσει τη μακρόχρονη εξάρτηση του PC οικοσυστήματος από την Intel. Και, κυρίως, χρόνο. Το παιχνίδι κερδίζεται με αντοχή, όχι μόνο με απόδοση.
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now