Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    GeForce RTX 4090D της Nvidia: Ένας συμβιβασμός για την κινεζική αγορά

    Η Nvidia κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση της κάρτας γραφικών GeForce RTX 4090 ειδικά για την κινεζική αγορά, με την ονομασία RTX 4090D. Αυτή η μειωμένη έκδοση της κάρτας έχει μικρότερο αριθμό πυρήνων και πυρήνων tensor από την αρχική, με αποτέλεσμα περίπου 10,94% χαμηλότερη απόδοση. Η κάρτα κατασκευάστηκε για να συμμορφωθεί με τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ που περιορίζουν την πώληση ορισμένων τσιπ υψηλής απόδοσης στην Κίνα.

     

    Παρά τη μείωση των επιδόσεων, η Nvidia ισχυρίζεται ότι η RTX 4090D είναι μόνο περίπου πέντε τοις εκατό πιο αργή από την αρχική RTX 4090 σε παιχνίδια 4K με ray tracing και deep-learning super sampling (DLSS). Η κάρτα μπορεί επίσης να υπερχρονιστεί για να ανακτήσει μέρος της χαμένης απόδοσης.

     

    Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Nvidia αναγκάζεται να κάνει συμβιβασμούς στα προϊόντα της για την κινεζική αγορά. Στα τέλη του 2022, η εταιρεία μείωσε την ταχύτητα διασύνδεσης των επιταχυντών AI A100 για να δημιουργήσει τα μοντέλα A800 και H100 H800.

     

    Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Gina Raimondo προειδοποίησε τους κατασκευαστές τσιπ να μην σχεδιάζουν σκόπιμα τσιπ για να παρακάμπτουν τους εξαγωγικούς περιορισμούς. Ωστόσο, έχει επίσης δηλώσει ότι το Υπουργείο Εμπορίου συνεργάζεται με εταιρείες όπως η Nvidia για να διασφαλίσει ότι μόνο μη κρίσιμα τσιπ πωλούνται στην Κίνα.

     

    Η έκδοση RTX 4090D είναι ένα σαφές παράδειγμα του πώς οι έλεγχοι των εξαγωγών των ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα και την απόδοση των προϊόντων τεχνολογίας υψηλής τεχνολογίας. Μένει να δούμε αν η Nvidia θα συνεχίσει να παράγει συμβιβασμένες εκδόσεις των GPU της για την κινεζική αγορά ή αν η εταιρεία θα βρει έναν τρόπο να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς χωρίς να θυσιάσει τις επιδόσεις.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.