Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Προς κατάργηση της υποστήριξης του Intel i486 από τον επόμενο πυρήνα Linux

    Ο Linus Torvalds υποστήριξε την ιδέα της πιθανής κατάργησης της υποστήριξης επεξεργαστή Intel 486 (i486) από τον πυρήνα του Linux.

    Αφού ο πυρήνας Linux απέσυρε την υποστήριξη i386 πριν από μια δεκαετία, το i486 ήταν η ελάχιστη τεχνολογία υποστήριξης επεξεργαστή x86 για τον κύριο πυρήνα Linux. Αυτή η τελευταία προσπάθεια εξάλειψης της υποστήριξης i486 προέκυψε τελικά από τον ίδιο τον Linus Torvalds που εξέφρασε την ιδέα πιθανής απαίτησης x86 32-bit CPU με υποστήριξη "cmpxchg8b", που θα σήμαινε επεξεργαστές Pentium και μεταγενέστερες:

    "Ίσως θα έπρεπε απλώς να δαγκώσουμε τη σφαίρα και να πούμε ότι υποστηρίζουμε μόνο το x86-32 με 'cmpxchg8b' (δηλαδή Pentium και μεταγενέστερα). Να απαλλαγούμε από όλα τα "ατομικές εξομοιώσεις 64-bit με cli/sti, γνωρίζοντας ότι κανείς δεν έχει SMP σε αυτές τις CPU ούτως ή άλλως" και να εφαρμόσουμε μια γενική ρύθμιση x86-32 xchg() χρησιμοποιώντας αυτόν τον βρόχο try_cmpxchg64.
    Νομίζω ότι οι περισσότερες (όλες;) διανομές ενεργοποιούν ήδη το X86_PAE ούτως ή άλλως, γεγονός που καθιστά το X86_CMPXCHG64 μέρος της βασικής απαίτησης. Όχι ότι είμαι πεπεισμένος ότι οι περισσότερες διανομές κάνουν ακόμη και ανάπτυξη 32 bit ούτως ή άλλως αυτές τις μέρες. Ξεφορτωθήκαμε την υποστήριξη i386 το 2012. Μήπως ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από την υποστήριξη i486 το 2022;
    "

    Όταν προέκυψε η πιθανή διακοπή της υποστήριξης i486 πριν από ένα χρόνο, ένας προγραμματιστής σχολίασε ότι είχε ακόμα ένα σύστημα i486 και ισχυρίστηκε ότι είχε ακόμα κάποια χρήση από αυτό. Αλλά κάθε χρήστης Linux που εκτελεί μια σύγχρονη διανομή/πυρήνα στο i486 είναι απίστευτα σπάνιος.

    Ο Torvalds έγραψε περαιτέρω στη λίστα αλληλογραφίας του πυρήνα, συνεχίζοντας να υποστηρίζει την ιδέα της απόσυρσης της υποστήριξης i486 από τον πυρήνα:
    "Οπότε *πραγματικά* δεν νομίζω ότι το υλικό της κατηγορίας i486 είναι πλέον σχετικό. Ναι, είμαι σίγουρος ότι υπάρχει (το Maciej είναι ένα παράδειγμα), αλλά από την άποψη της ανάπτυξης πυρήνα δεν νομίζω ότι είναι πραγματικά σχετικές. O κόσμος τα έχει πλέον ως μουσειακά κομμάτια. Θα μπορούσαν επίσης να τρέχουν "μουσειακούς" πυρήνες. Το να προχωρήσω στην απαίτηση cmpxchg8b δεν μου ακούγεται παράλογο."

    Με το Linux 6.1 να είναι πιθανότατα ο πυρήνας του φετινού LTS, ελπίζουμε ότι το Linux 6.2 θα προχωρήσει και θα αποσύρει την παλιά υποστήριξη i486.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.