Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Redis αλλάζει τη μορφή αδειοδότησής του, αφήνοντας την κοινότητα ανοικτού κώδικα ξεκρέμαστη

      Η Redis εντάσσεται στην τάση αλλαγής αδειών χρήσης, προκαλώντας forks και αντιπαραθέσεις

    Στην τελευταία αναταραχή στον κλάδο της τεχνολογίας, η Redis, μια ευρέως χρησιμοποιούμενη βάση δεδομένων στη μνήμη, προκάλεσε διαμάχη αλλάζοντας τη στρατηγική αδειοδότησής της. Η Redis ανακοίνωσε ότι οι μελλοντικές εκδόσεις του προγράμματός της δεν θα διανέμονται πλέον με την άδεια διανομής λογισμικού ανοιχτού κώδικα Berkeley Software Distribution, αλλά θα υιοθετήσει την άδεια Redis Source Available License (RSALv2) και την άδεια Server Side Public License (SSPLv1). Η κίνηση αυτή περιορίζει τους προγραμματιστές από το να χρησιμοποιούν ελεύθερα τον κώδικα του Redis, προκαλώντας ανησυχίες και αντιδράσεις στην κοινότητα.

     

    Η αλλαγή στην αδειοδότηση της Redis σηματοδοτεί μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων αξιοσημείωτων ονομάτων όπως η HashiCorp, η MongoDB και η Elastic, να μεταβαίνουν από τις άδειες ανοιχτού κώδικα σε πιο περιοριστικά μοντέλα. Η τάση αυτή, που οφείλεται εν μέρει στην επιθυμία για μεγαλύτερο οικονομικό κέρδος και στην πίεση των επενδυτών, έχει εγείρει ηθικές ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση των συνεργατών ανοιχτού κώδικα και τις ευρύτερες συνέπειες για την ανάπτυξη λογισμικού.

     

    Σε απάντηση στην αλλαγή της αδειοδότησης του Redis, οι προγραμματιστές ξεκίνησαν γρήγορα τη δημιουργία εναλλακτικών εκδόσεων, ή forks, του προγράμματος Redis. Ο Drew DeVault, διευθύνων σύμβουλος της SourceHut, ξεκίνησε το Redict, ενώ η Madelyn Olson, επικεφαλής μηχανικός στην Amazon ElastiCache, ανακοίνωσε σχέδια για ένα άλλο fork. Αυτό υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της κοινότητας ανοιχτού κώδικα και την αποφασιστικότητα να διατηρηθεί η πρόσβαση στη συνεργατική ανάπτυξη λογισμικού παρά τους εταιρικούς ελιγμούς.

     

    Η διαμάχη για την αδειοδότηση γύρω από το Redis αντανακλά ευρύτερες εντάσεις μεταξύ των εμπορικών συμφερόντων και των αρχών του λογισμικού ανοικτού κώδικα. Καθώς η συζήτηση εξελίσσεται, εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της συνεργασίας, της καινοτομίας και της ισορροπίας μεταξύ κερδοσκοπικών και ηθικών πρακτικών στην τεχνολογική βιομηχανία.


    Πηγή
    Φωτογραφία: computerworld.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.