Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Από εδώ και πέρα θα πρέπει να πληρώνετε τα χρώματα που χρησιμοποιείτε στο Photoshop

    Είναι πολύ πιθανό να μην μην σας έχει περάσει από μυαλό από πού προήλθαν τα ψηφιακά χρώματα που χρησιμοποιούνται. Ούτε, πιθανώς, αναρωτηθήκατε σε ποιον μπορεί να "ανήκει" ένα συγκεκριμένο χρώμα, όταν το διαλέξατε όταν δημιουργήσατε κάτι στο Photoshop. Τώρα όμως θα το μάθετε και θα το μάθετε καλά, μιας και η συλλογή των αρχείων PSD αλλάζει, λόγω μιας αλλαγής άδειας χρήσης μεταξύ της Adobe και της Pantone.

    Από τώρα, οι ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές της Adobe όπως το Photoshop, το Illustrator και το InDesign δεν θα υποστηρίζουν πλέον τα χρώματα που ανήκουν στην Pantone δωρεάν και όσοι επιθυμούν να εμφανίζονται αυτά τα χρώματα στα αποθηκευμένα αρχεία τους θα πρέπει να πληρώσουν για μια ξεχωριστή άδεια χρήσης.

    Η Pantone κυκλοφορεί από τη δεκαετία του 1950. Αρχικά βελτίωνε τα μελάνια εκτύπωσης και στη συνέχεια εφηύρε το σύστημα αντιστοίχισης χρωμάτων Pantone, που χρησιμοποιείται παγκοσμίως από σχεδιαστές για να διασφαλίσει ότι το χρώμα μιας δημιουργίας θα είναι ακριβώς όπως το θέλει ο χρήστης, ανεξάρτητα από το πού ή πώς κατασκευάζεται. Έτσι, φυσικά, καθιστώντας το βιομηχανικό πρότυπο για την αντιστοίχιση χρωμάτων, η εταιρεία φυσικά διεκδικεί την κυριότητα και των 2.161 αποχρώσεων της, προασπίζοντας την πνευματική της ιδιοκτησία και αποτρέποντας τη χρήση της χωρίς άδεια. Αυτό επεκτείνεται στο βαθμό που εμποδίζει άλλους να δημιουργήσουν συστήματα χρωμάτων «συμβατά με την Pantone», ή για να το πούμε αλλιώς, ισχυρίζονται ότι τους ανήκουν τα χρώματα.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Pantone
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.