Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Θα βελτιώσει το Microsoft Word η χρήση τεχνητής νοημοσύνης;

      Η Microsoft και η Google αναπτύσσουν λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης για εφαρμογές γραφείου

    Η Microsoft προσθέτει νέες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στις δημοφιλείς εφαρμογές της, όπως το Word, το PowerPoint και το Excel. Το νέο σύνολο εργαλείων, το οποίο ονομάζεται Microsoft 365 Copilot, θα επιτρέπει τη δημιουργία πραγμάτων όπως η δημιουργία παρουσιάσεων PowerPoint με μια σύντομη προτροπή ή η συνοπτική παρουσίαση καταγραφών συνεδριάσεων.

    Το Copilot τρέχει με την ίδια υποκείμενη τεχνολογία ΤΝ που τροφοδοτεί το ChatGPT, και δοκιμάζεται τώρα με μερικούς επιχειρηματικούς συνεργάτες πριν από μια ευρύτερη κυκλοφορία σε όλους τους χρήστες τους "επόμενους μήνες", σύμφωνα με την εταιρεία.

    "Σήμερα βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής της πληροφορικής", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella σε μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση την Πέμπτη. Ο Nadella δήλωσε ότι τα νέα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft "θα αφαιρέσουν την αγγαρεία των καθημερινών εργασιών και των καθημερινών μας θέσεων εργασίας, απελευθερώνοντάς μας να ξαναβρούμε τη χαρά της δημιουργίας".

    Ενώ το ChatGPT τράβηξε την προσοχή του κόσμου τους τελευταίους μήνες, οι κινήσεις της Microsoft είναι έτοιμες να κάνουν αυτή τη συναρπαστική και αμφιλεγόμενη τεχνολογία ακόμη πιο mainstream. Με την ενσωμάτωσή της στο Office 365, η Microsoft θα θέσει εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης μπροστά σε περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες της, αναδιαμορφώνοντας ενδεχομένως τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν μεταξύ τους μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Η Google, η οποία ανταγωνίζεται έντονα τη Microsoft για την προώθηση της ΤΝ στο ευρύ κοινό, ανακοίνωσε μια παρόμοια ενσωμάτωση εργαλείων παραγωγικότητας ΤΝ στη σουίτα εφαρμογών Workspace, συμπεριλαμβανομένων των Gmail και Google Docs.

    Ενώ τα νέα εργαλεία είναι γεμάτα δυνατότητες εξοικονόμησης χρόνου μέσω του εξορθολογισμού των καθημερινών εργασιών - από τη σύνοψη σημειώσεων σε συσκέψεις μέχρι την επεξεργασία αριθμών σε λογιστικά φύλλα - η τεχνολογία ΤΝ  είναι επίσης γεμάτη με ελλείψεις. Τουλάχιστον, θα χρειαστεί πολλή εξάσκηση και ανθρώπινη επίβλεψη για να χρησιμοποιηθεί σωστά αυτή η νέα γενιά λογισμικού με τεχνητή νοημοσύνη.

    Τα στελέχη της Microsoft αναγνώρισαν τα όρια των νέων εργαλείων Copilot στην επίδειξη της Πέμπτης.

    "Μερικές φορές το Copilot θα το κάνει σωστά", δήλωσε ο εταιρικός αντιπρόεδρος της Microsoft για τη σύγχρονη εργασία και τις επιχειρηματικές εφαρμογές Jared Spataro. "Άλλες φορές θα είναι "χρήσιμα" λάθος".

    Σε ένα 40λεπτο demo, η Microsoft μοιράστηκε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα νέα εργαλεία Copilot. Παρουσίασε πώς το λογισμικό θα επιτρέπει στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη φυσική γλώσσα, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που ήδη έχει για εσάς (αρχεία, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λογιστικά φύλλα), για να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές της λειτουργούν για εσάς. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, η Microsoft έδειξε μερικά πραγματικά εντυπωσιακά παραδείγματα αυτού. Υπάρχει μια λειτουργία που μπορεί να καταλάβει τα κύρια θέματα μιας συνάντησης από μια ηχογράφηση ή ένα αντίγραφο και μια άλλη που δημιουργεί ελκυστικές παρουσιάσεις PowerPoint με βάση απλές οδηγίες. Το Copilot μπορεί επίσης να αναλύσει δεδομένα του Excel και να ταξινομήσει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Outlook για να επισημάνει αυτά που ίσως θέλετε να διαβάσετε.

    Θα μπορείτε επίσης να ζητάτε βοήθεια από έναν νέο εικονικό βοηθό γραφείου. Το chatbot αντλεί πληροφορίες από τα μοντέλα ΤΝ, τις εφαρμογές Microsoft 365 και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των ημερολογίων, των εγγράφων, των συναντήσεων και των επαφών τους. Ένα βίντεο επίδειξης που κυκλοφόρησε η Microsoft την Πέμπτη έδειχνε ένα παράδειγμα ενός χρήστη που ζητούσε από το chatbot να τον προετοιμάσει για μια επερχόμενη συνάντηση. Ο βοηθός με τεχνητή νοημοσύνη απάντησε με μια συγκεντρωτική λίστα με ενημερώσεις έργων και προσωπικού, οργανωμένες ανά θέμα - για παράδειγμα, "ενημερώσεις ομάδας: Μάθιου επέστρεψε από την άδεια πατρότητας" και "ενημερώσεις πωλήσεων: οριστικοποιήθηκε ένα νέο συμβόλαιο".

    Το πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά στον πραγματικό κόσμο θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά οι χρήστες θα προσαρμοστούν στα νέα χαρακτηριστικά της τεχνητής νοημοσύνης. Η Microsoft διαθέτει το Copilot σε ένα μικρό υποσύνολο πελατών προς το παρόν και δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα μιας ευρείας κυκλοφορίας.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καθημερινή εργασία στο γραφείο είναι γεμάτη ανία. Δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τη χαρά να συνοψίζουν σημειώσεις συσκέψεων, να υπολογίζουν αριθμούς σε λογιστικά φύλλα ή να συντάσσουν επαγγελματικά υπομνήματα τύπου boilerplate. Το επιχείρημα της Microsoft είναι ότι θα πρέπει να αφήσετε την τεχνητή νοημοσύνη να το κάνει για εσάς.

    Αλλά όπως υποδηλώνει και το όνομά του Copilot, η Microsoft παρουσιάζει το εργαλείο της ως έναν βοηθό -ίσως αναξιόπιστο- ο οποίος είναι πολύ καλός σε ορισμένα πράγματα αλλά θα χρειαστεί αρκετή βοήθεια. Όπως η χρήση του ChatGPT για τη συγγραφή συνοδευτικών επιστολών, η επιστράτευση του Copilot για την ανάληψη πτυχών της εργασίας γραφείου πιθανότατα θα απαιτήσει πολλές οδηγίες, επεξεργασίες και εποπτεία. Το νέο εργαλείο μπορεί να αντλεί πληροφορίες από τα υπάρχοντα αρχεία σας, οπότε δεν πετάει στα τυφλά, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να διαβάζετε και να ελέγχετε τα γεγονότα που γράφει το Copilot.

    Με άλλα λόγια, η χρήση του Copilot θα γίνει μια δεξιότητα που πρέπει να μάθετε. Δεν διαφέρει από το πώς έπρεπε να μάθετε να χρησιμοποιείτε το Excel ή το Word ή το PowerPoint. Αντί να χρειάζεται να κοιτάξετε τους τύπους του Excel ή να έχετε καλό μάτι για το σχεδιασμό, ζητώντας από το Copilot να κάνει αυτά τα πράγματα, θα χρειαστεί να μάθετε πώς να μιλάτε στο Copilot με έναν συγκεκριμένο τρόπο, κατανοώντας τη σωστή γλώσσα για τις προτροπές καθώς και τους περιορισμούς του συστήματος. Αυτό θα είναι πιθανώς ευκολότερο από το να μάθετε το PowerPoint, αλλά το πόσο ευκολότερο θα είναι, μένει να το δούμε.

    Είναι ενδιαφέρον ότι η αναγκαιότητα για κάτι σαν το Copilot δείχνει επίσης κάποιες από τις αδυναμίες των υφιστάμενων εργαλείων της Microsoft. Το Copilot βοηθά να γίνεται μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας που ήδη διαθέτει η Microsoft, η οποία μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη για να τη χρησιμοποιηθεί πλήρως από πολλούς, σύμφωνα με τον Sumit Chauhan, εταιρικό αντιπρόεδρο της ομάδας προϊόντων Office της Microsoft.

    "Ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί λιγότερο από το 10% από ό,τι μπορεί να κάνει το PowerPoint", δήλωσε ο Chauhan κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Πέμπτης. "Το Copilot ξεκλειδώνει το υπόλοιπο 90%".

    Αλλά θα ήταν ανόητο να σκεφτεί κανείς ότι οι εφαρμογές με τεχνητή νοημοσύνη από τη Microsoft και τη Google είναι ήδη αρκετά καλές για να πάρουν τις θέσεις εργασίας γραφείου των υπαλλήλων. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτά τα εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους σε γραφεία να κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορα ή να δημιουργούν νέες ιδέες. Όπως είδαμε με την απόδοση του ChatGPT - από το πώς μπορεί να κάνει λάθος σε απλές ερωτήσεις όπως οι ώρες προβολής ταινιών μέχρι το πώς το ύφος του μπορεί γρήγορα να μετατραπεί από φιλικό βοηθό σε θιγμένο συνομιλητή- ακόμη και οι πιο προηγμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να κάνουν πολλά λάθη.

    Τα νέα εργαλεία της Microsoft πιθανώς δεν διαφέρουν. Ακόμα και από τις καλοσυντονισμένες επιδείξεις του Copilot, ήταν προφανές ότι ο μέσος χρήστης θα πρέπει να προσαρμόσει το αποτέλεσμα της ΤΝ για να βεβαιωθεί ότι είναι κατάλληλο για να το στείλει στο αφεντικό του.

    Και υπάρχουν μεγαλύτερες ανησυχίες από το να φαίνεστε ανόητοι μπροστά στον διευθυντή σας: Οι ερευνητές έχουν επισημάνει ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παράγουν σεξιστικό, ρατσιστικό ή πολιτικά προκατειλημμένο περιεχόμενο. Από την άποψη της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, οι εταιρείες τεχνολογίας θα χρησιμοποιούν τα δεδομένα που συλλέγουν για τους χρήστες για να εκπαιδεύσουν αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Δεν βοήθησε αυτές τις ανησυχίες όταν το Platformer ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η Microsoft απέλυσε την ομάδα "ηθική και κοινωνία", η οποία ήταν υπεύθυνη για την έγερση ανησυχιών σχετικά με την ανάπτυξη νέων προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Vox σχετικά με τις ανησυχίες για την κατάργηση της ομάδας ηθικής και κοινωνίας της, η Microsoft δήλωσε ότι έχει "εκατοντάδες ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά τα θέματα σε ολόκληρη την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων ειδικών ομάδων υπεύθυνης ΤΝ που συνεχίζουν να αυξάνονται".

    Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους περιορισμούς και τις ανησυχίες, είναι λογικό ότι η Microsoft κάνει μια μικρή εξάπλωση αυτών των νέων εργαλείων. Η εταιρεία τα δοκιμάζει επί του παρόντος με 20 εταιρικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ επιχειρήσεων του Fortune 500, προκειμένου να λάβει ανατροφοδότηση και να βελτιώσει το προϊόν.

    Αναπόφευκτα, το γεγονός ότι η Microsoft και η Google τρέχουν τώρα για να βγάλουν λογισμικό γραφείου με τεχνητή νοημοσύνη εγείρει κάποια ερωτήματα σχετικά με τη φύση της ίδιας της εργασίας. Αυτά τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, θεωρητικά, θα αφαιρέσουν μερικές από τις πιο βαρετές πτυχές της εργασίας. Τα στελέχη της Microsoft χρησιμοποίησαν λέξεις όπως "αγγαρεία" ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. 

    Είναι επίσης πιθανό ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία περισσότερων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διαφανειών απλώς θα δημιουργήσει περισσότερη αγγαρεία για το άτομο που πρέπει να τα διαβάσει. Αλλά η Microsoft δεν θέλει να το σκεφτείτε έτσι.

    "Το Copilot διαχωρίζει το σήμα από το θόρυβο και σας δίνει πίσω ώρες χρόνου", δήλωσε ο Chauhan της Microsoft. Τι γίνεται όμως αν τελικά σας επιτρέπει απλώς να δημιουργήσετε περισσότερο θόρυβο;

    Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του ChatGPT είναι ότι μπορεί να είναι μέτριο και φλύαρο. Όταν το χρησιμοποιείτε για να γράψετε ένα δοκίμιο ή να συντάξετε μια ιστορία, ορισμένοι χρήστες έχουν παραπονεθεί ότι σας δίνει εργασίες φοιτητών μεσαίου επιπέδου. Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά μεσαίου επιπέδου καλύτερη, θα πρέπει να ξοδέψει χρόνο για να την επεξεργαστεί.

    Μέχρι να τα δοκιμάσουν περισσότεροι άνθρωποι, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτά τα νέα εργαλεία γραφείου με τεχνητή νοημοσύνη προσφέρουν καθαρά θετικά αποτελέσματα. Αλλά τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η νέα σουίτα εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft ονομάζεται "Copilot" και όχι "Autopilot" για κάποιο λόγο - χρειάζεται ακόμα πολλή καθοδήγηση από τους ανθρώπους. Προσωρινά μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι με τη σκέψη ότι το SkyNet δε θα μας κυριεύσει ακόμα.

     


    Πηγή
    Φωτογραφία: TechWise Group
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.