Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η ΕΕ επιβάλλει πρόστιμο 376 εκατ. ευρώ στην Intel για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού στην αγορά κατασκευής υπολογιστών

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 376 εκατ. ευρώ στην Intel για την παρεμπόδιση της πρόσβασης των ανταγωνιστών στην αγορά μέσω περιορισμών μεταξύ 2002 και 2007. Το πρόστιμο έρχεται μετά από μια μακροχρόνια αντιμονοπωλιακή δικαστική διαμάχη που χρονολογείται από το 2009, όταν η Επιτροπή επέβαλε αρχικά πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,13 δισ. δολαρίων στην Intel για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στο κλάδο.

     

    Ενώ ορισμένες από τις ενέργειες της Intel, όπως οι κρυφές εκπτώσεις, απορρίφθηκαν στην έφεση λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για ζημία, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η Intel πλήρωσε κατασκευαστές υπολογιστών για να καθυστερήσουν ή να περιορίσουν προϊόντα που χρησιμοποιούν επεξεργαστές AMD.

     

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ανέφερε παραδείγματα όπου η Intel πλήρωσε την HP για να μην πουλήσει επαγγελματικούς υπολογιστές με AMD σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω άμεσων καναλιών από το 2002-2005. Επίσης, πλήρωσε την Acer για να καθυστερήσει την κυκλοφορία ενός φορητού υπολογιστή με βάση την AMD από τα τέλη του 2003 έως τις αρχές του 2004. Η Intel πλήρωσε επίσης τη Lenovo για να καθυστερήσει την κυκλοφορία φορητών υπολογιστών AMD κατά έξι μήνες.

     

    Σύμφωνα με το Γενικό Δικαστήριο, θέτοντας αυτούς τους όρους στις πληρωμές, η Intel μπόρεσε να περιορίσει την ανταγωνιστική απειλή που συνιστούσαν οι επιτραπέζιοι υπολογιστές AMD σε βασικά τμήματα της αγοράς.

     

    Η Επιτροπή δήλωσε ότι το νέο πρόστιμο ύψους 376 εκατομμυρίων ευρώ αντικατοπτρίζει ότι η Intel παρεμπόδισε την ανάπτυξη και την επέκταση των κύριων ανταγωνιστών της στην αγορά επεξεργαστών x86 κατά τη διάρκεια σχεδόν 5 ετών.

    Ως αποτέλεσμα των περιορισμών αυτών, οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών σταμάτησαν, καθυστέρησαν ή επέβαλαν περιορισμούς στην εμπορική διάθεση προϊόντων που βασίζονταν σε chipsets ενός ανταγωνιστή, τα οποία είχαν σχεδιάσει ενεργά και για τα οποία υπήρχε καταναλωτική ζήτηση.

    Συνεπώς, οι γυμνοί περιορισμοί της Intel είχαν επιζήμιο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό στην αγορά, στερώντας από τους πελάτες μια επιλογή που θα είχαν διαφορετικά.

    Ωστόσο, ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, καθώς η Επιτροπή άσκησε έφεση κατά της απόρριψης του μέρους της υπόθεσης που αφορά τις εκπτώσεις. Και η Intel θα μπορούσε ακόμη να αντιμετωπίσει περισσότερα πρόστιμα εάν το εφετείο κρίνει ότι οι εκπτώσεις παραβίαζαν επίσης τους νόμους περί ανταγωνισμού. Το πρόστιμο ύψους 376 εκατ. ευρώ έχει πλέον οριστεί, καθώς η Intel δεν άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.