Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Κίνα είναι 5 γενιές πίσω στην κατασκευή επεξεργαστών λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

      Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί ένα χάσμα τουλάχιστον πέντε γενεών στην τεχνολογία κατασκευής επεξεργαστών

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών, συχνά επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc. (AMEC), Gerald Yin, δήλωσε πρόσφατα ότι πιστεύει ότι το σημείο καμπής ήταν η συνολική απαγόρευση που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις 7 Οκτωβρίου 2022. Υποστηρίζει ότι οι πραγματικές προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης έγιναν έκτοτε εμφανείς, με αποτέλεσμα η Κίνα να μείνει πίσω κατά τουλάχιστον πέντε γενιές στην τεχνολογία κατασκευής τσιπ ημιαγωγών.

     

    Σύμφωνα με αναφορές της SCMP και κινεζικών μέσων ενημέρωσης, ο Yin επεσήμανε ότι από το 2019 έως σήμερα, τόσο η κυβέρνηση Trump όσο και η κυβέρνηση Biden έχουν εφαρμόσει 15 γύρους περιορισμών που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς, όλοι με στόχο την ανάσχεση της προόδου της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα για τη διατήρηση ενός χάσματος τουλάχιστον πέντε γενεών μεταξύ της τεχνολογίας κατασκευής τσιπ της Κίνας και της τεχνολογίας ξένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας 14 νανομέτρων.

     

    Ο Yin, σε μια ασυνήθιστη δημόσια συζήτηση για τους αμερικανικούς περιορισμούς, τόνισε τον αντίκτυπο της τρέχουσας κατάστασης στην υστέρηση της τεχνολογίας κατασκευής ημιαγωγών της Κίνας.

     

    Δήλωσε ότι το χάσμα μεταξύ της Κίνας και των ξένων χωρών έχει αυξηθεί από μια διαφορά 2 γενεών σε μια διαφορά 5 γενεών λόγω των πρόσφατων περιορισμών. Η Κίνα έχει υποχωρήσει από τη διαδικασία των 3 νανομέτρων στη διαδικασία των 14 νανομέτρων. Η κατάσταση αυτή επιτρέπει στην κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών να εργάζεται μόνο σε ώριμες διεργασίες των 28 νανομέτρων και άνω, πράγμα απαράδεκτο για την κινεζική βιομηχανία.

     

    Πράγματι, η SMIC είναι μία από τις λίγες εταιρείες στην Κίνα που έχει προχωρήσει στην παραγωγή 14 νανομέτρων. Ωστόσο, παρόλο που η SMIC προώθησε επιθετικά την παραγωγή της στα 14 νανόμετρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η εταιρεία αφαίρεσε αθόρυβα τις πληροφορίες σχετικά με τις λύσεις κατασκευής τεχνολογίας διεργασιών 14 νανόμετρων από τον επίσημο ιστότοπό της τον Μάιο του 2023. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών διασκέψεων για τα οικονομικά αποτελέσματα το 2023, η εταιρεία δεν ανέφερε την τεχνολογία διεργασίας 14 νανομέτρων.

     

    Ενώ ο Yin επεσήμανε άμεσα την πρόθεση των ΗΠΑ να εμποδίσουν την πρόοδο της Κίνας, οι αναφορές από το ίδιο συνέδριο δείχνουν ότι ορισμένοι γνώστες του κλάδου πιστεύουν ότι εν μέσω των αμερικανικών αποκλεισμών κατά της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών, υπάρχει μια ευκαιρία για την Κίνα να προωθήσει την ανάπτυξη του τομέα εξοπλισμού ημιαγωγών της.

     

    Μέχρι σήμερα, υπάρχουν ήδη πάνω από 200 κινεζικές εταιρείες στον τομέα του εξοπλισμού και των εξαρτημάτων ημιαγωγών. Ωστόσο, ο σημερινός κατακερματισμένος χαρακτήρας της βιομηχανίας στην Κίνα σημαίνει ότι ορισμένος τοπικός εξοπλισμός και υλικά για επεξεργαστές δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των εργοστασίων παραγωγής πλακιδίων επεξεργαστών. Βραχυπρόθεσμα, παραμένει πρόκληση η αντικατάσταση του εισαγόμενου εξοπλισμού παραγωγής επεξεργαστών.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.