Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Apple υποστηρίζει επίσημα τη νομοθεσία για το δικαίωμα επισκευής, αφού ξόδεψε εκατομμύρια για να την καταπολεμήσει

      Σε επιστολή, η Apple "προτρέπει" τους νομοθέτες της Καλιφόρνια να ψηφίσουν τον νόμο για το δικαίωμα επισκευής

    Η Apple δήλωσε, ότι υποστηρίζει επίσημα ένα νομοσχέδιο για το δικαίωμα επισκευής στην Καλιφόρνια, μια κίνηση-ορόσημο που υποδηλώνει ότι οι μεγάλοι κατασκευαστές τεχνολογίας κατανοούν ότι έχουν χάσει τη μάχη για τη μονοπώληση της επισκευής και ότι πρέπει να επιτρέψουν στους καταναλωτές και τα ανεξάρτητα καταστήματα επισκευών να επισκευάζουν μόνοι τους τα ηλεκτρονικά τους είδη.

     

    "Η Apple γράφει για να υποστηρίξει το SB 244 και προτρέπει τα μέλη του νομοθετικού σώματος της Καλιφόρνια να περάσουν το νομοσχέδιο όπως έχει συνταχθεί", έγραψε η Apple στη Susan Eggman, την υποστηρίκτρια του νομοσχεδίου, σε επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του 404 Media. "Υποστηρίζουμε το SB 244 επειδή περιλαμβάνει απαιτήσεις που προστατεύουν την ασφάλεια και την προστασία των μεμονωμένων χρηστών, καθώς και την πνευματική ιδιοκτησία των κατασκευαστών προϊόντων. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το νομοσχέδιο, εφόσον συνεχίζει να παρέχει προστασία για τους πελάτες και τους καινοτόμους".

    DSC06120.jpg

     

    Πρόκειται για μια αλλαγή πολιτικής ορόσημο από την Apple, τον ισχυρότερο κατασκευαστή ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο και, ιστορικά, έναν από τους μεγαλύτερους πολέμιους της νομοθεσίας για το δικαίωμα επισκευής σε εθνικό επίπεδο. Σημαίνει, ουσιαστικά, ότι οι καταναλωτές έχουν κερδίσει. Η είδηση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το TechCrunch και το iFixit.

     

    "Αν η Καλιφόρνια ψηφίσει ναι και συνεχίσει να ανεβάζει τον πήχη για την επισκευή ηλεκτρονικών από άλλες πολιτείες, γίνεται φανερό ότι ο αγώνας τελείωσε και ότι έχουμε κερδίσει", μου είπε ο Nathan Proctor, ανώτερος διευθυντής της ομάδας για τα δικαιώματα των καταναλωτών U.S. PIRG Campaign for the Right to Repair. "Θα τελειώσει το θέμα για τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Υπάρχουν και άλλοι κλάδοι στους οποίους θα συνεχιστεί αυτός ο αγώνας, αλλά αν περάσει ένα ισχυρό νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια, κερδίζουμε".

     

    Τον Μάιο, ο νόμος για το δικαίωμα στην επισκευή πέρασε από τη Γερουσία της Καλιφόρνια με 38-0. Δεν έχει ακόμη ψηφιστεί στην πολιτειακή συνέλευση, αλλά η υποστήριξη της Apple, στην πολιτεία της, καθιστά την ψήφιση πιο πιθανή. Τον τελευταίο χρόνο, νομοθεσία για το δικαίωμα επισκευής για τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης έχουν θεσπίσει η Νέα Υόρκη (αν και το νομοσχέδιο αυτό αποδυναμώθηκε την τελευταία στιγμή από την κυβερνήτη Kathy Hochul) και η Μινεσότα.

     

    Η νομοθεσία θα απαιτούσε από τους κατασκευαστές "να διαθέτουν, υπό δίκαιους και εύλογους όρους, στους ιδιοκτήτες των προϊόντων, στις εγκαταστάσεις σέρβις και επισκευής και στους αντιπροσώπους υπηρεσιών, τα μέσα, όπως περιγράφονται, για τη διάγνωση, τη συντήρηση ή την επισκευή του προϊόντος". Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές πρέπει να διαθέτουν στο κοινό τα ίδια διαγνωστικά, εργαλεία και ανταλλακτικά που διαθέτουν στους δικούς τους εξουσιοδοτημένους επαγγελματίες επισκευής.

     

    Στην επιστολή της, η Apple αναφέρει ότι θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο όπως έχει ψηφιστεί, εφόσον συνεχίζει να απαιτεί από τους ανεξάρτητους επαγγελματίες επισκευής να γνωστοποιούν στους πελάτες τη χρήση "μη γνήσιων ή μεταχειρισμένων εξαρτημάτων" και δεν απαιτεί από τις εταιρείες να δημιουργούν νέα έγγραφα τεκμηρίωσης για επισκευές που δεν κάνουν ήδη οι δικοί της εξουσιοδοτημένοι πάροχοι.

     

    Screenshot 2023-08-23 at 10.50.20 AM.png

     

    Ο στόχος των υποστηρικτών του δικαιώματος στην επισκευή ήταν να περάσει η νομοθεσία σε μια σειρά από πολιτείες, οδηγώντας σε πλήρη συνθηκολόγηση τους κατασκευαστές που δεν είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα για να ασκήσουν πιέσεις εναντίον νομοσχεδίων σε δεκάδες πολιτείες και φοβούνται ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν με διαφορετική νομοθεσία σε διαφορετικές πολιτείες. Ένας νόμος στην Καλιφόρνια, την καρδιά του τεχνολογικού τομέα με πληθυσμό σχεδόν 40 εκατομμυρίων ανθρώπων και υποστήριξη από την Apple, είναι πιθανό να γίνει defacto εθνική νομοθεσία. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την αυτοκινητοβιομηχανία, όταν, αφού η Μασαχουσέτη ψήφισε νόμο για το δικαίωμα επισκευής των αυτοκινήτων, οι κατασκευαστές συμφώνησαν να τηρούν το νόμο και στις 50 πολιτείες.

     

    "Θα πίστευα ότι η ψήφιση στην Καλιφόρνια σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη πίεση στους κατασκευαστές να θέσουν κατά κάποιον τρόπο τη γραμμή εκεί και να πουν "όχι άλλο", επειδή τους έχουμε πλέον αποδείξει ότι μπορούμε να περάσουμε νόμους και να αλλάξουμε τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να λειτουργούν", δήλωσε ο Proctor. "Αυτό δείχνει ότι η συνηγορία της πολιτείας είναι ένας καλός τρόπος για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων που είναι δύσκολο να περάσουν από το Κογκρέσο. Δείχνει ότι μπορείς πραγματικά να εξαπλώσεις τη μεγάλη τεχνολογία, αν έχεις ένα πραγματικό δίκτυο βάσης πίσω σου".

    Η κίνηση της Apple αντιπροσωπεύει μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με το σημείο στο οποίο βρισκόταν ο τεχνολογικός γίγαντας μόλις πριν από μερικά χρόνια, όταν οι λομπίστες της έλεγαν στους νομοθέτες ότι το να επιτρέπεται στους καταναλωτές να επισκευάζουν τα iPhone τους θα μετέτρεπε συγκεκριμένες πολιτείες σε "Μέκκα" για χάκερ και "κακούς παράγοντες". Η Apple και άλλοι κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών, που εκπροσωπούνται από μεγάλες ομάδες λόμπι της βιομηχανίας, έχουν δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της νομοθεσίας για το δικαίωμα επισκευής, η οποία θα τους υποχρέωνε να διαθέτουν εγχειρίδια επισκευής, ανταλλακτικά και εργαλεία στο ευρύ κοινό.

     

    Αργά αλλά σταθερά, χάρη στους ακτιβιστές και τους καταναλωτές, καθώς και στην υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι κατασκευαστές έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να λάβουν μέτρα για να κάνουν την επισκευή πιο προσιτή. Η Microsoft, η Apple, η Google, η Motorola και η Samsung έχουν εισαγάγει τρόπους αγοράς ανταλλακτικών απευθείας από την εταιρεία ή από εξουσιοδοτημένα τρίτα μέρη όπως το iFixit.

     

    Ενώ αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για το δικαίωμα επισκευής καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών, ο αγώνας θα συνεχιστεί και σε άλλους κλάδους. Αγροτικοί γίγαντες όπως ο John Deere και οι κατασκευαστές ιατρικού εξοπλισμού εξακολουθούν να έχουν μεγάλη δύναμη για να εμποδίζουν τους καταναλωτές και τα ανεξάρτητα συνεργεία επισκευής να επισκευάζουν τον εξοπλισμό λόγω της αδυναμίας προμήθειας ανταλλακτικών και των τεχνητών κλειδαριών λογισμικού και διαγνωστικών που κρατούν τους πελάτες μακριά.

     

    Πιο κάτω παρατίθεται όλο το pdf με την επιστολή της Apple:  apple-support-sb-244.pdf


    Πηγή
    Φωτογραφία: IFIXIT
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.