Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Μπορεί η Ρωσία να λειτουργήσει computing clusters υψηλής απόδοσης με ίδια μέσα;

    «Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μας έχουν απομακρύνει από τη σταθερή και προβλέψιμη ανάπτυξη της ανθρωπότητας», υποστηρίζουν δύο καθηγητές τεχνολογίας με έδρα τη Μόσχα στο Communications of ACM, αναφέροντας τις αναμενόμενες ελλείψεις σε επεξεργαστές υψηλής απόδοσης. Αλλά ευτυχώς για αυτούς, έχουν μια προσωρινή λύση. Ένας από τους καθηγητές — ο Andrei Sukhov του Πανεπιστημίου HSE στη Μόσχα — εξήγησε την ιδέα του στον δικτυακό τόπο theregister.com.
    Σε ένα επίκαιρο άρθρο μέσω του Association for Computing Machinery (ACM), ο Sukhov εξηγεί πώς οι ρωσικές ομάδες επιστήμης υπολογιστών εξετάζουν τη δημιουργία των clusters της επόμενης γενιάς, χρησιμοποιώντας παλαιότερες τεχνολογίες συμπλέγματος και ένα πλήθος λογισμικού ανοιχτού κώδικα για τη διαχείριση των πάντων, από τη φορητότητα κώδικα έως την παραλληλοποίηση, καθώς και πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των PCIe 3.0, USB 4, και ακόμη και ρώσικη απομίμηση/εκδοχή διαύλου εμπνευσμένου από το infiniband (Angara ES8430).

    Ενώ όλα τα κομμάτια μπορεί να είναι στη θέση τους, εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη να κατασκευαστούν νέες πλακέτες, ένα πρόβλημα που ο Sukhov είπε ότι μπορεί να λυθεί χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα ασύρματης σύνδεσης ως μηχανισμό εναλλαγής μεταξύ των επεξεργαστών, παρόλο που ο λανθάνον χρόνος δικτύου θα είναι χαμηλότερος, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πραγματοποίηση προσομοιώσεων HPC με αληθινή σύζευξη, χαμηλής καθυστέρησης (οι οποίες είναι χρήσιμες σε τομείς όπως οι προσομοιώσεις πυρηνικών όπλων, σαν παράδειγμα) .

    «Δεδομένου ότι τα διαθέσιμα συστήματα κινητής τηλεφωνίας σε τσιπ είναι της τάξης των 100 Gflops, η απόδοση πολλών teraflops για μικρά συμπλέγματα συστημάτων υψηλής απόδοσης σε τσιπ (SoC) είναι εφικτή», πρόσθεσε ο Sukhov. "Η χρήση τυπικών ανοιχτών λειτουργικών συστημάτων, όπως το Linux, θα διευκολύνει σημαντικά τη χρήση προσαρμοσμένων εφαρμογών και θα επιτρέψει την εκτέλεση τέτοιων συστημάτων στο εγγύς μέλλον. Είναι πιθανό τέτοια συμπλέγματα να είναι ετερογενή, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών συστημάτων σε τσιπ διαφορετικές εργασίες (ή, για παράδειγμα, FPGA για τη δημιουργία εξειδικευμένων ρυθμιζόμενων επιταχυντών on the fly για συγκεκριμένες εργασίες)..."

    Όπως είπε στο The Register σε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων μετά το άρθρο, "Φυσικά, θα είναι αδύνατο να κατασκευαστεί ένας νέος υπερυπολογιστής στη Ρωσία τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να κλείσουμε όλες τις τρέχουσες ανάγκες σε επεξεργαστική ισχύ και την επεξεργασία δεδομένων χρησιμοποιώντας την προσέγγιση που έχουμε προτείνει. Ειδικά αν εφαρμόσουμε επιτάχυνση υλικού σε εργασίες, ανάλογα με τον τύπο τους», προσθέτει... «Κατά τη διάρκεια αυτής της υλοποίησης θα λειτουργήσουν λύσεις λογισμικού και θα δοκιμαστούν νέα πρωτόκολλα ανταλλαγής δεδομένων και τεχνολογίες υπολογιστών."

    Όσον αφορά τους υπάρχοντες υπερυπολογιστές της Ρωσίας, «δεν προβλέπονται ιδιαίτερα προβλήματα», πρόσθεσε ο Sukhov. «Αυτοί οι υπερυπολογιστές βασίζονται σε Linux και μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς την υποστήριξη των εταιρειών που προμήθευαν το υλικό και το λογισμικό».

     

    Φωτογραφία: Gorodenkoff/Shutterstock


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.