Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Kρίσιμη ευπάθεια που επηρεάζει τις περισσότερες διανομές Linux, επιτρέπει τα bootkits

      To buffer overflow στο bootloader shim επιτρέπει στους εισβολείς να εκτελούν κώδικα κάθε φορά που ξεκινάν οι συσκευές

    Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, οι developers του Linux αντιμετωπίζουν ενεργά μια ευπάθεια υψηλής σοβαρότητας που αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια των υπολογιστικών συσκευών. Η ευπάθεια, που εντοπίζεται ως CVE-2023-40547, βρίσκεται στο shim, ένα κρίσιμο συστατικό που είναι υπεύθυνο για τα πρώτα στάδια της διαδικασίας εκκίνησης στο firmware του Linux. Η επιτυχής εκμετάλλευση αυτού του ελαττώματος μπορεί να επιτρέψει την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού σε επίπεδο firmware, παρέχοντας στους επιτιθέμενους πρόσβαση στα βαθύτερα τμήματα μιας συσκευής, καθιστώντας τις μολύνσεις τόσο δύσκολο να εντοπιστούν όσο και να αφαιρεθούν.

     

    Το shim, που βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις διανομές Linux, παίζει καθοριστικό ρόλο στους μηχανισμούς ασφαλούς εκκίνησης. Αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας διασφαλίζει ότι κάθε στοιχείο της διαδικασίας εκκίνησης προέρχεται από μια επαληθευμένη, αξιόπιστη πηγή. Ωστόσο, η εν λόγω ευπάθεια επιτρέπει στους επιτιθέμενους να εκτελούν κακόβουλο υλικολογισμικό στα πρώτα στάδια της εκκίνησης, παρακάμπτοντας τις προστασίες ασφαλούς εκκίνησης.

     

    Το ελάττωμα, που αναγνωρίστηκε ως υπερχείλιση ρυθμιστικού διαφράγματος (CVE-2023-40547), είναι ένα σφάλμα κωδικοποίησης που δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να εκτελούν αυθαίρετο κώδικα. Το παραβιασμένο shim επεξεργάζεται την εκκίνηση από έναν κεντρικό διακομιστή χρησιμοποιώντας μη κρυπτογραφημένο HTTP, το ίδιο πρωτόκολλο με το διαδίκτυο. Η επιτυχής εκμετάλλευση της ευπάθειας πραγματοποιείται μετά την παραβίαση της στοχευμένης συσκευής, του διακομιστή ή του δικτύου, εξουδετερώνοντας στη συνέχεια τους μηχανισμούς ασφαλούς εκκίνησης.

     

    Ο Matthew Garrett, ένας από τους αρχικούς συγγραφείς του shim, τόνισε ότι οι επιτιθέμενοι πρέπει να εξαναγκάσουν ένα σύστημα να εκκινήσει από το HTTP, καθιστώντας την εκμετάλλευση της ευπάθειας δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Τα πιθανά σενάρια περιλαμβάνουν την παραβίαση ενός διακομιστή, την απόκτηση φυσικής πρόσβασης σε μια συσκευή ή την εκμετάλλευση μιας ξεχωριστής ευπάθειας για την επίτευξη διαχειριστικού ελέγχου.

     

    Ενώ τα εμπόδια για την εκμετάλλευση είναι απότομα, οι πιθανές συνέπειες είναι σοβαρές. Οι επιτυχείς επιθέσεις επιτρέπουν την εγκατάσταση ενός bootkit, μιας μορφής κακόβουλου λογισμικού που εκτελείται πριν από το λειτουργικό σύστημα, παρακάμπτοντας την τυπική προστασία του τελικού σημείου. Ειδικότερα, το bootkit που δημιουργείται δεν θα επιβιώσει από μια διαγραφή ή επαναδιαμόρφωση του σκληρού δίσκου.

     

    Η αντιμετώπιση της ευπάθειας περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από την εξάλειψη της υπερχείλισης buffer- απαιτείται η ενημέρωση του μηχανισμού ασφαλούς εκκίνησης για την ανάκληση των ευάλωτων εκδόσεων του bootloader. Αυτή η διαδικασία εισάγει κάποιο επίπεδο κινδύνου, καθώς οι χρήστες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διακοπή της διαδικασίας εκκίνησης.

     

    Οι προγραμματιστές του Linux κυκλοφόρησαν την επιδιόρθωση σε μεμονωμένους προγραμματιστές shim, οι οποίοι την ενσωματώνουν στις υπεύθυνες εκδόσεις τους. Αυτές οι διορθωμένες εκδόσεις διανέμονται τώρα στους διανομείς Linux, οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία διάθεσής τους στους τελικούς χρήστες. Η βαθμολογία σοβαρότητας 9,8 στα 10 υπογραμμίζει τη σημασία της άμεσης εγκατάστασης των επιδιορθώσεων μόλις γίνουν διαθέσιμες.

     

    Αν και ο κίνδυνος επιτυχούς εκμετάλλευσης περιορίζεται σε ακραία σενάρια, η πιθανή ζημιά υπογραμμίζει τον κρίσιμο χαρακτήρα της αντιμετώπισης αυτής της ευπάθειας για τη διατήρηση της ασφάλειας των συστημάτων που βασίζονται στο Linux.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.