Jump to content


  • astrolabos
    astrolabos

    Οι επεξεργαστές Arm προβλέπεται ότι θα κατακτήσουν το ένα τέταρτο της αγοράς φορητών υπολογιστών έως το 2027

      Το μερίδιο αγοράς της Arm θα αυξηθεί εις βάρος της AMD και της Intel

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Counterpoint Research, οι φορητοί υπολογιστές που βασίζονται σε επεξεργαστή Arm βρίσκονται σε καλό δρόμο για να διεκδικήσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς από τα παραδοσιακά μηχανήματα που βασίζονται σε x86 τα επόμενα χρόνια.

    Η Apple βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος με την κυκλοφορία του M1 SoC της στα τέλη του 2020 και οι διαδοχικές νέες εκδόσεις έχουν διευρύνει μόνο το προβάδισμα της εταιρείας στον χώρο. Το 2022, η Apple ηγήθηκε της αγοράς φορητών υπολογιστών Arm με μερίδιο 90% και βοήθησε στην ώθηση της κατηγορίας στο συνολικό μερίδιο αγοράς της CPU φορητών υπολογιστών 13%.

    Τα δεδομένα του Counterpoint συμβαδίζουν με όσα ανέφερε η IDC τον περασμένο μήνα. Αν θυμάστε, η εταιρεία ερευνών αγοράς είπε ότι η Apple απέστειλε 7,5 εκατομμύρια Mac το τέταρτο τρίμηνο και 28,6 εκατομμύρια μονάδες για ολόκληρο το έτος. Μεταξύ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών υπολογιστών, η Apple ήταν η μόνη με θετική ανάπτυξη από έτος σε έτος. Η επόμενη πλησιέστερη ήταν η Asus με πτώση 5,7% σε ετήσια βάση στις αποστολές.

    Οι αναλυτές της Counterpoint αναμένουν ότι οι μηχανές που βασίζονται σε βραχίονα θα αντιπροσωπεύουν το 15% των αποστολών φορητών υπολογιστών φέτος και το 18% το 2024, εν μέρει χάρη στην αυξανόμενη υποστήριξη του οικοσυστήματος και το μειωμένο χάσμα απόδοσης έναντι των προσφορών x86.

    Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η Counterpoint αναμένει ότι άλλοι μεγάλοι πάροχοι CPU, όπως η MediaTek και η Qualcomm, θα έχουν έτοιμες να κυκλοφορήσουν τις λύσεις που βασίζονται σε Arm. Εκτός απρόβλεπτων περιστάσεων, ένας στους τέσσερις φορητούς υπολογιστές που πωλήθηκαν το 2027 θα μπορούσε να τροφοδοτείται από επεξεργαστή Arm.

    Το κέρδος της Arm θα γίνει αναπόφευκτα εις βάρος των σημερινών ηγετών της αγοράς AMD και Intel. Η Counterpoint πιστεύει ότι η Intel μπορεί να υποφέρει περισσότερο και να χάσει σχεδόν το 10% του μεριδίου αγοράς της στα συστήματα Arm μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

    Η συνολική αγορά υπολογιστών ενδέχεται να μην επιστρέψει στην ανάπτυξη μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, με μια ευρύτερη ανάκαμψη να αναμένεται το 2024. Προς το παρόν, όπως το έθεσε η IDC, η καταναλωτική αγορά παραμένει απρόβλεπτη.


    Πηγή
    Φωτογραφία: TechSpot
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.