Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ο Sam Altman επιστρέφει ως διευθύνων σύμβουλος του OpenAI

      Μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI που κράτησε 5 ημέρες, ο Altman επιστρέφει

    Ο Σαμ Άλτμαν θα επιστρέψει ως διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, ξεπερνώντας την απόπειρα πραξικοπήματος στο διοικητικό συμβούλιο που οδήγησε την εταιρεία σε χάος τις τελευταίες ημέρες. Ο πρώην πρόεδρος Greg Brockman, ο οποίος παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση του Altman, θα επιστρέψει επίσης.

     

    Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά την Τρίτη ότι έχει μια "κατ' αρχήν συμφωνία" για την επιστροφή του Altman μαζί με ένα νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από τους Bret Taylor, Larry Summers και Adam D'Angelo. Ο D'Angelo παραμένει από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο που απέλυσε αρχικά τον Altman την Παρασκευή. Μένει σε αυτό το νέο συμβούλιο για να δώσει κάποια εκπροσώπηση στο προηγούμενο συμβούλιο, όπως μας είπαν.

     

    Άνθρωποι που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις λένε ότι η κύρια δουλειά αυτού του μικρού αρχικού συμβουλίου είναι να ελέγξει και να διορίσει ένα διευρυμένο συμβούλιο έως και εννέα ατόμων που θα επαναφέρει τη διακυβέρνηση του OpenAI. Η Microsoft, η οποία έχει δεσμευτεί να επενδύσει δισεκατομμύρια στην εταιρεία, θέλει να έχει μια θέση σε αυτό το διευρυμένο συμβούλιο, όπως και ο ίδιος ο Altman. Κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας Τύπου αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος Satya Nadella δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θέλει άλλες "εκπλήξεις".

     

    Μας είπαν ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διεξαχθεί έρευνα για όλη αυτή την ιστορία. Αυτή η έρευνα θα γίνει πιθανώς από ένα εξωτερικό, ανεξάρτητο δικηγορικό γραφείο. Με βάση τις συνομιλίες μας με εμπλεκόμενους ανθρώπους, ο πολύ ανθρώπινος αγώνας εξουσίας που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων αυτών δεν φαίνεται να έχει ακόμη τελειώσει εντελώς.

     

    Όλα τα βασικά μέρη έχουν δημοσιεύσει σχετικά με τη συμφωνία για την επιστροφή του Altman, η οποία όπως μας είπαν είναι τελειωμένη πλην κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών της τελευταίας στιγμής. Στο X (πρώην Twitter), ο Altman δήλωσε ότι "όλα όσα έκανα τις τελευταίες ημέρες ήταν στην υπηρεσία της διατήρησης αυτής της ομάδας και της αποστολής της".

     

    Ένας από τους άλλους μεγάλους επενδυτές της OpenAI, η Thrive Capital, χαρακτήρισε την επιστροφή του Altman "το καλύτερο αποτέλεσμα για την εταιρεία, τους υπαλλήλους της, όσους βασίζονται στις τεχνολογίες της και τον κόσμο γενικότερα". "Η OpenAI έχει τη δυνατότητα να γίνει μια από τις πιο συνεπακόλουθες εταιρείες στην ιστορία της πληροφορικής", δήλωσε ο συνεργάτης της Thrive, Kelly Sims, σε δήλωση που μοιράστηκε με το The Verge. "Ο Sam και ο Greg διαθέτουν μια βαθιά δέσμευση για την ακεραιότητα της εταιρείας και μια απαράμιλλη ικανότητα να εμπνέουν και να ηγούνται. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο ενθουσιασμένοι που επιστρέφουν στην εταιρεία που ίδρυσαν και βοήθησαν να χτιστεί σε αυτό που είναι σήμερα".

     

    Η επιστροφή του Altman είναι ακόμη πιο σοκαριστική από την ξαφνική αποχώρησή του την Παρασκευή. Το μη κερδοσκοπικό διοικητικό συμβούλιο του OpenAI φάνηκε αποφασισμένο στην αρχική του απόφαση να απομακρύνει τον Altman, περνώντας από δύο διευθύνοντες συμβούλους μέσα σε τρεις ημέρες για να αποφύγει την επαναφορά του. Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι του OpenAI εξεγέρθηκαν, απειλώντας να αυτομολήσουν στη Microsoft μαζί με τον Altman και τον συνιδρυτή Brockman αν το διοικητικό συμβούλιο δεν παραιτηθεί.

     

    Από τότε που ο Altman απολύθηκε την Παρασκευή, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που αντιτάχθηκαν σε αυτόν απέκρυψαν το λεπτομερές σκεπτικό για τους λόγους για τους οποίους τον απέπεμψαν, ακόμη και υπό την απειλή μηνύσεων από τους επενδυτές και αποχωρήσεων των εργαζομένων. Την Κυριακή, ένα βασικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο Ilya Sutskever, γύρισε πίσω στο στρατόπεδο του Altman μετά από παρακάλια της συζύγου του Brockman. (Ο Sutskever τέλεσε το γάμο τους στα κεντρικά γραφεία της OpenAI). Η μεταστροφή του Sutskever, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής επιστήμονας του OpenAI, άφησε τα υπόλοιπα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου πιο ευάλωτα.

     

    Μας λένε ότι ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος Emmett Shear, ο οποίος διορίστηκε την Κυριακή από το διοικητικό συμβούλιο για να αντικαταστήσει την προηγούμενη προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλο, Mira Murati, απείλησε κάποια στιγμή να παραιτηθεί, εκτός αν το διοικητικό συμβούλιο μπορούσε να παράσχει τεκμηρίωση ή αποδείξεις για αδικήματα που να στηρίζουν την απόλυση του Altman. Μετά την ανακοίνωση της είδησης της επιστροφής του το βράδυ της Τρίτης, ο Shear έκανε λόγο για "τη διαδρομή που μεγιστοποιεί την ασφάλεια παράλληλα με το να κάνει το σωστό για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Χαίρομαι που ήμουν μέρος της λύσης".

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.