Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Microsoft χάλασε ένα χαρακτηριστικό του Chrome για να προωθήσει το πρόγραμμα περιήγησης Edge

      Η Microsoft επιστρέφει και πάλι σε τακτικές της δεκαετίας του 1990

    Η Microsoft εξέδωσε μια ενημερωμένη έκδοση για τα Windows που "έσπασε" μια λειτουργία του Chrome, καθιστώντας δυσκολότερη την αλλαγή του προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης και ενοχλώντας τους χρήστες του Chrome με αναδυόμενα παράθυρα. Μια ενημερωμένη έκδοση των Windows τον Απρίλιο χάλασε ένα νέο κουμπί στο Chrome που επέτρεπε να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης με ένα μόνο κλικ, αλλά τα χειρότερα επιφυλάχθηκαν για τους χρήστες της εταιρικής έκδοσης των Windows. Για εβδομάδες, κάθε φορά που ένας χρήστης της εταιρικής έκδοσης, άνοιγε το Chrome, εμφανιζόταν η σελίδα με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις των Windows. Δεν υπήρχε τρόπος να σταματήσει, εκτός αν απεγκαθιστούσατε την ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος. Αυτό ανάγκασε τη Google να απενεργοποιήσει τη ρύθμιση.

     

    Αυτό το ασήμαντο κεφάλαιο του πολέμου των προγραμμάτων περιήγησης ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022, όταν η Google κυκλοφόρησε αθόρυβα ένα νέο κουμπί στο Chrome για Windows. Θα εμφανιζόταν κοντά στο επάνω μέρος της οθόνης και θα σας επέτρεπε να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης με ένα κλικ χωρίς να ανασύρετε τις ρυθμίσεις του συστήματος. Για οκτώ μήνες, λειτουργούσε εξαιρετικά. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, η Microsoft εξέδωσε την ενημερωμένη έκδοση KB5025221 των Windows και τα πράγματα άρχισαν να αποκτούν ενδιαφέρον. "Κάθε φορά που ανοίγω το Chrome ανοίγουν οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις εφαρμογών των Windows. Έχω δοκιμάσει πολλούς τρόπους για να το επιλύσω αυτό χωρίς τύχη", δήλωσε ένας διαχειριστής πληροφορικής σε ένα φόρουμ της Microsoft. Ένας χρήστης του Reddit παρατήρησε ότι η σελίδα ρυθμίσεων εμφανιζόταν επίσης κάθε φορά που κάνατε κλικ σε έναν σύνδεσμο, αλλά μόνο αν το Chrome ήταν το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης. "Δεν συμβαίνει αν αλλάξουμε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης σε Edge", δήλωσε ο χρήστης. Άλλοι έκαναν παρόμοιες καταγγελίες στα φόρουμ υποστήριξης της Google, μερικοί λέγοντας ότι ολόκληροι οργανισμοί είχαν το πρόβλημα. Οι χρήστες συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι ο ένοχος ήταν η ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος.

     

    Για τους χρήστες της κανονικής καταναλωτικής έκδοσης των Windows, τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα: το κουμπί "Make Default" με ένα κλικ απλώς σταμάτησε να λειτουργεί. Στην πραγματικότητα, καταφέραμε να παρακάμψουμε το πρόβλημα απλά αλλάζοντας το όνομα της εφαρμογής Chrome σε μια επιφάνεια εργασίας των Windows. Φαίνεται ότι η Microsoft έστησε το εμπόδιο ειδικά για το Chrome, τον κύριο ανταγωνιστή του προγράμματος περιήγησης Edge. Η Microsoft δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα, αλλά μοιράστηκε έναν σύνδεσμο που δημοσιεύτηκε πριν χαλάσει το Chrome. "Για πληροφορίες σχετικά με αυτό, ανατρέξτε σε αυτή τη δημοσίευση στο ιστολόγιο σχετικά με την προσέγγιση της Microsoft για το app pinning και τις προεπιλογές εφαρμογών στα Windows. Η Microsoft δεν έχει τίποτα περισσότερο να μοιραστεί", δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft. Η ανάρτηση περιγράφει τη "μακροχρόνια προσέγγιση της εταιρείας για να θέσει τους ανθρώπους υπό τον έλεγχο της εμπειρίας των Windows PC τους".

     

    Ο Firefox της Mozilla έχει το δικό του κουμπί προεπιλογής με ένα κλικ, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί μια χαρά, αλλά σύμφωνα με τον Steve Teixeira, επικεφαλής προϊόντος της Mozilla, αυτή δεν είναι η πρώτη αντιανταγωνιστική κίνηση από τη Microsoft τα τελευταία χρόνια. "Όταν χρησιμοποιούν μηχανήματα με Windows, οι χρήστες του Firefox αντιμετωπίζουν συνήθως τέτοιου είδους εμπόδια, όπως η παράκαμψη της επιλογής του προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης, ή αναδυόμενα παράθυρα και παραπλανητικές προειδοποιήσεις που προσπαθούν να τους πείσουν ότι ο Edge είναι κατά κάποιο τρόπο ασφαλέστερος", δήλωσε ο Teixeira. "Είναι καιρός η Microsoft να σεβαστεί τις προτιμήσεις των ανθρώπων και να τους επιτρέψει να χρησιμοποιούν όποιο πρόγραμμα περιήγησης επιθυμούν χωρίς να παρεμβαίνουν στην επιλογή τους".

     

    Σε απάντηση, η Google έπρεπε να απενεργοποιήσει το προεπιλεγμένο κουμπί ενός κλικ- το πρόβλημα σταμάτησε αφού έγινε αυτό. Με άλλα λόγια, η Microsoft φαίνεται να "λοξοδρόμησε" για να χαλάσει ένα χαρακτηριστικό του Chrome που έκανε τη ζωή των χρηστών ευκολότερη. Η Google επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες αυτής της ιστορίας, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. Αυτό αποτελεί μέρος ενός μοτίβου συμπεριφοράς για τη Microsoft, καθώς διεξάγει πόλεμο στα προγράμματα περιήγησης ιστού που δεν ανήκουν στα Windows και αυτούς που τα χρησιμοποιούν. Το Chrome είναι, αξίζει να επαναλάβουμε, το προτιμώμενο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο παγκοσμίως, με αναφερόμενο μερίδιο αγοράς 66%. Νωρίτερα φέτος, η Microsoft άρχισε να εισάγει διαφημίσεις πλήρους μεγέθους στα αποτελέσματα αναζήτησης αν αναζητούσατε το Google Chrome, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει λόγος να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης". Η Microsoft έφτασε στο σημείο να κολλήσει διαφημίσεις για τον Edge στον ίδιο τον ιστότοπο λήψης του Chrome, δηλώνοντας ότι "ο Microsoft Edge χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με τον Chrome, με την πρόσθετη εμπιστοσύνη της Microsoft". Υπήρχαν και άλλα περίεργα μηνύματα προς τους επίδοξους χρήστες του Chrome, με κάποιους να υπονοούν ότι ο Chrome είναι χειρότερος για online αγορές ή να αναφέρονται στο πρόγραμμα περιήγησης της Google ως "τόσο 2008".

     

     

    Όταν η Microsoft έδωσε σε κυκλοφορία το Windows 11 το 2021, περιλάμβανε διάφορα σκοτεινά μοτίβα που αγνοούσαν τις επιλογές των χρηστών και καθιστούσαν δυσκολότερη την αλλαγή των προεπιλογών. Οι χρήστες των Windows έπρεπε να αλλάξουν το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης ιστού για σχεδόν δώδεκα διαφορετικούς τύπους συνδέσμων ιστού: HTM, HTML, PDF, SHTML, SVG, WEBP, XHT, XHTML, FTP, HTTP και HTTPS (λες και κάποιος θέλει διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης για σελίδες HTTP και HTTPS). Δεν υπήρχε τρόπος να αλλάξετε όλες τις προεπιλογές ταυτόχρονα, έπρεπε να το κάνετε χειροκίνητα. Τα Windows 11 σας έδιναν επίσης μία και μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε τις προεπιλογές σας όταν ανοίγατε για πρώτη φορά ένα νέο πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Βλέπατε ένα αναδυόμενο παράθυρο, αλλά στην πραγματικότητα δεν λειτουργούσε, εκτός αν τσεκάρατε ένα μικροσκοπικό κουτάκι που έλεγε "Να χρησιμοποιείτε πάντα αυτή την εφαρμογή". Αν δεν το είχατε επιλέξει, δεν θα βλέπατε ποτέ ξανά το αναδυόμενο παράθυρο.

     

    Φαινόταν ότι τα πράγματα βελτιώνονταν. Μήνες μετά την κυκλοφορία των Windows 11, η Microsoft υποχώρησε και πρόσθεσε μια ρύθμιση που άνοιξε λίγο τα πράγματα, επιτρέποντάς σας να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης με τη μία αντί να περνάτε από 11 ενοχλητικά αναπτυσσόμενα μενού. Οι παλαιότεροι ίσως σκεφτούν ότι αυτό μοιάζει πολύ με τη μονοπωλιακή συμπεριφορά που κάποτε οδήγησε τη Microsoft στα δικαστήρια. Στη δεκαετία του '90, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μήνυσε την εταιρεία για τις προσπάθειές της να εμποδίσει τον ανταγωνισμό για τον Internet Explorer, το πρόγραμμα περιήγησης ιστού που η Microsoft αποσύρθηκε τελικά πέρυσι.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Eugene Onischenko / Shutterstock.com / Thomas Germain (Shutterstock)
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.