Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η On-By-Default κρυπτογράφηση των Windows 11 Pro επιβραδύνει τους SSD έως και 45%

      Η κρυπτογράφηση λογισμικού BitLocker επιβραδύνει τις επιδόσεις

    Λίγα πράγματα είναι πιο απογοητευτικά από το να πληρώνεις για εξαρτήματα υπολογιστή υψηλής ταχύτητας και να μην την έχεις επειδή το λογισμικό επιβραδύνει το σύστημά σου. Δυστυχώς, μια προεπιλεγμένη ρύθμιση στα Windows 11 Pro, με ενεργοποιημένη την κρυπτογράφηση λογισμικού BitLocker, στερεί έως και το 45% της ταχύτητας από τον SSD σας, καθώς αναγκάζει τον επεξεργαστή σας να κρυπτογραφεί και να αποκρυπτογραφεί τα πάντα. Σύμφωνα με τις δοκιμές μας, οι τυχαίες εγγραφές και αναγνώσεις - οι οποίες επηρεάζουν τη συνολική απόδοση του υπολογιστή σας - πλήττονται περισσότερο, αλλά επηρεάζονται ακόμη και οι μεγάλες διαδοχικές μεταφορές.

     

    Ενώ πολλοί SSD διαθέτουν κρυπτογράφηση βασισμένη σε υλικό, η οποία εκτελεί όλη την επεξεργασία απευθείας στη μονάδα, τα Windows 11 Pro ενεργοποιούν αναγκαστικά την έκδοση λογισμικού του BitLocker κατά την εγκατάσταση, χωρίς να παρέχουν σαφή τρόπο για να εξαιρεθείτε. (Μπορείτε να το παρακάμψετε αυτό με εργαλεία όπως το Rufus, αν θέλετε, αν και αυτό προφανώς δεν αποτελεί επίσημη λύση, καθώς επιτρέπει στους χρήστες να παρακάμψουν την πρόθεση της Microsoft). Εάν αγοράσατε έναν προ-κατασκευασμένο υπολογιστή με Windows 11 Pro, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το λογισμικό BitLocker να είναι ενεργοποιημένο σε αυτόν αυτή τη στιγμή. Τα Windows 11 Home δεν υποστηρίζουν το BitLocker, οπότε δεν θα έχετε ενεργοποιημένη την κρυπτογράφηση εκεί.

     

    Για να διαπιστώσουμε πόσο επηρεάζει την απόδοση το λογισμικό BitLocker, το tomshardware πραγματοποίησε μια σειρά δοκιμών με τρία σενάρια: χωρίς κρυπτογράφηση (χωρίς BitLocker), με λογισμικό BitLocker (η προεπιλογή των Windows 11 Pro) και με ενεργοποιημένο το BitLocker υλικού (OPAL). Ενώ η κρυπτογράφηση λογισμικού αύξησε την καθυστέρηση και μείωσε τους ρυθμούς μεταφοράς, η κρυπτογράφηση υλικού και η καθόλου κρυπτογράφηση ήταν ουσιαστικά ισοδύναμες. Εάν έχετε ενεργοποιημένο το BitLocker λογισμικού, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας (περισσότερα σχετικά παρακάτω).
    Πώς να διαπιστώσετε αν έχετε ενεργοποιημένο το BitLocker

     

    Για να διαπιστώσετε αν έχετε πρόβλημα, πρέπει να ξέρετε αν έχετε ενεργοποιημένο το BitLocker λογισμικού εξαρχής. Εάν είστε σε Windows 11 Home, δεν είναι ενεργοποιημένο. Αν είστε σε Windows 10 Pro, πιθανότατα δεν είναι ενεργοποιημένο (αλλά δεν βλάπτει να το ελέγξετε).

     

    Για να ελέγξετε την κατάσταση κρυπτογράφησης της μονάδας δίσκου σας, εκκινήστε μια αυξημένη γραμμή εντολών (εκτελέστε το CMD ως διαχειριστής) και, στη συνέχεια, εισαγάγετε την εντολή

     

    manage-bde -status

     

    στη γραμμή εντολών. Θα εμφανιστεί μια οθόνη όπως η παρακάτω.

     

    mtOozUr.png

     

    Επομένως, εδώ πρέπει να εξετάσετε δύο πεδία: Conversion Status και Encryption Method. To Conversion Status θα σας πει αν έχετε ενεργοποιήσει την κρυπτογράφηση και το Encryption Method θα σας πει αν πρόκειται για κρυπτογράφηση υλικού ή λογισμικού. Εάν η μέθοδος αναφέρει "XTS-AES" όπως στην παραπάνω εικόνα, πρόκειται για λογισμικό BitLocker. Αν λέει "Hardware Encryption" (Κρυπτογράφηση υλικού), έχετε κρυπτογράφηση υλικού.

     

    Απενεργοποίηση της κρυπτογράφησης BitLocker

     

    Αν αισθάνεστε ότι δεν χρειάζεστε κρυπτογράφηση, το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να απενεργοποιήσετε το BitLocker. Η μετάβαση σε κρυπτογράφηση υλικού, απαιτεί πλήρη επανεγκατάσταση των Windows και όλων των εφαρμογών σας, μια τεράστια ταλαιπωρία.Για να απενεργοποιήσετε το BitLocker, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εκκινήσετε μια αυξημένη γραμμή εντολών (εκκινήστε το CMD ως διαχειριστής) και να πληκτρολογήσετε:

     

    manage-bde -off C:

     

    αντικαταστήστε το C με ένα διαφορετικό γράμμα μονάδας δίσκου, αν η κρυπτογραφημένη μονάδα δίσκου σας δεν είναι στο C.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Microsoft
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.