Jump to content

sdim

Premium Members
  • Posts

    693
  • Εγγραφή

  • Τελευταία Επίσκεψη

Είδηση Comments posted by sdim

  1. Δεν ξέρω τι γίνεται με τα πολιτικά αλλά δεν χορταίνω να μαθαίνω διάφορα τεχνολογικά από το TikTok.

    CNC, καινοτόμες μέθοδοι παραγωγής, γραμμές παραγωγής, 3D printing, assembly lines, "how ... is made", αστείρευτη πηγή γνώσης.

     

    Αν και γενικά δεν μου αρέσει να κολλάνε τα παιδιά στο κινητό, χαίρομαι που τουλάχιστον τα παρακινεί να χορεύουν. Χίλιες φορές καλύτερα να κοινωνικοποιούνται, να συζητούν για τους χορούς και να προσπαθούν να βγάλουν χορογραφίες (ιδιαίτερα τις ομαδικές) παρά να λιώνουν στο κρεβάτι 24/7.  Δεν έχω δει άλλο social που να έχει κάνει μόδα τον χορό/άσκηση.

    • Like 1
  2. Δεν μπορούσε να βάλει κάποιος 256GB μέχρι τώρα; 

    Μου φαίνεται περίεργο. Έχω μητρική με X299 το οποίο κυκλοφόρησε το 2017 και επίσημα υποστηρίζει 256GB. 

    Ανεπίσημα κάποιος έχει καταφέρει να βάλει 1TB (8x128GB) και δεν γνωρίζω αν υποστηρίζει και 2TB (8x256GB).

     

    Περίμενα ότι μετά από 17 χρόνια θα έπρεπε οι μητρικές να υποστηρίζουν τουλάχιστον 512GB.

     

    Update 

    Υπάρχουν μητρικές με X299 που υποστηρίζουν 2TB

    WCCFTECH.COM

    ASRock has officially released the latest BIOS for their X299...

     

  3. Οποιοσδήποτε usb συσκευή μπορεί να λειτουργήσει και ως δούρειος ίππος.
     

    Αντίστοιχα και κάθε συσκευή που συνδέεται στο WiFi,μπορει να λειτουργήσει ως gateway για κάποιον τρίτο ώστε να έχει πρόσβαση στο δίκτυό μας.

     

    Υπάρχουν μέχρι και καλώδια κινητών που έχουν τσιπάκι που περνάει Trojan στο κινητό όταν το βάλεις να φορτίσεις.

     

    Γι αυτό προτιμώ να πληρώσω 20€ παραπάνω και να κοιμάμαι ήσυχος πάρα να πάρω καλώδια από Κίνα.

    • Like 1
  4. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δεν τους αναφέρουν.

     

    Το κόστος είναι βασικός λόγος. Π.χ. ένα virtual machine 8πυρηνο με 16GB ram κοστίζει γύρω στα 170€/μήνα στο cloud (υπάρχει έκπτωση 55% περίπου αν το παραγγείλεις για 3 χρόνια). Ναι, γλιτώνεις την συντήρηση και το ρεύμα αλλά σε μια μεγάλη εταιρεία αυτά τα έξοδα είναι αμελητέα, προτιμά να έχει το δικό της IT.

     

    Το βασικό θέμα κατά την γνώμη μου είναι οι επιδόσεις.

    ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να δημοσιευτούν performance benchmark για τα cloud!

    Θα δείτε παντού security benchmark αλλά όχι Performance behchmark. Καθώς τα πάντα στο cloud είναι virtualized οι επιδόσεις είναι χαμηλότερες από έναν dedicated server.  Επίσης στο cloud υπάρχει και πολύ overhead για health monitoring, billing, metrics, κλπ το οποίο μειώνει επίσης τις επιδόσεις οπότε στην πράξη πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο server από ότι υπολογίζαμε.

     

    • Like 3
  5. Το καλύτερο θα ήταν να υποστηρίζει η Apple το pairing των εξαρτημάτων για αποφυγή κλοπής αλλά να  μπορεί ο χρήστης να χρηδιμοποιήσει εξαρτήματα από iPhone που δεν έχουν δηλωθεί κλεμμένα.

     

    Επίσης πρέπει να απαγορευτούν οι κολλημένοι δίσκοι στην μητρική. Από την στιγμή που είναι γνωστό ότι οι SSD έχουν περιορισμένες εγγραφές είναι αναλώσιμοι, είναι παράλογο η ζωή ενός υπολογιστή να εξαρτάται από κάτι αναλώσιμο.

     

    Επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν πως λειτουργούν οι SSD,θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. 

     

    Έχουμε μια λευκή σελίδα χαρτί. Γράφουμε κάτι με το μολύβι. Κάποια στιγμή δεν το χρειαζόμαστε και θέλουμε να γράψουμε κάτι άλλο.

    Σβήνουμε με την γόμα τα παλιό κείμενο και γράφουμε το καινούργιο.

    Από το σβήσιμο έμεινε λίγη μουντζούρα αλλά το νέο κείμενο διαβάζεται άνετα.

    Κάθε φορά που θα επαναλαμβάνουμε την διαδικασία το χαρτί θα έχει λίγο περισσότερη μοουτζουρα.

    Κάποια στιγμή η σελίδα θα έχει τόση μοουτζουρα που δεν θα μπορούμε να ξαναγράψουμε από πάνω.

     

    Δυστυχώς το BIOS των MAC αποθηκεύεται στον SSD οπότε αν χαλάσει ο εσωτερικός δίσκος δεν κάνει BOOT ούτε από εξωτερικό.

     

    • Like 1
  6. Από την στιγμή που έκλεισαν κάποιοι Server (άλλης εταιρείας, όχι Ubisoft) και δεν μπορούσα να παίξω ούτε campaign σε κάποια αγορασμένα αποφάσισα να μην αγοράσω ξανά παιχνίδι που θέλει online ενεργοποίηση.

     

    Μόνο GOG πλέον επειδή κατεβάζω τον installer και κοιμάμαι ήσυχος.

    • Like 2
    • Agree 1
  7. Δεν είναι φήμες, είναι όντως δύσκολο να ακυρωθεί η συνδρομή.

    Όταν ακυρώνεις την συνδρομή σε χρεώνει το μισό του υπολοίπου, π.χ. αν είχες δεσμευτεί για ένα έτος και πας να ακυρώσεις την συνδρομή στους 6 μήνες θα πρέπει να πληρώσεις άλλους 3 μήνες.

    Αν πας να ακυρώσεις τον τελευταίο μήνα θα σε παιδέψει.

     

    Το color coding καθώς και το κείμενο είναι ανάποδο από το συνηθισμένο. Αντί στην οθόνη ακύρωσης της συνδρομής να είναι χρωματιστό το "ΟΚ" ή "I Agree" της ακύρωσης είναι το αντίστοιχο κουμπί της ανανέωσης και εκεί που νομίζεις ότι ακύρωσες την συνδρομή στην πράξη την έχεις ανανεώσει.

     

    Τελευταία φορά που πήγα να ακυρώσω μου έκαναν αντιπροσφορά για χαμηλή συνδρομή. Την δέχτηκα και ενώ μου είπε δώρο 2 μήνες με την μειωμένη συνδρομή, οι επόμενοι μήνες θα ήταν με την κανονική τιμή. Τσαντίστηκα και ακύρωσα τελείως την συνδρομή.

     

    Ίσως όταν σταματήσουν αυτές τις πρακτικές να κάνω ξανά συνδρομή.

     

    Αν ψάξτε στο google για "adobe cancelation misleading" θα σας εμφανίζει πάνω από ένα εκατομμύριο αποτελέσματα.

    • Like 1
  8. Ευχαριστώ για το link.

     

    Δύσκολα θα κάνει κάποιος καταγγελία.

    Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων απλά δεν θα ασχοληθούν ξανά με ΕΣΠΑ.

    Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά, αν κάνουν επώνυμη καταγγελία ρισκάρουν να τους αλλάξουν τα φώτα στους επόμενους ελέγχους.

    Αν γίνει ανώνυμη καταγγελία, δεν θα υπάρχει ενημέρωση για την εξέλιξη της αίτησης.

     

    Πάντως είναι ενδιαφέρουσα κίνηση, ίσως κάποιος πικραμένος να κάνει καμιά καταγγελία.

  9. Ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών;

     

    Αν και είμαι υπέρ της τεχνολογίας δεν εμπιστεύομαι την υλοποίησή της.

    Πως μπορώ να εμπιστευτώ την ψηφιακή διακυβέρνηση ως πολίτης όταν ο τσαμπουκάς του κάθε ελεγκτή πίσω από το σύστημα είναι πάνω από τον νόμο;

     

    1. Με πέταξαν εκτός από ένα ΕΣΠΑ επειδή έλεγαν ότι δεν πληρώ ένα κριτήριο. Ενώ το ΦΕΚ δεν ανάφερε πουθενά απαίτηση για να έχω υπάλληλο, ο ελεγκτής του προγράμματος ήταν κολλημένος. Έκανα ένσταση και ανάφερα ότι στις ατομικές επιχειρήσεις ο ιδιοκτήτης προσμετράται στις ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) αλλά δεν το δέχτηκαν.

     

    https://ec.europa.eu/docsroom/documents/42921/attachments/1/translations/el/renditions/pdf

    Στον αριθμό απασχολούμενων περιλαμβάνοντα...

    γ) οι ιδιοκτήτες επιχειρηματίες

     

    Όχι μόνο μου δέχτηκαν την ένσταση αλλά στο σύστημα δεν φαίνεται καν το επιχείρημά μου και η απάντησή τους. Δεν μπορώ να κινηθώ νομικά. Πλήρης αδιαφάνεια.

     

    2. Σε άλλο πρόγραμμα επιδοτούμενο από ΕΣΠΑ, στον τελικό έλεγχο είπαν ότι δεν είχε καταθέσει ο ιδιοκτήτης την συμμετοχή του, έπρεπε να βάλει π.χ. άλλα 500€. Αν και είχε καταθέσει ο ιδιοκτήτης το σωστό ποσό, για να μην καθυστερούμε ο ιδιοκτήτης κατάθεσε και τα επιπλέον 500€.

    Υποβάλαμε το καταθετήριο και περιμέναμε να  κλείσει και αυτή την εκκρεμότητα και μετά από κανά μήνα είπαν ότι τώρα είχαν κατατεθεί παραπάνω π.χ. 250€.  Άντε τώρα οι προμηθευτής να τρέχει να επιστρέψει τα 250€.

    Υποβάλαμε την επιστροφή και μετά έλεγαν ότι έλειπαν ακόμα π.χ. 50€.

    Να μην τα πολυλέω ο απόλυτος παραλογισμός.

     

    3. Σε άλλο πάλι πρόγραμμα, σε νησί, στον τελικό έλεγχο απαίτησαν με το έτσι θέλω ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ το ΦΠΑ επειδή στο νησί το ΦΠΑ ήταν 9% και όχι 24%. Στο ΦΕΚ εκείνου του κύκλου όμως δεν αναφερόταν κάτι σχετικό. Τους στέλνω τεχνική έκθεση με την νομοθεσία κλπ και ρώτησα αν υπάρχει κάποια διάταξη που αγνοώ. Η απάντησή τους: "Να επιστραφούν τα λεφτά", χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση.

     

    4. Σε παλιότερους κύκλους στο εξοικονομώ το σύστημα κόλλαγε στους ιδιώτες αλλά την ίδια ώρα μερικές εταιρείες κατάφεραν να περάσουν εκατοντάδες αιτήσεις.

     

    5. Προσωπικά έχω χάσει δουλειές επειδή το σύστημα κόλλαγε.

     

    6. Μερικά συστήματα λειτουργούν "επιλεκτικά" τις ώρες που λειτουργούν οι εταιρείες. Σε επιδοτούμενο πρόγραμμα με μεγάλη ζήτηση παλιότερα η πλατφόρμα άνοιγε στις 8 το πρωί και έκλεινε στις 8 το βράδυ. Σαββατοκύριακα και αργίες ήταν επίσης κλειστή. Να το σχολιάσω;

     

    7. Πολλά συστήματα πλέον αντλούν πληροφορίες από πολλά συστήματα. Ένα από αυτά να πέσει δεν μπορεί να προχωρήσει η δουλειά.

    Τυχαίνει συχνά στην δουλειά μου για κάποιες δουλειές να πρέπει να χρησιμοποιήσω σύστημα του υπουργείου, από χάρτες από το κτηματολόγιο, σύστημα του ΤΕΕ, e-paravolo, ebanking, κλπ.

    ΈΝΑ από αυτά να λειτουργεί, δεν μπορώ να ολοκληρώσω την δουλειά για να την δώσω στον πελάτη και να πληρωθώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις αν περάσει κάποια προθεσμία απλά χάνω την δουλειά και δεν πληρώνομαι ούτε για τις ώρες και τα καύσιμα που ήδη έχω ξοδέψει.

     

    8. Πολλές φορές με μια ΑΠΛΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ μας την καθιστούν υποχρεωτική θεωρώντας ότι είναι ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ. Δεν ξέρουμε πλέον τι ισχύει και τι δεν ισχύει.

     

    Κατά τα άλλα "ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών".

     

    • Like 2
  10. Τελικά πήρα σήμερα έναν Samsung 990 Pro με Heatsing. Τον βρήκα γύρω στα 50€ πιο φθηνά από τον 850x 4TB.

    Η μητρική μου έχει PCIe 4 οπότε μικρή η διαφορά. Δεν αναβαθμίζω τόσο για τις επιδόσεις όσο για την χωρητικότητα. Το 1TB πλέον είναι σχεδόν αστείο για windows drive και επαγγελματική χρήση.

     

    Πλέον εγκαθιστώ τις περισσότερες εφαρμογές σε άλλους δίσκους και έχω βάλει πολλούς καταλόγους σε άλλους NVME με junction link αλλά πάλι ούτε το 10% του δίσκου δεν είναι ελεύθερο.

     

    Με τα 4ΤΒ να γλιτώσω αρκετό χρόνο από το "μετάφερε, διέγραψε, απεγκατέστησε, ψάξε για διπλότυπα, κλπ" οπότε μακροπρόθεσμα θα τα βγάλει τα λεφτά του.

     

     

    • Like 1
  11. Ενδιαφέρον, δεν το ήξερα ότι έχει αλλάξει τις προδιαγραφές της.

     

    Έχω 2 δίσκους Samsung 970 Evo 1TB, έναν για το λειτουργικό και έναν εξωτερικό σε θήκη USB-C/Thunderbolt. Από το 2018 μέχρι σήμερα δεν μου έχουν βγάλει πρόβλημα.

     

    Έλεγα να πάρω και έναν 990 Pro αλλά με βάζεις σε σκέψεις.

    • Like 1
  12. Οι δίσκοι NVME της Samsung είναι από τους πιο αξιόπιστους της αγοράς.

     

    256GB είναι πολύ λίγα. Πόσο χώρο είχες ελεύθερο; Αν έχεις λίγο χώρο ελεύθερο τότε γράφονται ξανά και ξανά τα ίδια NAND cells με αποτέλεσμα να χαλάει ο δίσκος πιο γρήγορα.

     

    Θα σου πρότεινα να πάρεις τουλάχιστον 1TB και να έχεις πάντα τουλάχιστον 20% άδειο.

     

    Οι SSD και οι NVME είναι αναλώσιμοι. Έχω στο συρτάρι δύο χαλασμένους SSD και πρόσφατα μου χάλασε και το MacBook pro, δεν ανοίγει καν και ένα από τα πιθανά αίτια είναι χαλασμένος δίσκος. Εκεί να δεις πόνο, ο δίσκος στο MacBook είναι κολλημένος στην μητρική οπότε πάει άκλαφτο το μηχάνημα. Υπάρχουν κάποιοι εξειδικευμένοι με εξοπλισμό που ξεκολλάνε τα τσιπ από την μητρική και κολλάνε νέα αλλά είναι πολύ πιθανό σε μερικούς μήνες να χαλάσει λόγω κολλήσεων.

    • Like 1
  13. Η μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις θα έρθει όταν αναβαθμιστεί το cleartype ώστε να υποστηρίζει το subpixel layout των OLED.

    Είναι ο μοναδικός λόγος που δεν αγοράζουν OLED πολλοί επαγγελματίες.

     

    Το cleartype είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί με RGB και BGR subpixel σε ορθογώνια  διάταξη.

    Πολλές OLED οθόνες έχουν τριγωνική διάταξη των subpixel.

    Κάποιες εταιρείες έχουν επιπλέον και το λευκό (RGBW) το οποίο επίσης δεν υποστηρίζεται από το cleartype.

    • Like 2
  14. Υπάρχει μεγάλη λογοκρισία σε όλα τα μοντέλα. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που αργεί η εξέλιξή τους, ψάχνουν τρόπους και δικλείδες ώστε να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές.

     

    Δοκιμάστε να ρωτήσετε οποιοδήποτε "λεπτό" θέμα όπως ρομά, covid, κλπ. Θα εκπλαγείτε.

     

  15. 7680x2160x3 colors per pixel x 10bit per color x 240hz / (2^9)=111,2 Gbps, άρα ξεχνάμε το ασυμπίεστο σήμα.

     

    Λογικά θα χρησιμοποιεί DSC (Display Stream Compression) το οποίο έχει λόγο συμπίεσης 1:3 σε SDR, 1:3.75 σε HDR (10bbp) ( https://www.rambus.com/blogs/vesa-display-stream-compression-dsc-the-complete-guide/ ).

     

    Άρα στην πράξη θα χρησιμοποιεί 111.2/3.75 = 29.65Gbps.

     

    Οι Nvidia υποστηρίζουν Displayport 1.4a (τουλάχιστον η 3090 που κοίταξα πρόχειρα) το οποίο έχει bandwidth 32.40Gbps και υποστηρίζει και DSC 1.2a.

     

    Λογικά φτάνει το bandwidth. Μήπως ο περιορισμός οφείλεται αλλού; Π.χ. σε ρυθμίσεις του firmware?

     

    • Like 1
  16. H Nvida Βγάζει κάρτες με 24GB από το 2014 (Tesla K80). Εδώ και 2 χρόνια βγάζει και με 80GB (Α100).

     

    Από το 2014 κλείνουμε μια δεκαετία. Η τυπική RAM του υπολογιστή διπλασιάζεται ανά 2~3 χρόνια, δεν θα έπρεπε να διπλασιάζεται και η VRAM έστω ανά 5 χρόνια;

     

    Το γράφημα είναι από τυποποιημένους υπολογιστές που κυκλοφορούν στα καταστήματα. Νομίζω φέτος το max είναι στα 16GB, ίσως και στα 32GB.

    image.png.c0b9ca7acaf29ec9a27dee76b91f2c26.png

  17. Ξέχασα να αναφέρω ότι στο διάγραμμα ο άξονας του χρόνου είναι εκθετικός.

    Π.χ. στο n=20, η C χρειάζεται 1/10 του δευτερολέπτου ενώ η python 2 για τον ίδιο υπολογισμό χρειάζεται σχεδόν 10 δευτερόλεπτα, 10.000% περισσότερο χρόνο

    • Like 1
  18. Η python είναι δημοφιλής για τρεις λόγους:

     

    1. Είναι δωρεάν

     

    2. Βρίσκεις εύκολα βιβλιοθήκες ή open source project για ότι χρειάζεσαι

     

    3. Χρησιμοποιείται στην έρευνα και ιδιαίτερα για τεχνητή νοημοσύνη. Στην τεχνική νοημοσύνη οι περισσότεροι υπολογισμοί γίνονται στην GPU οπότε δεν πειράζει που τρέχει αργά στην CPU.

     

    Πέρα από την έρευνα όμως, δεν είναι πρακτική για επαγγελματική χρήση.

     

    1. Συγκεκριμένα επειδή το πρόγραμμα μεταγλωτίζεται on-the-fly είναι πιο αργή η python από τις περισσότερες compiled εφαρμογές.

    Ενδεικτικά ένα διάγραμμα...

     

    image.jpeg.dee591528af5bff416daf103b86900cf.jpeg

     

    2. Δεν μπορείς να προστατέψεις το λογισμικό σου. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να διαβάσει και να πειράξει τον κώδικα αν η εφαρμογή είναι σε python.

     

    3. Το tracing και το debugging σε python, ιδιαίτερα με τα δωρεάν IDE, δεν φτάνει σε καμία περίπτωση τις δυνατότητες που έχουν τα σύγχρονα IDE (π.χ. Visual Studio Professional/Enterprise).

    • Like 1
  19. Η είδηση και μόνο θα μειώσει αισθητά τις παραγγελίες για NVIDIA.

    Ελπίζω να βγει στην αγορά σαν προϊόν και να μην μείνουν στα λόγια.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.